Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟ

80 βιβλία (όχι μόνο) για το καλοκαίρι, όπως μας τα πρότειναν οι Πευκοβελόνες

Το καλύτερο book club στο γνωστό σύμπαν επιστρέφει στην Popaganda με τις πιο χορταστικές βιβλιοπρότασεις για τις διακοπές, αλλά και για όλο τον χρόνο.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS
Επιμέλεια Κειμένου: Γιάννης Τσιούλης

Οι Πευκοβελόνες είναι το καλύτερο club του γνωστού σύμπαντος. Σας τις συστήσαμε από την Popaganda μερικές μέρες πριν και επειδή λατρέψατε το αθηναϊκό book club που είναι απόδειξη ότι οι λέσχες ανάγνωσης βιβλίων είναι το νέο rave, τους ζητήσαμε να μας πουν ποιο βιβλίο από αυτά που έχουν διαβάσει θυμούνται περισσότερο, ποια βιβλία θα πρότειναν να διαβάσει κάποιος στις διακοπές του και ποια βιβλία θα διαβάσουν οι ίδιοι.

Κάντε τις λίστες σας με τις προτάσεις των Πευκοβελόνων πριν πάτε στα βιβλιοπωλεία, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το σωστό βιβλίο μαζί σας!

Αγιάτη Μπενάρδου 

Πευκοβελόνες

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Θα χρωστώ στις Πευκοβελόνες ότι ξεκίνησα να διαβάζω Philip Roth. Και έκτοτε δεν μπορώ να σταματήσω.

Ποια είναι το βιβλίο που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι; -«Tο Βουνί» της Λουίζας Παπαλοϊζου, το σημαντικότερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα εδώ και δεκαετίες.

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι; 

-“Frankenstein” της Mary Shelley, γιατί κάθε καλοκαίρι διαβάζω ένα εμβληματικό μυθιστόρημα.

-“Sabbath’s Theater” του Philip Roth, γιατί οι Roth που διαβάζουμε στις Πευκοβελόνες δεν είναι ποτέ αρκετοί.

-«Οι Ναυαγοί του Αυγούστου» της Ευτυχίας Γιαννάκη, γιατί καλοκαίρι χωρίς Χάρη Κόκκινο, καλοκαίρι ουκ έστι. 

Λίλυ Παπαγιάννη 

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Οι μισοί θα απαντήσουμε το ίδιο: «4 3 2 1» του Paul Auster, το βιβλίο που αποκαλύπτει τα άντερα της ανθρώπινης ύπαρξης για να τα αποδομήσει, το βιβλίο που δεν ξεχνώ ποτέ.  

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-“Oryx and Crake” της Margaret Atwood. Πάντα προσπαθώ να πείσω τον κόσμο να διαβάσει επιστημονική φαντασία/φαντασία, κι αυτό είναι ένα αλλόκοτο, super fun αριστούργημα.

-“Sense and Sensibility” της Jane Austen. Το καλύτερο beach read από το 1811: τι χιούμορ, τι ειδύλλια, τι γυναίκες.

-“Days Without End” του Sebastian Barry. Το 10/10 των Πευκοβελόνων, βιβλίο που μετατοπίζει το μέσα σου.

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“The Amazing Adventures of Kavalier & Clay” του Michael Chabon. Γιατί είναι “Πευκοβελόνες”, και γιατί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία: the great Jewish-American novel.

-“The Dawn of Everything: A New History of Humanity” των David Graeber & David Wengrow. Ξαναλέει την ιστορία του κόσμου με νέο τρόπο, λιγότερο Δυτικο-κεντρικό, και πιο ελπιδοφόρο,

-“Journey to the End of the Night” του Louis-Ferdinand Céline. Είναι στα αδιάβαστα δύο χρόνια και ήρθε η ώρα του.

Ναταλί Σαϊτάκη

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Το «Πέδρο Πάραμο» του Χουάν Ρούλφο. Ο Gabriel Garcia Marquez ήξερε ολόκληρα αποσπάσματά του απέξω. Αφού έκανε εντύπωση στον Marquez πώς θα γινόταν να μην κάνει σε μένα;

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι; 

-“Crossroads” του Jonathan Franzen. Είναι το νέο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα που επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο με την ιστορία μιας αμερικανικής οικογένειας που ίσως μοιάζει με τη δική σου.

