Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟ

«Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» η Μέση Ανατολή, είχε προβλέψει ο Τσε Γκεβάρα

Άγνωστες πτυχές και ανεκδοτολογικά συμβάντα του πατέρα της αφηγήθηκε η Αλέιδα Γκεβάρα, κατά την παρουσίαση του συλλεκτικού λευκώματος με σπάνιες και αδημοσίευτες οικογενειακές φωτογραφίες.
Τσε Γκεβάρα Οικογενειακό Άλμπουμ / - Che Guevara Family Album

Λίγο πριν ταξιδέψει με την ιδιότητα της γιατρού στον Λίβανο, για να βοηθήσει στα camp των Παλαιστινίων, η 63χρονη κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, ταξίδεψε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το συλλεκτικό λεύκωμα «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ», συνέκδοση της NEW STAR με το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα και τις εκδόσεις Ocean Press, και προοίμιο του φιλόδοξου εγχειρήματος της έκδοσης των απάντων του μεγάλου επαναστάτη στα ελληνικά από τη NEW STAR. Συγχρόνως με το λεύκωμα, στην Ελλάδα κυκλοφόρησε και το βιβλίο «Τσε Γκεβάρα – Παρών», με κείμενα για την Πολιτική και την Επανάσταση.

Η είδηση είναι ότι από τις 113 σπάνιες φωτογραφίες του λευκώματος, κάποιες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η Αλέιδα Γκεβάρα, που μίλησε στην Αθήνα, βουρκωμένη, με πάθος, λατρεία και θαυμασμό για τον πατέρας της και πιστεύει ακλόνητη στα ιδεώδη της κουβανικής επανάστασης με τα οποία την ανέθρεψε στο ακέραιο, όπως μας τόνισε, η μητέρα της -επίσης αντάρτισσα, που «αγάπησε πάρα πολύ τον πατέρα μου»- εξιστόρησε και «μικρά ανέκδοτα που μας τα διηγήθηκαν οι γονείς μας και είναι μέρος της συλλογικής μνήμης της οικογένειας».  

Δεύτερο παιδί με τη δεύτερη κουβανή σύζυγό του, μετά την Αλέιδα, ήταν η Σέλια. Την ονόμαζαν «το τρίτο κορίτσι», γιατί υπήρχε και η πρώτη κόρη του Τσε που έκανε με την περουβιάνα οικονομολόγο Ίλδα Γκαδέα, η Ιλντίτα. «Είχε φτάσει λοιπόν η στιγμή να γεννηθεί το πρώτο αγόρι της οικογένειας. Ο Καμίλο. Ήταν θηριάκι, πέντε κιλά», αφηγήθηκε η Αλέιδα. «Βγαίνει με το μωρό στα χέρια ο μαιευτήρας και λέει “Συγχαρητήρια, Κομαντάντε”. Ήταν τόσο νευρικός ο πατέρας μου, που σηκώνεται απότομα, ενώ την ίδια στιγμή δίπλα του προσπαθεί να σηκωθεί μια πολύ καλή φίλη της μαμάς μου για να τον συγχαρεί. Τη σπρώχνει να ξανακαθίσει, της λέει εκείνης “συγχαρητήρια” και της προσφέρει κι ένα πούρο. Τόσο νευρικός ήταν o μπαμπάς μου, που δεν ήξερε τι έκανε εκείνη τη στιγμή», αποκάλυψε η κόρη, αναδεικνύοντας και μια άγνωστη πτυχή του: «Ο πατέρας μου ήταν και μεγάλος μαθηματικός. Τα βράδια μελετούσε μαθηματικά!».

