Μια παράσταση για παιδιά ή για μεγάλους; Πρόζα ή χορός; Δύο πρωταγωνιστές ή ένα πρόσωπο; Πολλές οι απορίες σχετικά με την παράσταση «Τα παπούτσια του Βαρύτονου» και ο Δημήτρης Μπασλάμ, που έχει γράψει το κείμενο, έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει γράψει τη μουσική της, ανέλαβε να τις λύσει.

Ο Δημήτρης Μπασλάμ

Ο Δημήτρης Μπασλάμ

Ποια είναι η ιστορία του Βαρύτονου κυρίου Χαρίτονος Φουξ; Ο κύριος Χαρίτονος Φουξ είναι ένας  λυρικός Βαρύτονος. Ακριβής και τελειομανής στο έπακρο, λάτρης της συνέπειας και της σωστής επιλογής έχει διαμορφώσει μια καθημερινότητα με δοκιμασμένα επιτυχείς, μικρές συνήθειες. Η πρόταση από τον μεγάλο Μαέστρο Αμφίσημο  να συμμετέχει στην παράσταση που πάντα ονειρευόταν έρχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με το μεγάλο του φόβο:την εκτέλεση αυτού του δαιμονισμένου του κόντρα Λα. Αυτή η εμμονή του με αυτή τη νότα και ο τρόμος μπροστά στην πιθανότητα ενός λάθους τον οδηγούν συχνά στον υποδηματοποιό του, τον κύριο Λαυρέντη, ο οποίος δεν προλαβαίνει να του αλλάζει τα παπούτσια του, που ολοένα και γίνονται μεγαλύτερα. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι συνειδητοποίησης,  που προσπαθούν να βοηθήσουν τον κύριο Χαρίτονο να δει την πραγματική αλήθεια είναι η χαριτωμένα στρουμπουλή οδηγός σκηνής κυρία Ρίτα,  η πάντα γοητευτική κυρία Ήβη και ο αισιόδοξος, πάντα θετικός και εξωστρεφής κύριος Επίλεκτος, ο μαέστρος κύριος Αμφίσημος. 

Ο υπότιτλος της παράστασης είναι: αφήγηση για δύο χορευτές. Πώς επιτύγχανεται η αφήγηση μέσω του χορού;

 Οι δυο performers της παράστασης, Γιώργος Νικόπουλος και Δημήτρης Πολίτης συναντιούνται στη σκηνή, διατηρώντας πιστά ο ένας το λόγο και ο άλλος την κίνηση. Μια ιστορία μπορεί να αφηγηθεί και δίχως την ανάγκη της ύπαρξης της λεκτικής περιγραφής.  Το σώμα και οι συγκεκριμένοι κινησιολογικοί κώδικες μπορούν συχνά, με μεγαλύτερη σαφήνεια και ειλικρίνεια, να αφηγηθούν ή να σχολιάσουν  μια ιστορία και να δημιουργήσουν συντροφιά με τη μουσική, ολόκληρο τον κόσμο μιας ιστορίας.

https://vimeo.com/116629976

Πώς συμπράττουν επί σκηνής οι δύο χορευτές ώστε να γίνουν τελικά ο ένας και μοναδικός πρωταγωνιστής; Μέσα από αυτό το πάντρεμα λόγου και κίνησης, οι δυο ερμηνευτές της παράστασης  ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες του έργου. Ο διαχωρισμός του λόγου  και της κινησιολογίας του χαρακτήρα δημιουργούν αυτό το παιχνίδι του διπλού, του αντικατοπτρισμού του ειδώλου, κάτι που αποτελεί και έναν από τους βασικούς κώδικες που αναπτύχθηκε η παράσταση. Όταν λοιπόν, αυτές οι δύο όψεις του προσώπου συναντιούνται και γίνονται ένα, ο βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας,  τότε συντελείται κάτι μαγικό επί σκηνής.

balsam_2

Πώς λειτουργούν συνδυαστικά το κείμενο, ο χορός και η μουσική; Σχεδόν μαγικά, για να συνεχίσω από την προηγούμενη απάντηση!  Αυτή η σύζευξη των λέξεων μιας ιστορίας, με τα μουσικά θέματα,  και τις χορογραφίες, που επιμελείται ο Δημήτρης Σωτηρίου,  μαζί με την αισθητική εικόνα της παράστασης δημιουργούν ένα σύνολο, από το οποίο δε θα μπορούσε να λείπει τίποτα. Η ιστορία αναπαριστάται μπροστά στα μάτια μας (και τα αυτιά μας)  με μια ολότητα αισθήσεων, κάτι που νομίζω, παρασύρει το θεατή και του δημιουργεί μια πληρότητα, που έχουμε τόσο ανάγκη όταν επικοινωνούμε με καλλιτεχνικές δημιουργίες.

balsam_1

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η παράσταση; Η παράσταση, μολονότι ξεκίνησε με στόχο το κοινό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μας οδήγησε μόνη της και σε βραδινές παραστάσεις. Εγώ θα έλεγα πως είναι μια  παράσταση ενηλίκων που μπορούν να την παρακολουθήσουν και μικρότερες ηλικίες.

Τα παπούτσια του Βαρύτονου, Κείμενο: Δημήτρης Μπασλάμ, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σωτηρίου- Δημήτρης Μπασλάμ, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Μουσική Sound design: Δημήτρης Μπασλάμ, Κοστούμια: Νίκος Δάλλας, Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Δήμητρα Αλουτζανιδο

Θέατρο ΟLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 118 55, Ώρα έναρξης παραστάσεων: 19:30
Τιμές εισιτηρίων:Προπώληση: 8 ευρώ, Ταμείο: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο)