Η  έκθεση David Bowie is είναι η πρώτη έκθεση – ρετροσπεκτίβα στην καταπληκτική ζωή και καριέρα του David Bowie, ενός από τους πιο επιδραστικούς  και πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής μας. Πρόκειται για μία αριστουργηματική σε concept και επιμέλεια  έκθεση που καταφέρνει μέσα από πάνω από 300 εκθέματα – αυτοβιογραφικά χειρόγραφα και στίχους, εξώφυλλα δίσκων, σχέδια και σκίτσα, αυθεντικά κοστούμια, φωτογραφίες, μουσική  και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από ερμηνείες και δηλώσεις του ίδιου του Bowie αλλά και άλλων διάσημων ή/και απλά σημαντικών στην ζωή του ανθρώπων – να κάνει τον επισκέπτη  όχι μόνο να ξετυλίξει το Νήμα της Ζωής του Bowie αλλά να κατανοήσει πως αυτός άλλαξε τον κόσμο, να συγκινηθεί, να ανατριχιάσει, να εμπνευστεί  και, τελικά, ίσως να χορέψει δακρυσμένος.

Η έκθεση David Bowie is έχει ένα μοναδικό concept, που όπως  όλα τα σπουδαία concepts είναι ιδιαίτερα απλό στη σύλληψή του και απίστευτα ικανό στο να αναπτυχθεί και κλιμακωθεί  έτσι  ώστε να μπορεί να αναδείξει – σε όλο της το εύρος – την επίδραση του Bowie στη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, το design, την μόδα και τελικά την ίδια την κοινωνία  από το 1967 και μετά, βασισμένο πάντα τόσο στο περιεχόμενο του αρχείου του καλλιτέχνη όσο και σε αυτό των συνεργατών και φίλων του. Η ‘’γραμμή’’ David Bowie is συνοδεύει τον επισκέπτη από αίθουσα σε αίθουσα και από ενότητα σε ενότητα αλλά και σε ολόκληρο το φανταστικό merchandise που έχει κυκλοφορήσει σαν εισαγωγή – κάθε φορά και σε μία διαφορετική περιγραφή, ιδέα ,άποψη.

Φωτογραφία για την προώθηση των The Kon- rads, 1966

Από αίθουσα σε αίθουσα και από θεματική ενότητα σε θεματική ενότητα  η έκθεση μας βάζει μέσα στην ζωή και το μυαλό του Bowie συνοδεύοντας το υλικό που βλέπουμε ή διαβάζουμε με τραγούδια  του  – όχι απαραίτητα της ίδιας περιόδου με  αυτήν της ενότητας – αλλά με εκείνα που ταιριάζουν νοηματικά με αυτήν  και το θέμα της ή που λειτουργούν συμβολικά υπογραμμίζοντας την άποψη που υποστηρίζει  το θέμα  – γιατί κάθε ενότητα και το θέμα της υποστηρίζουν και συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο David Bowie is και την επίδρασή του σε κάθε ένα από τους διαφορετικούς τομείς πάνω στους οποίους επέδρασε ο Bowie…

John Cage, Beatniks, Jimi Hendrix and The Experience – φωτογραφικό, ηχητικό υλικό και κάποια πόστερ λειτουργούν σαν εισαγωγή στην έκθεση και το Summer of Love  του  1967, την χρονιά που κυκλοφόρησαν  μερικοί από τους επιδραστικούς  δίσκους όλων των εποχών και το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Bowie.  

Σημείωση: To άλμπουμ πρωτοκυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου 1967, την ίδια σχεδόν μέρα με την κυκλοφορία του St.Pepper’s Lonely Hearts Club Band  στην Αμερική.

Το εξώφυλλο του πρώτου προσωπικού άλμπουμ του David Bowie

Η πρώτη ενότητα είναι η David Bowie is not David Jones και οριοθετεί συνοπτικά και αποτελεσματικά πως δεν έχουμε να κάνουμε με μία συνηθισμένη προσωπικότητα, αλλά – τουναντίον – με έναν νέο τότε καλλιτέχνη που ήθελε να ξεφύγει από την πεπατημένη και που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, ίνδαλμα και icon.