-«Του Οσίου Αλμοδοβάρ Ανήμερα», του Θάνου Αλεξανδρή. Αν θέλεις να κλάψεις από τα γέλια και να γνωρίσεις έναν διαφορετικό κόσμο έκφρασης και διασκέδασης, αυτή είναι η ευκαιρία σου.

-“Americanah” της Chimamanda Ngozie Adichie. Μια νεαρή κοπέλα από την Νιγηρία μεταναστεύει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει. Χρόνια μετά, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα της. Ποια είναι τελικά η πατρίδα της; Κανείς (μας) δεν ξέρει. 

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι; Δεν το βλέπω να προλαβαίνω τρία βιβλία, αλλά το ένα θα είναι σίγουρα το “The Books of Jacob” της Olga Tokarczuk. Το πρότεινε ο Τάσος ως side project των Πευκοβελόνων και επειδή με ενδιαφέρει η θεματολογία του (περιστρέφεται γύρω από έναν αυτόκλητο Μεσσία στην Πολωνία πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), είναι η φετινή μου προτεραιότητα.

Δήμητρα Νικολού

Πευκοβελόνες

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Το πρώτο μας βιβλίο, η μασκότ μας, ο «Ωκεανός» του Alessandro Baricco. Όντας και η συνάντηση γνωριμίας μας, μιλήσαμε αναίτια πολλή ώρα για αυτό το βιβλίο-το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουμε μιλήσει ξανά τόσο πολύ για βιβλίο. Στην αρχή διστακτικοί, μετά λύθηκε η γλώσσα μας και καταλήξαμε να κλαίμε από τα γέλια. Μας έδεσε «κόμπο» αυτό το βιβλίο και έκτοτε είμαστε αχώριστοι, ενώ δεν παραλείπουμε να έχουμε τη φωτογραφία του Baricco σε κάθε μας συνάντηση.

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-«Χορείες χώρων» του Georges Perec. Για να μάθουμε να βλέπουμε με όλα μας τα μάτια. Με απόλυτη επίγνωση ότι η πρότασή μου είναι ριψοκίνδυνη γιατί ή που θα το λατρέψει κάποιος ή δεν θα αντέξει καθόλου, θα τολμήσω και θα το προτείνω, γιατί αν το λατρέψει, θα έχω κάνει κάτι πολύ καλό.

-«Τα τελευταία μου λόγια» του Santiago Amigorena. Διαβάζεται απνευστί.

-«Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο Ι: Από τη μεριά του Σουάν» του Marcel Proust. Στις Πευκοβελόνες με φωνάζουν το κορίτσι του Προύστ και όχι αδικαιολόγητα. Αφιέρωσα το 2021 μου στον Μαρσέλ -annus mirabilis- και διάβασα τους 7 τόμους χωρίς άλλους αναγνωστικούς περισπασμούς. Φυσικά και ζήτησα προκαταβολικά συγχώρεση που δεν θα διάβαζα τίποτα από Πευκοβελόνες αλλά επειδή στις Πευκοβελόνες είμαστε καλοί και υποστηρικτικού άνθρωποι, η έναρξη της περιπέτειάς μου έγινε με την ανάγνωση του πρώτου τόμου στο πλαίσιο του bookclub. Είναι πράγματι μακρύς ο δρόμος για την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του έργου στο σύνολο. Ωστόσο, αν κάποιος δεν θέλει να διαβάσει και τους 7 τόμους (γιατί η ζωή είναι μικρή, ο χρόνος λίγος και τα αδιάβαστα βιβλία πάμπολλα), μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του με τον πρώτο τόμο, ο οποίος, λέει ήδη πολλά για τη ζωή και σε «αλλάζει» χωρίς να το καταλαβαίνεις καλά-καλά και εσύ ο ίδιος.Έχω την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει τίποτα που να έχει μείνει ανείπωτο στο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο και σε κάθε βιβλίο που έχω διαβάσει μετά από αυτό, βρίσκω πάντα κάτι από τον Προυστ. 

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-«Ανησυχία» της Linn Ullmann. Η κόρη της ηθοποιού, συγγραφέως και σκηνοθέτιδος Liv Ullmann και του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Ingmar Bergman, κάνει μια κατάδυση στη μνήμη και γράφει για την οικογένειά της που ίσως φανεί λίγο παράξενη – βέβαια, όλες οι οικογένειες είναι παράξενες. Η επιλογή αυτή επειδή αφενός αγαπώ τον Ingmar Bergman και αφετέρου επειδή το καλοκαίρι είναι και για μένα μια βουτιά στη μνήμη. 

