Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Planet of Zeus: Αν μια μουσική είναι ακόμα επικίνδυνη, αυτή είναι η ροκ

Με αφορμή τη συναυλία που θα δώσουν για το STAGES A/LIVE στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, ο φρόντμαν του συγκροτήματος, Μπάμπης Παπανικολάου μιλάει στην Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά.
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου

Ας μη γελιόμαστε, κάθε συναυλία στις μέρες μας είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα κορυφαίο ελληνικό συγκρότημα της heavy rock μουσικής που έχει κατακτήσει αμέτρητους ακροατές από ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι Planet of Zeus είναι από τις μπάντες που προκαλούν έντονα συναισθήματα με το πάθος και την ενέργειά τους και αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν βρεθεί σε κάποιο live τους στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. Στοιχεία που δεν λείπουν ούτε από τις πρόβες τους στο στούντιο. Παντρεύοντας αυτές τις δύο συνθήκες και έχοντας στο ενεργητικό τους μια εκρηκτική πεντάδα από στούντιο άλμπουμ (Eleven the Hard Way, Macho Libre, Vigilante, Loyal to the Pack και Faith In Physics), ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή ενός πολύ ιδιαίτερου μέρους με μεγάλη ιστορία, που ξεκινά το 1865. 

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω συναυλίες στην επιβλητική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στο παρελθόν και όταν έμαθα ότι οι Planet of Zeus θα εμφανιστούν εκεί για το STAGES A/LIVE και μάλιστα ότι θα είναι μια συναυλία που θα μπορώ να βλέπω ξανά και ξανά ψηφιακά, χάρηκα πολύ. Σαφώς και εγώ, όπως και όλοι, περιμένω τη στιγμή που θα βρεθώ ξανά κάτω από τη σκηνή, ανάμεσα στο κοινό, να φωνάζουμε όλοι μαζί δυνατά χοροπηδώντας: «Σεξ και βία στον πλανήτη Δία» αλλά είμαι σίγουρη ότι την Κυριακή θα κάνω μια πάρα πολύ καλή προθέρμανση στο δικό μου αυτοσχέδιο mosh pit. Τρέμετε γείτονες! 

Μιλήσαμε με τον Μπάμπη Παπανικολάου για τα όσα συμβαίνουν στη μπάντα αυτό το διάστημα, για όσα αλλάζουν και όσα μένουν ίδια, για τα συγκροτήματα που αγαπάει και εκείνα που απεχθάνεται και την προσμονή της κλειστής συναυλίας που θα παρακολουθήσουμε σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή.


Μπάμπη, τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει με τους επαγγελματικούς ρόλους μας ήταν το 2014 για το άλμπουμ Vigilante. Τι έχει αλλάξει από τότε ως σήμερα στο πώς βλέπετε και αντιμετωπίζετε τα πράγματα και ως μπάντα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο; Ως μπάντα έχουμε ακόμα την ίδια φιλοσοφία. Κάνουμε ενστικτωδώς και με ειλικρίνεια ροκ μουσική, προσπαθούμε κάθε μας κίνηση να μην προσβάλει και να μην θίγει κανέναν και παίζουμε συναυλίες με το ίδιο πάθος που έχουμε πάντα. Δύο δίσκους ακόμα. Ένα live album και δεκάδες συναυλίες. Ακόμα, αδίκως, δεν ζούμε από τη μουσική άρα σε προσωπικό επίπεδο προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε ζωντανό το όραμά μας. Τα πράγματα τα βλέπουμε δύσκολα όπως όλος ο κόσμος αλλά όχι ακατόρθωτα.

Δύο χρόνια με καραντίνες και σχεδόν μηδαμινές εμφανίσεις, το φρένο αυτό ενισχύει την ενέργεια και τη διάθεση για δημιουργία ή τα μπλοκάρει; Περάσαμε και τις δύο φάσεις. Όταν μας γυρίσαν απότομα στη μέση μιας ιδιαιτέρως πετυχημένης ευρωπαϊκής περιοδείας, η διάθεση για δημιουργία είχε πέσει. Κάτσαμε λίγο και μετά από λίγους μήνες αναθαρρέψαμε και ξεκινήσαμε να γράφουμε ιδέες για νέα τραγούδια.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ Faith in Physics. Έχετε στο μυαλό σας το επόμενο δισκογραφικό βήμα ή είστε κυρίως επικεντρωμένοι στις προγραμματισμένες εμφανίσεις για το ‘22; Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε τα τραγούδια του νέου δίσκου και ένα μεγάλο μέρος της μουσικής είναι ήδη έτοιμο.

Πώς είναι τα συναισθήματα σήμερα; Όταν προγραμματίζετε κάτι για το άμεσο μέλλον καλλιτεχνικά, νιώθετε ότι υπερισχύει το άγχος ή η αισιοδοξία; Το άγχος είναι πάντα εκεί. Έχει να κάνει όμως κυρίως με τεχνικά και πρακτικά ζητήματα. Στο καλλιτεχνικό μέρος και όσον αφορά στην απόδοση της μπάντας, ουδέποτε αγχωθήκαμε στο ελάχιστο.

