Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

Πρεμιέρα στην Popaganda: H Nalyssa Green γράφει πρωτότυπη μουσική για την Αστέρω [ΒΙΝΤΕΟ]

Μετά το Αστρικό της Ταξίδι, η μουσικός βούτηξε στη βωβή ταινία του 1929 και μίλησε στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου για τη μουσική που έφτιαξε για το έργο του Γαζιάδη που θα προβληθεί στο «Χώρα, σε Βλέπω» στην Ταινιοθήκη στις 27 Ιανουαρίου.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Το 1929 σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, η «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη. Φέτος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Χώρα, σε βλέπω», θα προβληθεί και η συγκεκριμένη ταινία με μουσική επένδυση τη νέα και πρωτότυπη μουσική που έγραψε η Nalyssa Green.

Η μουσικός που μας έκανε να τραγουδάμε το «Κοκτέιλ» για χρόνια μέχρι και σήμερα σχολιάζει στην Popaganda: «Πάντα μου αρέσει να γράφω μουσική για κινούμενη εικόνα. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Ειδικά για αυτό το έργο που είναι πάρα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον, ήταν πολύ ωραία η διαδικασία σύνθεσης της μουσικής». 

Αυτό που έκανε η Nalyssa κατά βάση ήταν να χωρίσει το έργο σε μεγάλες ενότητες και να οργανώσει αυτοσχεδιασμούς για κάθε ενότητα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που συμβαίνουν στη μουσική, ξέρω προς τα που θα κινηθώ σε κάθε σκηνή και μετά, είναι πιο αυτοσχεδιαστική η διαδικασία. Χρησιμοποιώ πολύ φωνές, synthesizer και θέρεμιν. Οπότε, η ιδέα είναι ότι έχω στημένα μπροστά μου τα υλικά μου, ξέρω περίπου τη κάνω ανά σκηνή και μετά, βλέποντας και κάνοντας την ταινία αφήνομαι ελεύθερη να παίξω πάνω σε αυτό που βλέπω».

Πώς είναι όμως να προσεγγίζεις ένα έργο σχεδόν μισό αιώνα μετά από τη δημιουργία του; «Είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχω κάνει, γιατί καταρχάς είναι ένα ήδη υπάρχον καλλιτεχνικό έργο. Έχω κληθεί ξανά να γράψω μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, αλλά αυτό το έργο υπήρχε ήδη κι εγώ έπρεπε να μπω από πάνω. Επίσης, για εμένα, είναι πολύ έντονο και σημαντικό το ότι μας έρχεται από τόσο παλιά. Είναι σαν να συνδιαλέγομαι με καλλιτέχνες του τότε. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με κανέναν άλλο τρόπο», πρόσθεσε. 

Το ποιμενικόν ειδύλλιο που ανήκει στο είδος της «Φουστανέλας» είναι μια βωβή ταινία. «Η πρόκληση στο ότι πρόκειται για βωβή ταινία ήταν ότι ένιωθα πως έπρεπε συνέχεια να υπάρχω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν κάνω παύσεις παρά μόνο μεταξύ των ενοτήτων. Γενικά, στα πάντα, για να ζωντανέψεις κάτι χρειάζεσαι τον ήχο του. Είναι περίεργο να βλέπεις μια εικόνα χωρίς καθόλου ήχο. Η πρόκληση σε αυτό ήταν ότι έπρεπε να είμαι συνέχεια παρούσα και να έχει νόημα αυτό που φτιάχνω, να μην είμαι παρούσα απλά για να είμαι παρούσα. Αυτό το έκανε και ενδιαφέρον, γιατί ουσιαστικά αυτό που κλήθηκα ήταν να κάνω όλη την ατμόσφαιρα του τι συμβαίνει στην ταινία. Ήταν σαν να είμαι κομμάτι από τα σκηνικά και να φτιάχνω το που είμαστε, τι κάνουμε, πως νιώθουμε», δήλωσε η τραγουδοποιός. 

Η «Αστέρω» έχει αναγνώσεις όσον αφορά και το έμφυλο ζήτημα. «Είναι μια κλασική ιστορία της γυναίκας που υποφέρει με έναν τρόπο, είναι αδύναμη και οι υπόλοιποι ή προσπαθούν να της κάνουν κακό ή να την προστατεύσουν. Αυτό δεν απέχει πολύ από τις κλασικές αφηγήσεις, παλιές ή πιο σύγχρονες, σε σχέση με τη γυναίκα-ηρωίδα. Εν προκειμένω, αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι η Αστέρω έρχεται σε επαφή με δύο άντρες που θα μπορούσαν να είναι ερωτικοί σύντροφοι και δεν απορρίπτει το δεύτερο ερωτικό ενδιαφέρον, γεγονός που μου φάνηκε πολύ προχωρημένο για την εποχή. Βλέπουμε την ηρωίδα να εμπλέκεται σε δύο παράλληλες ιστορίες, κάτι που δεν καταγράφεται ως προδοσία. Αυτό μου φάνηκε ότι σπάει λίγο την αφήγηση της κλασικής ερωτικής ιστορίας που ξέρουμε». 

Η «Αστέρω», ντυμένη με μουσική της Nalyssa, θα προβληθεί στις 27 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη και φάνηκε φοβερά ενδιαφέρουσα στην τραγουδοποιό, η οποία σχολίασε: «κι ας έρχεται από τόσο παλιά, η αφήγησή της και ο τρόπος που σου περνάει την ιστορία δεν σε κάνει σε καμία περίπτωση να βαριέσαι. Κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια κι ας έχουμε μάθει σε άλλες ταχύτητες. Επιπλέον, τα πλάνα είναι πολύ εντυπωσιακά για την εποχή, σαν να έχουν χρησιμοποιηθεί drones. Με την τεχνολογία και την αισθητική του τότε, αυτό που έχει παραχθεί ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στέκεται και τώρα πάρα πολύ καλά».

Ορίστε μια γεύση από την ταινία στην Popaganda, λίγο πριν την δείτε ολόκληρη: 

Οι προβολές του Motherland, I See You – Χώρα, Σε Βλέπω στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive ξεκινούν χρονολογικά, το 1929 συγκεκριμένα, και μελωδικά. Στις 27/1, ώρα 20:00, προβάλλεται η Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη με τη Nalyssa Green να παίζει ζωντανά την πρωτότυπη μουσική που έγραψε για την ταινία. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του πενταήμερου προβολών της Χώρας σε Βλέπω στην Ταινιοθήκη εδώ, με προβολές από Πέμπτη 27 έως Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 από αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου σε νέες ψηφιακές κόπιες, με αγγλικούς υπότιτλους και δωρεάν είσοδο για το κοινό.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.