-«Ταξίδια με τον Τσάρλι – Αναζητώντας την Αμερική» του John Steinbeck. Ο Steinbeck το 1960 καταγράφει ένα ταξίδι περιπλάνησής του στην Αμερική. Μου αρέσει πολύ ο Steinbeck και τρελαίνομαι για roadtrips!

-“Levels of life”,  του Julian Barnes. “You put together two things that have not been put together before. And the world is changed. People may not notice at the time, but that doesn’t matter. The world has been changed nonetheless”. Αυτό και μόνο μου αρκεί.

Τάσος Χατζηευφραιμίδης

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισσον γιατί ακόμα και τώρα κράζω όσες έβαλαν χαμηλή βαθμολογία.

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

– «Νεφελοκοκκυγία» του Άντονι Ντορ. Είναι  ένα χορταστικό ανάγνωσμα (παραλίας και μη) που συνδέει τελείως ετερόκλιτα στοιχεία για να πλάσει ένα υπέροχο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων στη ζωή μας

-«Το Γεγονός» της Αννί Ερνό. Όχι μόνο είναι και πάλι τραγικά επίκαιρο λόγω των όσων συμβαίνουν στην Αμερική, ούτε επειδή σε αυτό βασίστηκε μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αλλά γιατί ο αντίκτυπος του βιβλίου είναι αντιστρόφως ανάλογος των λιγοστών σελίδων του

-«Εμμονή» της Αντόνια Μπάιατ. Πέρα από λογοτεχνικός άθλος είναι κι  ένα πολυεπίπεδο γράμμα αγάπης στη λογοτεχνία

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-«Το Τούνελ» του Γουίλιαμ Γκας. Ένα magnum opus 1000 σελίδων, για το οποίο έχω ακούσει τόσο αλληλοαντικρουόμενες απόψεις, που μου έχει εξάψει την περιέργεια. 

-«Χώρες της Επαγγελίας» του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά. Είναι η συνέχεια της αγαπημένης Λέσχης των Αθεράπευτα Αισιόδοξων.

-«Προφήτες» του Ρόμπερτ Τζόυνς Τζούνιορ.

Έλενα Παπαλάμπρου

Πευκοβελόνες

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; «Η Aνωμαλία» του Hervé Le Tellier γιατί με συνεπήρε από την αρχή ως το τέλος.

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-“Piranesi” της Susanna Clarke. Eίναι ένα πολύ καλό βιβλίο φαντασίας που σε συνεπαίρνει και δεν μπορείς να το αφήσεις κάτω.

– «Η Έλενα ξέρει» της Claudia Pineiro. Σε βάζει στο σώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας που προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο.

-«Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» του Jean Paul Dubois. Είναι ένα γλυκό βιβλίο που θίγει την αγάπη και τον πόνο με ξεχωριστό τρόπο.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“Τhe Amazing adventures of Kavallier and Clay” του Chabon. Είναι η πρόταση του μήνα Ιουλίου των πεύκοβελονων, παρόλο που δεν το ψήφισα!

-“Levels of life” του Julian Barnes. Λυσσαξαν στο chat οι πευκοβελόνες και μου κίνησαν το ενδιαφέρον.

-“The Corrections” του Jonathan Franzen. Διάβασα το Crossroads και αγάπησα την πένα του.

-“Τhe spy and the traitor: The greatest espionage story of the cold war” του Ben McIntyre. Θέλω να διαβάσω ένα true spy story κάτω από τον καυτό ήλιο των διακοπών.

Θάλεια Δασκαλοπούλου 

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Σίγουρα το «Η Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» του Φίλιπ Ροθ. Παρότι έχουν περάσει 2,5 χρόνια παραμένει ένα από τα πιο δυνατά που έχουμε διαβάσει και σίγουρα το αγαπημένο μου του Ροθ. Χαίρομαι πάρα πολύ που προτάθηκε και το διάβασα λόγω των Πευκοβελόνων, επειδή από την υπόθεση και μόνο δε θα το επέλεγα ποτέ μιας και δε με ελκύει ιδιαίτερα το genre της εναλλακτικής ιστορίας. Ήταν ένα απίθανο βιβλίο. Δεν είχαμε πει πολλά όμως γιατί συμφωνούσαμε όλοι πως ήταν εξαιρετικό. Συνήθως οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις προκύπτουν από βιβλία που κάποιοι τα λατρεύουν και κάποιοι άλλοι τα μισούν. Ευτυχώς μας τυχαίνουν αρκετά τέτοια.

