Το 1st Hellenic International Jazz Festival του Jazzét θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου και η Κατερίνα Πιπιλή που με το κουαρτέτο της παντρεύει μαγικά παλιούς και νέους ήχους, θα ανέβει στη σκηνή του το Σάββατο το βράδυ, προσδίδοντας ένα ακόμα πιο διεθνές άρωμα στη σύνθεσή του. 

Η τραγουδίστρια, πιανίστα και συνθέτρια, ξεκίνησε τις μουσικές της αναζητήσεις σε ηλικία πέντε ετών, τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές και σεμινάρια σε Ελλάδα, Γαλλία και Νέα Υόρκη, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως μουσικός.

Πολυδιάστατη μουσικός, συνθέτρια και ερμηνεύτρια με πλούσιο υπόβαθρο στην κλασική και τζαζ μουσική, έχει παρακολουθήσει masterclass πιάνου κλασικού και τζαζ στην Ελλάδα με γνωστούς μουσικούς όπως οι Paavali Jumppanen, Vladimir Viardo, Sami Amiri και Δημήτρης Καλατζής αλλά και σεμινάρια φωνητικής και τζαζ αυτοσχεδιασμού με τους Zac Bradford και Mario Cowings στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό είτε σαν σόλο καλλιτέχνης (πιάνο-φωνή) είτε ως μέλος συνόλων, παρουσιάζοντας προσωπικές της συνθέσεις και αγαπημένα της κομμάτια από την ευρύτερη οικογένεια της τζαζ. Στις συνθέσεις της, χαρακτηριστική είναι η αρμονική συνύπαρξη του «παλιού» με το «νέο», ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η δημιουργικότητα και η αλληλεπίδραση μέσω της μουσικής. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις του πρώτου της δίσκου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Με αφορμή τον επερχόμενο δίσκο της, η Κατερίνα Πιπιλή επιστρέφει στην Ελλάδα για την εμφάνιση με το κουαρτέτο της στο Jazzét Festival και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει κάποιες από τις προσωπικές της συνθέσεις και να απολαύσει για πρώτη φορά νέους ανερχόμενους μουσικούς της γαλλικής, και όχι μόνο, jazz σκηνής. Η ίδια μας μίλησε για τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ, για τη σημασία της ανάδειξης των μουσικών ταλέντων, τις εμπειρίες της στο εξωτερικό αλλά και τα επόμενα σχέδιά της.

Το Jazzét Festival στο Θέατρο Πέτρας στοχεύει να καθιερωθεί ως ετήσιος πολιτιστικός θεσμός. Πώς νιώθεις που συμμετέχεις σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την ελληνική τζαζ σκηνή από την πρώτη κιόλας χρονιά; Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και ενθουσιασμένη που συμμετέχω σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Το Jazzét Festival δίνει βήμα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να συνδεθούν με το κοινό. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την προώθηση της τζαζ μουσικής στην Ελλάδα και για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής κοινότητας. Το γεγονός ότι μπορώ να συμβάλω κι εγώ, με τη μουσική μου, στην ανάδειξη και καθιέρωση ενός τέτοιου θεσμού, με γεμίζει ευγνωμοσύνη, ανυπομονησία και ελπίδα για το μέλλον.

Η μουσική σου διαδρομή έχει ρίζες τόσο στην κλασική όσο και στη τζαζ μουσική, με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και στα δύο. Πώς αυτές οι ποικίλες επιρροές διαμορφώνουν την προσέγγισή σου στη τζαζ ερμηνεία, ιδιαίτερα σε μια εκδήλωση όπως το Jazzét Festival; Η συνύπαρξη αυτών των δύο ειδών συνέβαλε καθοριστικά στο να βρεθώ μουσικά εδώ που είμαι σήμερα. Οι κλασικές μου σπουδές μού έχουν διδάξει πειθαρχία και σεβασμό στην παρτιτούρα, ενώ η εκπαίδευσή μου στη τζαζ μού έχει προσφέρει ελευθερία και με έχει ενθαρρύνει να εξερευνήσω τη δημιουργικότητα, τον αυτοσχεδιασμό και την προσωπική έκφραση. Όταν βρίσκομαι σε ένα φεστιβάλ όπως το Jazzét Festival, αυτές οι δύο πλευρές αλληλοσυμπληρώνονται και οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, μου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργώ μια πλούσια και δυναμική μουσική αφήγηση που μπορεί να αγγίξει το κοινό και να ταιριάζει ιδανικά με το πνεύμα ενός τόσο δημιουργικού και ανοιχτού γεγονότος.