Στιχουργικά, νιώθετε ότι έχετε περισσότερο ανάγκη να μιλήσετε για κοινωνικοπολιτικά θέματα τα τελευταία χρόνια; Στο τελευταίο άλμπουμ υπάρχει αυτή η αίσθηση. Είμαστε άνθρωποι που περπατούν έξω στους δρόμους που ζει και ο υπόλοιπος κόσμος. Προφανώς κάτι που βλέπουμε μπροστά μας επηρεάζει στο πώς θα γράψουμε. Όσο μεγαλώνουν τα προβλήματα, μεγαλώνει και η ανάγκη για κοινωνικοπολιτικούς στίχους. Από την αρχή της μπάντας, ακόμα και με πιο άγουρη γραφή, ασχοληθήκαμε με τέτοια ζητήματα. Όσο σκουραίνουν τα πράγματα, αυξάνονται και τέτοια τραγούδια. Στο τελευταίο άλμπουμ ασχοληθήκαμε και με την παθογένεια της κοινωνίας μας αλλά και με τα εσωτερικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Κάποτε τα ροκ συγκροτήματα είχαν τη δύναμη να προκαλέσουν μαζικές κινητοποιήσεις απέναντι σε συστήματα. Πώς τα βλέπεις σήμερα τα πράγματα; Αν μια μουσική είναι ακόμα επικίνδυνη, αυτή είναι η ροκ. Δεν υποβιβάζω τα άλλα είδη μουσικής. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Η διαφορά είναι πως το ροκ ξαναβρήκε τον δρόμο του. Πέρα από τους ροκ σταρς που έρχονται από τα 80s, η μουσική αυτή έχει πετάξει από πάνω της τα στρας και το life style. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι συνυφασμένη με την αντίδραση. Γι’ αυτό και απεχθάνομαι τις ροκ μπάντες που δεν είναι επικίνδυνες. Δεν αντέχω άλλα τελετάμπις με ηλεκτρικές κιθάρες.

https://www.youtube.com/watch?v=RI5dmjGwWPc&ab_channel=OnassisFoundation

Ο Παρνασσός είναι μια αίθουσα με μεγάλη ιστορία. Θυμάσαι κάποια αγαπημένη συναυλία που έχεις παρακολουθήσει εκεί; Δυστυχώς μέχρι να επισκεφθούμε τον χώρο για να παίξουμε το live που βιντεοσκοπήθηκε δεν είχα την παραμικρή ιδέα για τις συναυλίες εκεί.

Πώς προέκυψε αυτό το live στο STAGES A/LIVE και πώς το φανταστήκατε όταν το οργανώνατε με την ομάδα του Onassis Culture; Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλές προτάσεις για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Είχαμε πει πως θα κρατηθούμε όσο μπορούμε. Μας έγινε η πρόταση, είχαμε δει στα προηγούμενα live ότι η δουλειά γίνεται σωστά, θεωρήσαμε ότι η ώρα είναι τώρα και δεχτήκαμε. Πριν δύο χρόνια δεν νομίζω ότι θα υπήρχε η ανάγκη για κάτι τέτοιο. Τώρα όμως που τα live γίνονται με το σταγονόμετρο, αυτός ο θεσμός παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση του κόσμου.

Τι θα ακούσουμε την Κυριακή το βράδυ; Τέσσερις εξαιρετικά άσχημους μεσήλικες να ροκάρουν εξαιρετικά. Μια συναυλία όπως την έχει συνηθίσει ο κόσμος που μας ξέρει. Για όσους δεν μας έχουν δει είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μας γνωρίσουν. 

Θα υπάρξει κάποια διασκευή ή κάτι ακυκλοφόρητο; Θα υπάρξει ένα τραγούδι που δεν έχει παιχτεί ποτέ σε συναυλία μας. 

PLANET OF ZEUS / Μπάμπης Παπανικολάου: Κιθάρα & Φωνητικά, Στέλιος Προβής: Κιθάρα, Γιάννης Βράζος: Μπάσο, Σεραφείμ Γιαννακόπουλος: Τύμπανα, Τεχνικός Σκηνής: Βασίλης Σαρακίνος, Ηχοληψία & Μίξη: Αλέξανδρος Κετετζιάν / Unreal Studio. 

Λίγα λόγια για το STAGES A/LIVE: Το STAGES A/LIVE δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση μέσα στο 2020 για την υποστήριξη των ανεξάρτητων ελληνικών μουσικών σκηνών της χώρας, σε μια περίοδο που ήταν τα πάντα κλειστά. Έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2021 και γνώρισε τεράστια ανταπόκριση. Έναν χρόνο μετά, το STAGES A/LIVE μεταμορφώνεται και επιστρέφει, αυτή τη φορά στα πιο απρόσμενα μέρη, διοργανώνοντας συναυλίες με τους πιο απρόσμενους καλλιτέχνες, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την εγχώρια ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Δεύτερη μπάντα για φέτος οι Planet of Zeus, που ανεβαίνουν στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στην Αθήνα, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, στις 21:00, στην ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση, στο YouTube Channel, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.