mamaloukas

Ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ Γκαμπριέλε Αμπιάτι προσπαθεί να αποφύγει την Κιάρα Φοντάνα, παλιά γνωστή του που χρειάζεται την βοήθειά του για να βρει τον αγνοούμενο γιό της Αλεσάντρο. Όμως, ο κολλητός του Νικόλα Μιλάνο, έμπορος παλαιών βιβλίων και -κατά περιστάσεις – βοηθός του Γκαμπριέλε, τον πιέζει να αναλάβουν την υπόθεση, ελπίζοντας ότι θα κατακτήσει την πανέμορφη Κιάρα.

Η έρευνά στο φοιτητικό διαμέρισμα του Αλεσάντρο στην Μπολόνια δεν τους αποκαλύπτει τίποτα, ενώ ούτε η Έλενα, η κοπέλα του, έχει ιδέα για το τι μπορεί να έχει συμβεί: κατά τα φαινόμενα, ο νεαρός απλά εξαφανίστηκε. Όσο ο Γκαμπριέλε ψάχνει αφορμή να απαλλαχθεί από την υπόθεση (πιστεύει ότι ο νεαρός έχει δολοφονηθεί), ο Νικόλα δεν χανει χρόνο και συνάπτει ερωτικές σχέσεις τόσο με την Κιάρα (πάρα τη θέλησή της) όσο και με την Έλενα, με την οποία δημιουργεί δεσμό.

Η Έλενα αποκαλύπτει στον Νικόλα ότι ο Αλεσάντρο είχε κρυμμένο στο σπίτι ένα πιστόλι, κάνοντάς τον να υποψιάζεται ότι ο φοιτητής δεν είναι καθόλου αυτό που δείχνει και κρύβει μια παράλληλη ζωή, η οποία σχετίζεται με τη μελέτη της ιστορίας των Ερυθρών Ταξιαρχιών και των ιδεών τους. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν το νέο βιβλίο του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και οικογενειακού φίλου των Φοτνάνα, Ντίνο Μπατάλια, φαίνεται να περιέχει μηνύματα που έχει γράψει ο Αλεσάντρο προς διάφορους από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, κάνοντας τον Νικόλα να στρέψει εκεί τις υποψίες του.

Καθώς το παρελθόν ξυπνάει και μυστικά δεκαετιών θα έρθουν στο φως, το τέλος της ιστορίας θα είναι βίαιο αλλά και αναπάντεχο. Η πολυαναμενόμενη κάθαρση θα έρθει, αλλά δεν θα αφορά όλους τους πρωταγωνιστές.

mamal

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας επιστρέφει στο αστυνομικό μυθιστόρημα μετά από ένα διάστημα ετών, κατά το οποίο αφοσιώθηκε στο παιδικό βιβλίο. «Ο Κρυφός Πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών» δείχνει ότι δεν έχασε ούτε σπιθαμή από την ικανότητά του να οργανώσει και να διηγηθεί μια ιστορία εξιχνίασης και δράσης.

Πιάνοντας το δύστροπο θέμα της τρομοκρατίας και τοποθετόντας την ιστορία σε δύο χρονικές περιόδους, ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ένα παρον που προκύπτει από το αναπόφευκτο παρελθόν που οι πρωταγωνιστές ήθελαν να ξεχαστεί. Όσοι από τα 7 μέλη του πυρήνα «Φραντσέσκο Λορούσο» των Ερυθρών Ταξιαρχιών που συμμετείχαν ή εμπλέκονταν στην επιχείρηση απαγωγής «Σάντο Σπίριτο» του βιομήχανου Τζανπιέρο Ντε Σάντις που έγινε στο Μιλάνο στις 20 Μαρτίου 1979 ζούνε το 2007, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην ανοίξει ξανά εκείνη η ιστορία και ένας φοιτητής δεν είναι κάποιο σοβαρό εμπόδιο. Το θέμα δεν είναι αν θα τον βγάλουν από τη μέση, αλλά ποιος από όλους θα προλάβει να το κάνει πρώτος.

Στα προτερήματα του βιβλίου είναι ο ακατάπαυστος ρυθμός που απορροφά τον αναγνώστη, το σασπένς που διατηρείται ως την τελευταία σελίδα, η έξυπνη ιδέα της κλοπής του βιβλίου που κινητοποιεί τη δράση. Στο θετικό τελικό αποτέλεσμα συμβάλει και η απουσία θετικών ηρώων: κανένας από τους πρωταγωνιστές δεν είναι αθώος, όλοι πέφτουν σε ηθικά ατοπήματα και έχουν κάποια σκιά. Με την εξαίρεση δε του γκροτέσκου διδύμου Βαλέριας και Μομπ Μπονίνι που φαντάζουν παράταιροι στην ιστορία, οι χαρακτήρες του Μαμαλούκα είναι πειστικοί.

Εν κατακλείδι, «Ο Κρυφός Πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών» είναι μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στη φόρμα από τον ικανό Δημήτρη Μαμαλούκα.