Ποια είναι τα βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-«4 3 2 1» του Paul Auster. Coming of age story/ies ενός αξιολάτρευτου εφήβου (για τους περισσότερους μας έχει μπει στο πάνθεον αγαπημένων χαρακτήρων ever), οικογενειακή σάγκα, τοιχογραφία εποχής, Νέα Υόρκη όπως την έχουμε αγαπήσει στα βιβλία, απόλυτη αναγνωστική απόλαυση και αν δεν κάνω λάθος ένα από τα απόλυτα δεκάρια μας. Το διαβάσαμε στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας του 2020 και μας έβγαλε από το αναγνωστικό μπλοκάρισμα.

-«Σταυροδρόμια» του Jonathan Franzen. Μεσοδυτικές πολιτείες στα 70s, οικογένεια σε κρίση στο γνωστό και λατρεμένο μοτίβο του συγγραφέα, πρώτο μέρος τριλογίας για τη συνέχεια της οποίας ανυπομονούμε.

-«Εκπνοή» του Ted Chiang. Διηγήματα αλά Black Mirror σε ένα κοντινό, τρομακτικό μέλλον. Το διαβάσαμε πέρσι τον Αύγουστο και ήταν ιδανική επιλογή για βιβλίο διακοπών.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-«Προφήτες» του Ρόμπερτ Τζόυνς Τζούνιορ.

-«Οι ναυαγοί του Αυγούστου» της Ευτυχίας Γιαννάκη. Το καινούργιο αστυνομικό που θα διαβαστεί στην έτερη λέσχη ανάγνωσης στην οποία συμμετέχω, αυτή του βιβλιοπωλείου Κουκίδα στην Κόρινθο.

-«Ο χορευτής του νερού» του Ta-Nehisi Coates. Το βιβλίο που έχω στη μέση εδώ και καιρό επειδή διαβάζω αυτά που έχουμε στις Πευκοβελόνες και στην Κουκίδα.

Katerina McKork

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Ίσως ξεχωρίζω το “Days Without End” του Sebastian Barry. Ήμασταν σε συνάντηση σπίτι μου, και είχα προτείνει να το βάλουμε σε ψηφοφορία χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτό – το είχα αγοράσει σε ένα βιβλιοπωλείο στο Inverness, απλά επειδή μου το πρότεινε ένα όμορφο αγόρι. Κάπως βοήθησαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας της Αλεξάνδρας και βγήκε, κι εάν θυμάμαι καλά είχε πάρει από τις υψηλότερες βαθμολογίες που έχουμε δώσει. Ο Barry έχει έναν μοναδικά λυρικό τρόπο γραφής, καθώς και καταφέρνει ενώ μιλά για συγκεκριμένα πράγματα να τα ανάγει σε πανανθρώπινα. Είναι ένα βιβλίο που έχει αρκετή βαρβαρότητα, αλλά και τεράστια καρδιά, και ένα από τα δύο μόνο δεκάρια που έχω «δώσει» στα βιβλία των Πευκοβελόνων. 

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-“A Manual for Cleaning Women” της Lucia Berlin. Ιστορίες ανθρώπων σε γωνίτσες (που είναι περισσότεροι από αυτούς που έχουν άπλα). καθαρή, μίνιμαλ γραφή, άπειρα συναισθήματα.

-«Θάλασσα» του Μιχάλη Μακρόπουλου. Λυρισμός, περιβαλλοντολογικός παραλληλισμός και δυστοπία (;).

-“The Buddha of Suburbia” του Hanif Kureishi. Ταξικό, πολιτικό Λονδίνο στα 70ς. Με δυνατό σάουντρακ.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“Dark Forest + Death’s End” του Cixin Liu. Δεν διαβάζω συχνά αυτό το είδος, αλλά μόλις τελείωσα το πρώτο μέρος της τριλογίας The Three Body Problem, και είναι όχι μόνο το καλύτερο hard sci-fi που έχω ζήσει, αλλά και ένα από τα τοπ βιβλία μου των τελευταίων ετών. Τον Αύγουστο θα τον αφιερώσω στα βιβλία δύο και τρία λοιπόν.

-“No One is Talking About This” της Patricia Lockwood. Μου φαίνεται ταυτόχρονα ποπ και σπαραξικάρδιο, νοιώθω έτοιμη να είναι αυτό το τελευταίο βιβλίο του καλοκαιριού.

