19

Τρυφερό, γλυκό, μικρό, ανθρώπινο, ζεστό, απαλό, χαδιάρικο, αστείο… Τι να πρωτοπεί κανείς για «Το Ξανά» του Μάκη Τσίτα που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη σε πολύ επιτυχημένη εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή; Ένα βιβλίο-δώρο που στις σελίδες του, αστεία αστεία, περιλαμβάνεται η ζωή όλων των «Ξανά» που αναμένουμε και μας αναμένουν. Ένα στολίδι τρισχαριτωμένο. Παιχνιδιάρικο κι αληθινό, απλό, ζωντανό, χαρούμενο, βαθιά συγκινητικό και διδακτικό. Έρχεται στην ζωή μας «Το Ξανά», αντίδοτο στη θλίψη, σχεδόν απαραίτητο για να μας φτιάξει την διάθεση και την ημέρα.

Το 2014 ο Μάκης Τσίτας κατέκτησε το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Μάρτυς μου ο Θεός», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη και αναφέρεται στην ιστορία ενός αντιήρωα, πλασμένου με μαεστρία και ταλέντο, η οποία κέρδισε κοινό και κριτικούς με το βάθος και την προφητική της έμπνευση.

18

Αν με το μυθιστόρημά του αυτό, και την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη ιδανικό στον ρόλο του Χρυσοβαλάντη,  επιβεβαίωσε, όπως έχω ξαναπεί, όσους είχαν αναγνωρίσει το συγγραφικό του ταλέντο στην συλλογή διηγημάτων του «Πάτυ εκ του Πετρούλα» και στα ευρηματικά παιδικά βιβλία του τι να πει τότε κανείς για ετούτο εδώ το πανέξυπνο μικρό;

Με «Το Ξανά» ο συγγραφέας μας χαρίζει μια εξίσου πρωτότυπη, ευρηματική και εμπνευσμένη «ιστορία καμωμάτων», μια τσαχπινιά, μια ζωηράδα, μια ιστορία φτιαγμένη με απλά υλικά για ερωτευμένους και ξαναερωτευμένους και για όσους θα ξαναερωτευθούν και για όσους ξαναθέλουν και και και… Μια ιστορία για όλα όσα είναι και όσα μπορεί να γίνει το «Ξανά» για χάρη μας αλλά κι εμείς για κείνο.

exofylla-xana

Ο Μάκης Τσίτας ζωντανεύει ένα καινούριο έξυπνο «τυπάκι» που θα γεμίσει με λογοπαίγνια την καθημερινότητά μας, αποδεικνύοντας πόσα είναι ικανή να κάνει η φαντασία ενός δημιουργού όταν τροφοδοτεί με ιδέες το λεξιπλαστικό χάρισμα του.

ΥΓ. Το βιβλίο ξαναδιαψεύδει όσους ξαναφοβήθηκαν ότι η μεγάλη επιτυχία θα έκανε τον Τσίτα να σοβαρέψει και να εγκαταλείψει την παιγνιώδη γραφή του… και φυσικά ξανά προς τη δόξα τραβά.


Η Ελένη Λιντζαροπούλου είναι ποιήτρια.