Η Μαρήλια Σταγκουράκη (@heliostalakti) «είναι “Grrrl” χωρίς αναστολές». Η καλλιτέχνης, γεννημένη το 1982, μοιράζει το χρόνο της μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου. Στο Λονδίνο βρήκε και την πρώτη ύλη για το “The Golf Book”, το έργο που παρουσιάζει στην φετινή Μπιενάλε της Αθήνας. Πρόκειται για ένα σκληρόδετο εγχειρίδιο του γκολφ που τυπώθηκε το 1931, το οποίο λειτουργεί ως έμπνευση, ready-made και καμβάς για το έκθεμα της Σταγκουράκη. Αυτό το μουτζουρωμένο, κολλημένο, γρατζουνισμένο, βαμμένο βιβλίο για το γκολφ είναι καρπός παρακμής, ένα «περίεργο, αν όχι ανατριχιαστικό, εύρημα σε κάποια σοφίτα, το περιοδικό ενός εφήβου, το συντροφικό λεύκωμα ενός ερημίτη ή το εικονογραφημένο ανάγνωσμα μαθητευόμενου μαύρης μαγείας».

Οι μαυρισμένες, σβησμένες σελίδες εναλλάσσονται με εκείνες που η ίδια η Σταγκουράκη τροποποίησε, ενσωματώνοντας το σχέδιο και το κολάζ. Η εξπρεσιονιστική της εικονογράφηση μετατρέπει το βιβλίο σε πορνογραφικό λεύκωμα.  Το γκολφ, ένα σπορ χλιαρό και «καθωσπρέπει», συνδυασμένο με ηλικιωμένους συντηρητικούς άνδρες (είναι άλλωστε και το αγαπημένο χόμπι του Ντόναλντ Τραμπ), επαναπροσδιορίζεται, συνδιαλέγεται με σκληρές πορνογραφικές εικόνες, που απωτυπώνονται στον αμφιβληστροειδή, απελευθερωμένες από τις κοινοτοπίες του είδους.

“The Golf Book”

Ποια η έμπνευση πίσω από το “Golf Book”; Τι ήθελες να εκφράσεις μέσα από αυτό; Ήταν τυχαία η χρήση ενός εγχειριδίου του golf η υπάρχει κάποια σημασία στην επιλογή σου; Το “Golf Book”, οδηγός πραγματείας του αθλήματος γκολφ του 1930, γραμμένο από τον Ηenry Cotton, βρέθηκε μπροστά μου τυχαία σε ένα δρομάκι του Ανατολικού Λονδίνου. Η αίσθηση της καταπάτησης, καταστροφής και ασέβειας του βιβλίου γεννήθηκε με σκοπό την δημιουργία μιας νέας σκοτεινής και παραβατικής ανάγνωσης. Το γκολφ πήρε την μορφή ενός δαίμονα και δημιούργησε μια εικαστική γλώσσα έλξης, αγριότητας και παραλογισμού και μετατράπηκε σε οδηγό υπέρβασης.

Αποσκοπείς σε κάποια αντίδραση του κοινού απέναντι στις εικόνες; Συνειδητά, υποσυνείδητα αγνώρα συναισθήματα και… διεγέρσεις…

«Το γκολφ πήρε την μορφή ενός δαίμονα και δημιούργησε μια εικαστική γλώσσα έλξης, αγριότητας και παραλογισμού και μετατράπηκε σε οδηγό υπέρβασης.» (@heliostalakti)

Πώς προσεγγίζει το “Golf Book” το πορνό και το ανδρικό βλέμμα; Το “Golf Book” έχει έντονα πορνογραφικό υλικό, άκρως ακατάλληλο. Εμπεριέχει ένα σεξουαλικο κόσμο οργίων, ΒDSM, oμοφυλοφιλίας, παιδεραστίας, λαγνείας, ερωτισμού και πορνείας κλπ. Προσεγγίζει το βλέμμα όλων των φύλων , ποτέ γίνεται humor (σελ. 46), απαγόρευση (σελ. 25), ασέλγεια (σελ. 67), απόλαυση (σελ. 96-97), είτε η ενέργεια ανικανότητας οποίας κανονικής σχέσης με τις αρχές της σεξουαλικης ευχαρίστησης , είτε ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς… 

Το θεωρείς φεμινιστικό έργο; Θεωρω ότι το Golf είναι ένα βιβλίο που δεν θέλει να ονομαστεί κάπως , αλλά να παραμείνει ελεύθερο… δίχως περιοριστικούς όρους η κατηγοριοποίηση.

Τι σημαίνει για εσένα το “Grrrl”; That’s funny, hehe. Grrrl… Well, I might be a girl or a boy… Who gives a shit.