Lovesick_Live_2

Ο Πέτρος Παπαελευθερίου και ο Βασίλης Ραυτογιάννης, τα δύο μέλη του ηλεκτρονικού μουσικού δίδυμου project “‘The Lovesick”, είναι οι δύο παιδικοί φίλοι που βρίσκονται πίσω από το Οdyssia Festival, το μεγαλύτερο μουσικοκαλλιτεχνικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού. 

Ένα χρόνο πριν, ο Πέτρος πλησίασε τον Βασίλη και του ανακοίνωσε πως ξεκινάει την δικιά του «Οδύσσεια» κι έτσι άρχισαν να χτίζουν μαζί, βήμα βήμα, μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη μουσική γιορτή. «Με τον Πέτρο έχω την αίσθηση πως βιώνουμε παράλληλα μια σειρά από τα σημαντικότερα πράγματα που κλασσικά συμβαίνουν στην ζωή ενός ανθρώπου. Είμαστε συνταξιδιώτες, μάλιστα έχουμε βρεθεί πολλές φορές στην ίδια βάρκα. Ως «Οδυσσέας» έχω την τύχη να έχω βρεθεί με πολλούς συντρόφους “στην βάρκα για την επιστροφή”, και στο νου μου έχω ότι ένα ταξίδι που βαστά δέκα μέρες αξίζει να το κάνεις να βαστάξει δέκα χρόνια, γιατί έτσι φιλτράρεις την ζωή σου, μέσα από τις εμπειρίες. Για να μείνει στο τέλος μια ουσία όσο γίνεται πιο διακριτή, μια ουσία που θα μπορείς να αντιληφθείς το ποιόν της όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται με όλες σου  τις αισθήσεις να ξέρεις τελικά με τι έχεις να κάνεις».

https://vimeo.com/120636188

Ο Βασίλης κι ο Πέτρος σε έναν Μαραθώνιο Μουσικής

 Το 2013 λοιπόν, ο Βασίλης και ο Πέτρος ανέβηκαν μαζί πάνω στην ίδια βάρκα, και άνοιξαν πανιά για να βρεθούν ως οι πρώτοι Έλληνες, μουσικοί μαραθωνοδρόμοι που προσέφεραν το δώρο τους στο φεστιβάλ Affrika Burn που γίνεται κυριολεκτικά καταμεσής μιας από τις μεγαλύτερες ερήμους της Νότιας Αφρικής. «Εκεί ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό που έχουν ζήσει πολλές χιλιάδες κόσμου σε διάφορα φεστιβάλ του Είδους, από την εποχή του Woodstock, και που όχι άδικα αναγνωρίζεται ως πρωτεργάτης, σκαπανέας και πρωτοπόρος αυτών των φεστιβάλ. Εκεί οι τέχνες παίζουν τον πρώτο ρόλο, αφετέρου υπάρχει έκδηλη η διάθεση πέρα από την διασκέδαση και την χαλάρωση να αναπτυχθεί η αίσθηση μιας κοινότητας η οποία επιθυμεί και προσβλέπει όχι στην ελευθερία αλλά στην λύτρωση από αυτήν. Αυτό ακριβώς το κάλεσμα για την λύτρωση από την ελευθερία, το κάλεσμα να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας σωματικά και πνευματικά «έξω από το κουτί», έτσι ώστε να κτίσουμε γέφυρες που θα ξεκινούν από την ζώνη της άνεσής μας και θα φτάνουν στην ζώνη όπου συμβαίνει η μαγεία, είναι το ίδιο ένα και μοναδικό κάλεσμα στο οποίο κρατά ανοικτά τα αυτιά του και ο  Οδυσσέας. Έτσι λοιπόν δεν νομίζω πως θα μπορούσε να είχε άλλο όνομα το φεστιβάλ».

Lovesick

Δεν είναι ωστόσο απλά ένα όνομα που δόθηκε τυχαία στο φεστιβάλ. Ήταν μάλλον καρμικό το γεγονός ότι η «Οδύσσεια» του Ομήρου αποτέλεσε την πλέον ευλογημένη πηγή έμπνευσης για το φεστιβάλ. Η «Οδύσσεια» μιλάει για μεγαλειώδεις αξίες αρχέτυπες, όπως είναι η Φιλία, η  Συντροφικότητα, η Αγάπη, η Φιλοξενία, οι Ρίζες, η Οικογένεια, αλλά και η δύναμη της Μουσικής, η Περιπέτεια, το Ταξίδι, ο Προορισμός, ο ίδιος ο Χρόνος και αυτό είναι ακριβώς που προσδοκούν να συμβεί και κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.

