ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το ελληνοτουρκικό ντουέτο των DUO AURA θέλει να αναδείξει την ειρηνοποιό δύναμη της τέχνης

Η ελληνίδα πιανίστρια Αγάπη Τριανταφυλλίδη και η τουρκάλα τσελίστρια Nil Kocamangil παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών για δύο βραδιές τη συναυλία Classic without frontiers, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Δυο σολίστ κλασικής μουσικής, η Αγάπη Τριανταφυλλίδη και η Nil Kocamangil, αποφάσισαν να συμπράξουν μουσικά και να δημιουργήσουν το ντουέτο DUO AURA περιοδεύοντας ανά την Ευρώπη για χαρίζοντας στο κοινό σπουδαίες ερμηνείες αγαπημένων συνθετών. Τ ο 2016 εμφανίστηκαν σε μια μοναδική συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης και τον Αύγουστο του 2017 στο διεθνές φεστιβάλ του Bodrum, παράλληλα με τις εμφανίσεις τους σε γερμανικά και ολλανδικά φεστιβάλ. Φέτος ήρθε η ώρα για δύο συναυλίες με τίτλο Classics without fronties, για αποδείξουν ακριβώς αυτό: ότι η γλώσσα της μουσικής δε γνωρίζει από σύνορα. Η Αγάπη Τριανταφυλλίδη απαντάει στις ερωτήσεις της Popaganda λίγο πριν τις δύο βραδιές στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. 

Πώς ήρθατε κοντά και αποφασίσατε να συμπορευθείτε μουσικά; Γνωριστήκαμε στο ξεκίνημα των Ακαδημαϊκών μας σπουδών στη Hochschule für Musik und Tanz της Κολωνίας. Σύντομα αναγνωρίσαμε η μία στο πρόσωπο της άλλης, καλλιτεχνικές ικανότητες, χαρίσματα και υπόβαθρο γνώσης, κατάλληλο να στηρίξει τις απαιτήσεις μιας συνεργασίας προσανατολισμένης στην ανάδειξη έργων μουσικής δωματίου για πιάνο-τσέλο. Βαθμιαία η σχέση σφυρηλατημένη πάνω στις αρχές ενός αξιοθαύμαστου επαγγελματισμού και εκείνων των λεπτών χαρακτηριστικών της φιλίας, οδηγήθηκε σε αξιομνημόνευτες εμφανίσεις με σπάνια καλλιτεχνική απήχηση που καθόρισαν τα επόμενα βήματά της.

Γιατί επιλέξατε το όνομα DUO AURA; Το DUO AURA προέκυψε πολύ φυσικά. Εμπεριέχει την αύρα δύο υπάρξεων διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και εθνικοτήτων που ενώνει τα πολυτιμότερα γνωρίσματά τους, με ισχυρή θέληση και σθένος, στην υπηρεσία της λόγιας μουσικής. Μια αύρα που απολαμβάνει την αγάπη, την εκτίμηση και τον ενθουσιασμό, τόσο των ακροατών, όσο και των ειδικών της τέχνης που επαινούν και στηρίζουν τις ξεχωριστές αποχρώσεις μιας μοναδικής σύμπραξης.

Ποιο είναι το στοιχείο που θαυμάζετε πιο πολύ η μία στην άλλη; Η ταυτότητα του προσωπικού ήχου και παιξίματος. Xωρίς αυτά δεν θα υπήρχε συνέχεια.

«Βιώνουμε πάμπολλες στιγμές απογείωσης, με την αγάπη του κοινού να αγκαλιάζει την ελληνοτουρκική ή τουρκοελληνική συνεργασία με ζέση αξεπέραστη. Μεγάλη ευτυχία.»

Ποια ήταν η μέχρι τώρα κορυφαία στιγμή στην κοινή σας συναυλιακή πορεία και γιατί; Σε αυτή την ερώτηση θα έχετε την απάντησή μου, με τη συμπλήρωση μιας  10ετούς πορείας. Προς το παρόν αξίζει να αναφέρω πως βιώνουμε πάμπολλες στιγμές απογείωσης, με την αγάπη του κοινού να αγκαλιάζει την ελληνοτουρκική ή τουρκοελληνική συνεργασία με ζέση αξεπέραστη. Μεγάλη ευτυχία.

Τι θα δούμε στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης; Πώς επιλέξατε το ρεπερτόριο της συγκεκριμένης βραδιάς και γιατί το ονομάσετε Classics without frontiers? Για τις δύο συναυλίες στην αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας,17 & 18 Ιουνίου, έχουμε προετοιμάσει ενα ρυθμικά και μελωδικά πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με εργα των Schumann, Grieg, Ξυδάκη, Uçarsu, Ραχμάνινοφ  με το οποίο φιλοδοξούμε να μοιραστούμε ηχητικά, ιδιαίτερα ζωογόνες στιγμές στην καρδιά της Αθήνας με το ακροατήριο που θα τιμήσει τη διοργάνωση. Classic without frontiers. Ναι, η κλασική μουσική δεν έχει σύνορα. Οι κλασικές συνθέσεις συνιστούν μια τεράστια ειρηνοποιό δύναμη πάνω στη γη. Είναι οι φωνές των δημιουργικών πνευμάτων που ποτέ δεν πρέπει να σιωπούν, να μένουν άγνωστες ή σε αδράνεια. Χρέος μας να τις τιμούμε, να τις φέρνουμε στο προσκήνιο και στο ύψος που τους αρμόζει . Αυτή την ειρηνοποιό δύναμη της τέχνης επιθυμούμε να μεταφέρουμε με όλο το σεβασμό που της αξίζει και με όλες μας τις δυνάμεις στις χωρίς σύνορα εμφανίσεις μας ως DUO AURA.

DUO AURA, 17/06 έως 18/06/2018 στις 21:30 στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, (Υποχώρος: Αυλή), Θουκυδίδου 13.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.