David Bowie is Crossing the Borders και – όχι τυχαία – υπογραμμίζεται η σχέση του Bowie με καλλιτέχνες όπως ο Rick Wakeman, ο Marc Bolan και οι Humble Pie ενώ, επίσης όχι  τυχαία, ακούμε το Space Oddity και διαβάζουμε τους στίχους του.

David Bowie is Thinking About A Word To Come με τα λόγια του J.G.Ballard και David Bowie is Using Machine Age Knife Magic από την περίοδο του Hunky Dory, o David είναι ήδη σύμβολο για τους μυημένους στην μόδα. Starman.

Το σκηνικό της τουρνέ Diamond Dogs,1974

David Bowie is Plagiarism or Revolution.Μία τεράστια κουβέντα έχει ξεκινήσει μετά τον θάνατό του και με αφορμή την έκθεση. Αφομοιωτής ή εφευρέτης;  Οι επιρροές που ποτέ δεν αρνήθηκε και αυτοί τους οποίους ο ίδιος επηρέασε και ακόμα επηρεάζει όσο κανείς άλλος. Και τα δύο ισχύουν.

David Bowie is Never at a Loss for Words or Poses και Wearing What He Wants. Μοναδικά εκθέματα από τα κοστούμια του, χειρόγραφοι στίχοι –  ο γραφικός του χαρακτήρας είναι αυτός ενός επιμελούς μαθητή, θα έλεγε κανείς στρογγυλεμένος –πολύ κοντά σε εκείνον μιας  γυναίκας – και εντύπωση κάνει πως στα χειρόγραφά του δεν υπάρχουν πολλά σβησίματα, πρέπει να είχε την σύλληψη ολόκληρη στο μυαλό του πριν ξεκινήσει να γράφει. Η μουσική σε κρεσέντο, Young Americans, Five Years, Time και αναφορές στο Man Who Fell Το Earth.

Κολλάζ με χειρόγραφα από στίχους του David Bowie για το Heroes,1977

Changes, The Man Who Sold The World, Rebel Rebel, Fame, Under Pressure και όλα ντύνουν την εξέλιξη του Bowie σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αυτοέκφρασης και ελευθερίας ενώ παράλληλα ο ίδιος ο David Bowie is Taking Advantage Of What The Moment Offers για να μπούμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών στην εμφάνισή του, αλλαγών που ενέπνευσαν κορυφαίους σχεδιαστές μόδας στο να σχεδιάσουν πρωτοποριακά κοστούμια για τον ίδιο αλλά και τις κολεξιόν τους όπως  και χιλιάδες απλούς ανθρώπους στο να επαναστατήσουν ενάντια στα στερεότυπα  -κυρίως τα σεξουαλικά.

To Lady Grinning Soul μας χαϊδεύει τα αυτιά για να μας παραδώσει στο John I’m Only Dancing, το Heroes και το David Bowie is Making Himself Up.

‘’All art is unstable. Its meaning is not necessarily that implied by the author, There is no authoritative active voice. There are only multiple readings.” σύμφωνα με τον ίδιο και είμαστε ήδη στην εποχή της μεγάλης ακμής, των ‘’ταξιδιών’’ και των εξερευνήσεων του ίδιου του καλλιτέχνη. Μεγάλες φιλίες γεννώνται και η Τέχνη έχει πλέον τα χρωμοσώματά του στο DNA της.

Ο Bowie με το κοστούμι που σχεδίασε για το Aladdin Sane tour του 1973 ο Kansai Yamamoto σε φωτογράφιση Masayoshi Sukita.  Αρχείο David Bowie,2012

David Bowie is an Intervention and is Surprising Himself.

David Bowie είναι να Κινείσαι σαν Τίγρης στην Βαζελίνη, μια Εικόνα του Μέλλοντος, να Κοιτάς Πάντα Μπροστά, μία διαρκής Κίνηση από Εποχή σε Εποχή.

Ο David Bowie  Φοράει πολλές Μάσκες, τόσες όσες οι σκέψεις του ιδιοφυούς μυαλού του και οι επιθυμίες αυτών που τον αγάπησαν.