Ο χρόνος να πάψει να μετρά και με την δύναμη της μουσικής, μαζί με το σύνολο των εικαστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, να αγγίξουμε την ουτοπία, να δημιουργήσουμε γέφυρες που θα συνδέσουν την ζώνη της άνεσης του καθένα μας με εκείνο τον μακρινό τόπο, εκεί όπου η μαγεία πραγματικά συμβαίνει. «Εξασκώντας με αυτό τον τρόπο την δύναμη μας να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, θέλουμε όλοι όσοι επισκεφθούμε το φεστιβάλ, να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας πιο τολμηροί, με την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο, μέχρι το επόμενό μας ραντεβού. Στόχος είναι η Οδυσσειανή κοινότητα να μεγαλώνει με ομόκεντρους κύκλους, χρονιά με την χρονιά, να ταράζει τα ύδατα, όπως η πέτρα που ερωτεύεται το νερό, εκμεταλλευόμενη την δύναμη της βαρύτητας και του μαγνητισμού. Για αυτό άλλωστε αποφασίσαμε το φεστιβάλ να διαρκέσει 7 ημέρες εκεί που τα περισσότερα φτάνουν μετά βίας τις 5. Για να μπορέσει ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει όλο το ταξίδι και να βιώσει την μοναδικότητα της στιγμής εκείνης όπου η Οδύσσεια φτάνει στον τελικό της προορισμό».

AS_ONE_1

Το κοντινό και σύντομο αλλά γεμάτο εμπειρίες ταξίδι μας θα λάβει χώρα στον κόλπο του Σχίνου. Στη βάση τους τα τελευταία 30 καλοκαίρια. «Εκεί μεγαλώσαμε, ανδρέψαμε, ερωτευτήκαμε, χορέψαμε για πρώτη φορά σε αυτή τη παραλία. Μάθαμε τι είναι το πάρτι και η ανεμελιά, πως είναι να κανείς το καλοκαίρι ανάμνηση και το χειμώνα αναμονή. Όλο αυτό είναι εκεί και περιμένει το καθένα να το γευτεί. Η φύση είναι η μεγάλη μητέρα. Μπορεί κάποιος να φανταστεί πώς είναι να γεννιέται και να μεγαλώνει ένα φεστιβάλ χωρίς την αγκαλιά της;».

«Και μετά τη φύση τι;», ρωτάω τον Βασίλη. «Μα η μουσική φυσικά!», μου απαντά και μου ζητάει να σκεφτώ για λίγο πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς καθόλου μουσική, δίχως αρμονία, δίχως μέτρο, δίχως συνδυασμούς και δίχως ταιριάσματα, δίχως χορό και δίχως συναισθήματα. «Δίχως μουσική δεν υπάρχει ζωή. Πιστεύω πως η ζωή μας συνδέεται με την άβυσσο, με το κβαντικό χάος, είναι μέρος τους. Μέσα σε αυτό το χάος η μουσική μας δίνει το μαγικό βήμα για να επικοινωνήσουμε με τις πιο μακρινές κατοικίες των Θεών, τις φέρνει μια ανάσα δίπλα μας, πολλές φορές μέσα σε μια στιγμή, τόσο γρήγορα που ο χρόνος δεν αντέχει να την μετρήσει. Η μουσική μας εκπαιδεύει στην καλαισθησία, λειτουργεί ως αιθέριο ψυχοτροπικό, μας δείχνει τους δρόμους που καλούμαστε να πάρουμε προκειμένου να συναντηθούμε με εκείνα που δεν καταλαβαίνουμε, σηματοδοτεί τα σταυροδρόμια της ζωής μας. Επιδοτεί πότε με συγκρούσεις και πότε με γαλήνη την ορμέμφυτη διαδικασία της ανακάλυψης του εσωτερικού μας εαυτού».

Η Οδύσσεια αποτελεί σίγουρα πρόκληση για τους μουσικούς παραγωγούς που θα συμμετάσχουν σε αυτή αφού η μουσική θα είναι παρούσα στο προσκήνιο και πρωταγωνίστρια 19 από τις 24 ώρες κάθε μέρας, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι συνοδοιπόροι θα συνθέσουν μια ασυνήθιστη, εκκεντρική και πολύμορφη εμπειρία. Ψάρεμα με την ανατολή, φοβερά ηλιοβασιλέματα στο λόφο, μασάζ από τον Λαερτάρα στο prive, healing yoga στο βουνό, ασταμάτητες βουτιές από τη σπηλιά και βόλτες με το dolce vita στις ποιο μυστήριες παραλίες του Κορινθιακού. Μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής από τη μάνα, πεζοπορία στα Γεράνια όρη, ενημέρωση στα εργαστήρια για την οικολογική συσκευασία και συντήρηση τροφίμων τουρσί, επίσκεψη στις βιολογικές καλλιέργειες του χωριού, ζωγραφική και έργα – εγκαταστάσεις που θα καλούν από μόνα τους τους επισκέπτες να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους. Σε αυτό το ταξίδι μέσα στη μουσική, την κουλτούρα, την παράδοση και την σύνδεσή της με το σύγχρονο, το μοντέρνο, ο καθένας μας καλείται να ανακαλύψει τα δικά του μονοπάτια μέσα στην προσωπική του Οδύσσεια. 

13418766_512001625676262_3059614424177189832_n
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής Οδύσσεια, θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στον Σχοίνο Κορινθίας. Για περισσότερες πληροφορίες για το Odyssia Festival μπείτε στο www.facebook.com/odyssiafestival.com ή στο odyssiafestival.com. Για να δεις το event μπες στο www.facebook.com/events/972392642837157/