Ο Τσε Γκεβάρα, πέρα από την καθαυτό επαναστατική του δράση στο πεδίο, έγραφε ακατάπαυστα, από μικρός. Στα γραπτά του περιλαμβάνεται κι ένα φιλοσοφικό λεξικό που δεν ολοκλήρωσε ποτέ, σύμφωνα με την κόρη του, γιατί διαρκώς το συμπλήρωνε. Είχε συγγράψει και Φιλοσοφικά Σημειώματα, όπου ενσωματώνει τη σκέψη που ανέπτυξε από την επαφή του με τη διεθνή φιλοσοφία («Ο πατέρας μου μελέτησε όλους τους Έλληνες φιλοσόφους και τους διαχειρίζονταν σχετικά εύκολα»). Συνέταξε και κριτικές σημειώσεις για την οικονομία. Στα βιβλία για τον μαρξισμό και την Οικονομία, τις απόψεις του «τις συλλέγουμε από τις ομιλίες του. Στο τέλος αυτών των 10 ετών που αφοσιωθήκαμε στο έργο του, καταφέραμε να εκδώσουμε τους επτά τόμους που συμπεριλαμβάνουν το σημαντικότερο κομμάτι του έργου του. Είναι μια ανθολογία που σχεδιάστηκε για τις καινούριες γενιές, να είναι εύκολα διαχειρίσιμη, να βρίσκει κανείς αυτό που ψάχνει», τόνισε η Αλέιδα Γκεβάρα αναφερόμενη στα «Άπαντα Ερνέστο Τσε Γκεβάρα», που έχει ήδη ξεκινήσει η μετάφρασή τους στα ελληνικά και χωρίζονται χρονολογικά στα εφηβικά-νεανικά χρόνια του (1947-1956), στον Ανταρτοπόλεμο στην Κούβα (1956-1959), στα μεταβατικά  χρόνια προς την Εξουσία (1959-1961), στη Σοσιαλιστική μετάβαση στην Κούβα (1961-1962 και 1963-1964), περίοδο που είναι υπουργός Βιομηχανίας στη νεαρή επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, στον αγώνα του στο Κογκό (1965-1966). Στον τελευταίο τόμο, με  τίτλο «Αλληλεγγύη και Διεθνισμός», αποτυπώνεται το τελευταίο στάδιο της ζωής του (1966-1967).

Ο Τσε Γκεβάρα με την οικογενειά του στο σπίτι τους στην Αβάνα.

Η Αλέιδα Γκεβάρα, μεγαλωμένη με τα ιδεώδη των γονιών της, δεν μπορούσε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα να μην αναφερθεί και στο αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη. Το ‘59 ο Τσε επισκέφτηκε τη Γάζα. Για το ταξίδι αυτό είχε γράψει ελάχιστα. Από μαρτυρίες ηλικιωμένων σήμερα Παλαιστινίων που τον γνώρισαν, μαθαίνουμε ότι φτάνοντας στη Λωρίδα προσπάθησαν να του δείξουν την αβίωτη κατάσταση που ήδη τότε βίωναν, με χιλιάδες αγρότες να έχουν εκτοπιστεί από το Ισραήλ. «Κι ο πατέρας μου τους είπε “όχι”. Αρνήθηκε. Δεν ήθελε να του δείξουν την κατάστασή τους. Ζήτησε να του δείξουν το μέρος που προετοιμάζεται ο λαός για την αντίσταση. “Θέλω να μου δείξετε το εργοστάσιο όπλων για την αντίσταση των Παλαιστινίων”, τους είπε».

Το ‘66, ενώ έγραφε για τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, «συνέταξε κι ένα άρθρο για τη Μέση Ανατολή, όπου την περιέγραψε, προφητικά, σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και τα επόμενα χρόνια σημαντικό παράγων να εκραγεί όλη η υφήλιος. Είχε μιλήσει και για την ανάγκη ένωσης των αραβικών λαών», συνόψισε η Αλέιδα Γκεβάρα.

Από την παρουσίαση του λευκώματος με σπάνιες και αδημοσίευτες φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα στην Αθήνα.

Κατά τη μίνι περιοδεία της στην Ελλάδα, η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα θα επισκεφτεί σήμερα (Τετάρτη) την Πάτρα, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην αχαϊκή πρωτεύουσα, θα καταθέσει λουλούδια στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, στην Πλατεία Παντοκράτορα. Αύριο  θα συναντηθεί με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Κούβας της Βουλής των Ελλήνων, θα επισκεφτεί  το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) στο Χαλάνδρι και θα μετάσχει σε εκδήλωση με Κοινότητες Γονέων ΚΕΘΕΑ και πρώην χρήστες σε αποτοξίνωση στο STUDIO New Star Cinema (Σπάρτης και  Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής). Την Παρασκευή, η  Αλέιδα Γκεβάρα θα μεταβεί στη Βέροια, για να συναντήσει τον Δήμαρχο, Κώστα Βοργιαζίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη.

Η κόρη του μεγάλου επαναστάτη είχε επισκεφτεί τη χώρα μας ξανά το 2022, οπότε παραχώρησε μια χειμαρρώδη, de profundis συνέντευξη στην Popaganda και την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, με τίτλο: «Ο πατέρας μου ήξερε να αγαπά. Γι’ αυτό μπόρεσε να γίνει ένας φοβερός επαναστάτης», όπου μίλησε για τον επαναστάτη, τον άνθρωπο, πατέρα, σύζυγο, τον αθυρόστομο άνδρα πίσω από τον μύθο, αλλά και τον «θείο Φιντέλ» και τις σύγχρονες προκλήσεις του κουβανικού κράτους.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.