Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Ο Αλέξης Ζορμπάς του Καζαντζάκη. Το είχα μονίμως στο μικρό μου γραφείο όταν ήμουν μαθητής. Δώρο από τον πατέρα μου, και δεν εννοώ μόνο το βιβλίο αλλά και οι διηγήσεις του για τον Ζορμπά και για την Κρήτη. Και, κυρίως, για το αεράκι της ελευθερίας.
Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Τα Oeuvres του Guy Debord (από ξένα). Τα Ποιήματα του Νίκου Καρούζου (από ελληνικά).
Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Όχι. Αλλά κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «ανόητο» με ώθησε να γράψω βιβλία που ώθησαν άλλους να κάνουν κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «ανόητο». Μια από τις ωραίες περηφάνιες στη ζωή μου είναι ότι κάποιες σελίδες κάποιων βιβλίων μου παρακίνησαν κάποιους ανθρώπους να κάνουν κάποιες τρέλες, απ’ αυτές που είναι το αλατοπίπερο της ζωής, που δίνουν νόημα στην ύπαρξη.
Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας; Μα βέβαια! Ήθελα να γίνω φαροφύλακας, ντετέκτιβ, λεπιδοπτερολόγος, γεωγράφος, ασυρματιστής, κι ένα σωρό άλλα, π.χ., σκακιστής, αεροναυπηγός, πολεοδόμος, ταριχευτής, χωρομέτρης. Αλλά, επικράτησε η μανία για το χαρτί και το μολύβι, για τη γραφομηχανή και τις πένες, για την διευθέτηση των λέξεων στη σελίδα. Να ’ναι καλά ο Γιούγκερμαν του Καραγάτση, το βιβλίο που με έπεισε να ονειρευτώ μια ζωή αφιερωμένη στη συγγραφή.
Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Τη Φαινομενολογία του Νου του Hegel (από φιλοσοφικά), το Κάτω από το Ηφαίστειο του Malcolm Lowry (από αλκοολικά ειδύλλια), το Πόλεμος και Ειρήνη (από κλασικά), την Ιστορία του Θουκυδίδη (από ελληνικά), το Περιμένοντας τον Γκοντό του Beckett (από γουέστερν). Και ούτω καθεξής.
Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των «ιστορικών πρωτοποριών» (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), της Beat Generation, και του ρεύματος για την «πραγμάτωση της Τέχνης». Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ’68. Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση Propaganda, όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Διευθύνει τη σειρά Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ στις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό/εγχείρημα ΚΟΡΕΚΤ στις εκδόσεις Νεφέλη. Μέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.