David Bowie είναι να έχεις πλήρη συνείδηση αυτού που συμβαίνει – το γράμμα του στον Brian Eno λίγο πριν πεθάνει είναι ακριβώς αυτό, το ίδιο και το Changes που ακούμε τώρα, David Bowie is Looking For The Future That will Never Come to Pass  -πλησιάζουμε στο τέλος, ακούγεται μουσική Philip Glass , μπαίνω σε ένα μικρό στούντιο ηχογράφησης και ακούω την φωνή και τις  ανάσες  του καθώς ηχογραφεί, λίγο πιο κάτω υπάρχει μία μίνι κινηματογραφική αίθουσα, βλέπω αποσπάσματα από όλες τις ταινίες του – ίσως αυτή η στιγμή είναι πολύτιμη για να κατανοήσει κανείς πόσο σπουδαίο ( και υποτιμημένο) κομμάτι είναι το Absolute Beginners.

Αυτοπροσωπογραφία του David Bowie,1978

Έχουν περάσει κιόλας δυόμιση περίπου ώρες. Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως δεν  είσαι μόνος εκεί.

Φωτοκολλάζ του David Bowie με υλικό από στιγμές της ταινίας  Man Who Fell To Earth

Τα Strobolights και τα φωτορυθμικά αναβοσβήνουν και κάνουν τα δάκρυα στα μάτια όσων είναι μαζί σου σε αυτήν την τελευταία αίθουσα να γυαλίζουν σαν διαμάντια. Μια κοπέλα χορεύει, φιγούρες του Bowie αναβοσβήνουν πίσω από πλέγματα, ψηλά, γύρω –γύρω στην αίθουσα– κλουβί, φοράνε τα κοστούμια από όλες τις θρυλικές  του εμφανίσεις  και ακούγεται το Jean Genie.

David Bowie is Forever Now and All, Around You και – ποτέ πριν – αυτό το κατά τα άλλα χορευτικό κομμάτι δεν υπήρξε τόσο μα τόσο ανατριχιαστικό. Μισή ώρα ακόμη, το κομμάτι ακούγεται σε λούπα και όταν αποφασίζω να φύγω συνειδητοποιώ πως στην έξοδο με περιμένει το καλύτερο για μένα κομμάτι του Bowie κι ίσως και της ζωής μου. Rock ‘n Roll Suicide.

Time Takes a Cigarette…Το έχω κόψει. Κάθομαι σε ένα παγκάκι, κάνω μια τράκα από έναν περαστικό.

David Bowie is Watching YouMe.

Αν δεν είστε από τους τυχερούς που ταξίδεψαν για να δουν αυτήν την μοναδική έκθεση – αφιέρωμα στον  Άνθρωπο που Άλλαξε την Γη, προκαλώντας  χιλιάδες ανθρώπους από κάθε φύλο και φυλή στο να αυτοεκφραστούν, πειραματισθούν, δοκιμάσουν καινούριες εμπειρίες, τολμήσουν, απελευθερωθούν και βρουν τον εαυτό τους και το μέλλον τους

Αν είστε φαν της Μόδας, του Design, της Τέχνης σε όλες της τις εκφράσεις και εκφάνσεις, της Πρωτοπορίας  και φυσικά της Μουσικής

Μπορεί να μην προλαβαίνετε την έκθεση David Bowie is στην Βαρκελώνη αλλά την προλαβαίνετε το 2018 στο Brooklyn Museum όπου και θα πάει. Μέχρι τότε αξίζει να δείτε την ομώνυμη με την έκθεση ταινία που θα προβληθεί την Δευτέρα 9/10 στα πλαίσια του Gimme Shelter Festival στο Gagarin και η οποία όχι μόνο σας  ταξιδεύει  πλήρως στην έκθεση αλλά περιέχει κι έξτρα –πολύ καλό –  υλικό.

David Bowie Is το μοναδικό σε περιεχόμενο αφιέρωμα της POPAGANDA

Ακούστε μερικά από τα κομμάτια που πρωταγωνιστούν στην έκθεση εδώ