Η παραμονή σου στη Νέα Υόρκη φαίνεται να ήταν μια σημαντική περίοδος στην εξέλιξή σου ως καλλιτέχνης. Πώς επηρέασε αυτή η εμπειρία την καλλιτεχνική σου ταυτότητα και ποια στοιχεία αυτής της επιρροής θα ακούσουμε στην εμφάνισή σου στο Θέατρο Πέτρας; Το ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη και η επαφή με τους καλλιτέχνες εκεί ήταν καθοριστικά, όχι μόνο για την εξέλιξή μου ως καλλιτέχνη, αλλά και για τον τρόπο που άρχισα να αντιλαμβάνομαι τη jazz και το επάγγελμα του μουσικού. Βρέθηκα σε ένα παγκόσμιο κέντρο της jazz, με πλούσια και ζωντανή μουσική σκηνή που συνδυάζει πολλά στυλ και επιρροές από όλο τον κόσμο. Εκεί, είχα την ευκαιρία να ακούσω και να παίξω με απίστευτους μουσικούς, αλλά και να εκτεθώ σε νέες ιδέες, τεχνικές και προσεγγίσεις που με βοήθησαν να αναπτύξω την καλλιτεχνική μου ταυτότητα. Κατάλαβα στην πράξη τη σημασία της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου μεταξύ των μουσικών κατά την ερμηνεία, την έννοια του αυθεντικού αυτοσχεδιασμού και τη σημασία του να είσαι ανοιχτός σε νέες επιρροές. Συνειδητοποίησα πόσο απαραίτητο είναι να βγαίνεις από το “safe zone” σου προκειμένου να εκφράζεσαι χωρίς φόβο, να πειραματίζεσαι και να αναζητάς το προσωπικό σου στίγμα στη μουσική. Το πνεύμα της ελευθερίας, της ανοιχτής δημιουργικότητας και της συνεχούς αναζήτησης για νέες μορφές έκφρασης είναι πράγματα που έφερα μαζί μου από τη Νέα Υόρκη και που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την προσέγγισή μου στη μουσική. Θέλω το κοινό του Jazzét Festival να αισθανθεί αυτήν την ενέργεια και την πολυμορφία μέσα από την ερμηνεία μου και να συνδεθεί μαζί της με έναν αυθεντικό και πρωτότυπο τρόπο.

Ως ανερχόμενη καλλιτέχνιδα, τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ που φιλοξενεί τόσο καταξιωμένους όσο και νέους καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή τζαζ σκηνή; Είναι μια μοναδική εμπειρία να συμμετέχω σε ένα φεστιβάλ που φιλοξενεί τόσο καταξιωμένους όσο και νέους καλλιτέχνες, αλλά και να εκπροσωπώ τη νέα γενιά, φέρνοντας τη δική μου οπτική στη σκηνή. Προσφέρει ένα περιβάλλον δημιουργικής ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης, όπου μπορούμε όλοι να μοιραστούμε τις ιδέες μας, να πειραματιστούμε και να εξελιχθούμε.

Έχοντας πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πώς επηρεάζει η εμπειρία της ερμηνείας σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα τη μουσική σου και τι σε εμπνέει περισσότερο στις εμφανίσεις σου, ειδικά σε ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ; Η εμπειρία της ερμηνείας σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα έχει σημαντική επίδραση στη μουσική μου, καθώς μου προσφέρει νέες οπτικές και ερεθίσματα. Κάθε χώρα, πόλη και κοινό έχει τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα και τρόπο έκφρασης, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι και αποδίδω τη μουσική μου. Παράλληλα, μου δίνει την ευκαιρία να συνδεθώ με ένα ευρύτερο κοινό και να παρουσιάσω το έργο μου σε ανθρώπους που ίσως δεν θα είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν διαφορετικά. Αυτό που με εμπνέει περισσότερο στις εμφανίσεις μου είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό και το πώς η ενέργεια κάθε χώρου και κοινού μπορεί να επηρεάσει την ερμηνεία μου. Η μουσική, και ειδικά η jazz, είναι μια ζωντανή και ευέλικτη μορφή τέχνης που αναπτύσσεται μέσα από την αυθόρμητη δημιουργία και τη σύνδεση με τους ακροατές. Αγαπώ να συμμετέχω σε αντίστοιχα φεστιβάλ, καθώς υπάρχει έντονη η αίσθηση της ενότητας και της συνύπαρξης καλλιτεχνών και ακροατών με κοινό στοιχείο την αγάπη για τη μουσική. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια μετά τη συμμετοχή σου στο φεστιβάλ; Έχεις κάποιες νέες συνεργασίες ή πρότζεκτ που θα ήθελες να μοιραστείς; Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στη διαδικασία ολοκλήρωσης του πρώτου μου προσωπικού δίσκου, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα. Είναι ένα άλμπουμ που εκφράζει τα συναισθήματά μου των τελευταίων τριών ετών και την απόφασή μου να εγκατασταθώ στο Παρίσι. Είναι μια ιστορία που μας ενθαρρύνει να ακολουθούμε τα όνειρά μας, ακόμα κι όταν φαίνεται δύσκολο. Αυτός ο δίσκος είναι το αποτέλεσμα πολλών επιρροών και εμπειριών, και πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο για μένα, τόσο μουσικά όσο και προσωπικά. Έχω δουλέψει με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη σε αυτό το πρότζεκτ και ανυπομονώ να το μοιραστώ. Παράλληλα, έχω προγραμματίσει νέες συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς, καθώς και εμφανίσεις ως σόλο καλλιτέχνης με το πιάνο και το looper μου, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Επίσης, σχεδιάζω μια σειρά από εμφανίσεις με τη μπάντα μου στο εξωτερικό για την προώθηση του νέου δίσκου.

Προπώληση εισιτηρίων: www.jazzetfestival.gr