Αυγή Δαφερέρα

Πευκοβελόνες

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Το “Days Without End” του Sebastian Barry, για το οποίο δεν ήξερα τίποτα πριν και που όλοι το ερωτευτήκαμε. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο.

Ποια είναι τα βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-Tο “Days Without End” του Sebastian Barry. Hταν πραγματικά μοναδικό βιβλίο.

-Tο “Factory Summers” του Guy Delisle.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“The Amazing Adventures of Kavalier & Clay” του Michael Chambon. 

-«Προφήτες» του Ρόμπερτ Τζόυνς Τζούνιορ.

-«Η Έλενα Ξέρει» της Claudia Piniero. Το διάβασαν πολλές Πευκοβελόνες πρόσφατα και για το οποίο είπαν πολύ καλά λόγια και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Και μερικά από τα αδιάβαστά μου, δεν ξέρω ακόμα ποια.

Νίκη Σ. 

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; «Το Ταγκό του Σατανά» του Λαζλό Κρασναχορκάι. Με συγκλόνισε, το θυμάμαι ακόμα και μην ξεχνάμε #ΟσοΖωΛαζλο.

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-“Crossroads” του Jonathan Franzen. Υπέροχο για καλοκαίρι.

-«Η Ανωμαλία» του Hervé Le Tellier. Ποπ.

-«Σταθμός 11» της Emily St. John Mandel. Για λίγο δυστοπικό μέλλον.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“The Amazing Adventures of Kavalier & Clay” του Michael Chambon.

-“Sea of Tranquility” της Emily St. John Mandel.

Αλεξάνδρα Τσεσμελή

Πευκοβελόνες

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσει στις Πευκοβελόνες; Σίγουρα τη «Μελαγχολία της αντίστασης» του László Krasznahorkai που διαβάσαμε τον Ιούλιο του 2017 και τη βαθμολογήσαμε με 9.5/10. Δεν είναι εύκολος ο László. Αντιθέτως, είναι μάλλον απαιτητικός, δύστροπος και ενίοτε ακατάληπτος, με τις τελείες να απέχουν μεταξύ τους σελίδες. Όμως αυτό το βιβλίο σε γοητεύει, σε κάνει να επιστρέφεις και να διαβάζεις ξανά αυτές τις δαιδαλώδεις περιόδους γεμάτες λεπτή ειρωνία, παραλογισμό και πεσσιμισμό και σίγουρα, πρόκειται για το βιβλίο με το ωραίοτερο και πιο καλογραμμένο τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία των τελευταίων κεφαλαίων, όπου κάθε τι αποσυντίθεται. 

Ποια είναι τα βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-«4 3 2 1» του Paul Auster. Το διαβάσαμε εν μέσω του πρώτου lockdown και ήταν μια όαση στη δυστοπία των ημερών. Ήταν η Κομανέτσι μας παίρνοντας 10/10: η ιστορία (και οι 4) του Ferguson με τράβηξε τόσο πολύ που οι 1200 σελίδες του τελείωσαν σε μια εβδομάδα. 

-“Crossroads” του Jonathan Franzen. Franzen που θυμίζει έντονα την εποχή του Corrections, το διαβάσαμε στις Πευκοβελόνες μόλις κυκλοφόρησε, το αγαπήσαμε και το βαθμολογήσαμε με 9.64/10

-«Η εκμηδένιση» του Michel Houellebecq. Το διαβάσαμε φέτος με το που κυκλοφόρησε, το βαθμολογήσαμε με 8.38 (εγώ προσωπικά με 10). Είναι ο πιο ανθρώπινος Houellebecq, το βιβλίο στο οποίο έρχεται σε επαφή με τη θνητότητα, το εφήμερο της ζωής, αλλά ταυτόχρονα και το λιγότερο πεσιμιστικό του βιβλίο.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“Mercury Pictures Presents: A Novel” του Anthony Marra. Παρόλο που διαβάζω στο kindle μόνο όταν δεν έχω άλλη επιλογή, το έχω ήδη κανει preorder και το περιμένω να κυκλοφορήσει στις 2 Αυγούστου

-“The Copenhagen trilogy” της Tote Ditlevsen. Δεν ξέρω τίποτα απολύτως γι’αυτό το βιβλίο πέραν του ότι το πρότειναν η Λίλυ και ο Τάσος που εμπιστεύομαι πολύ

-«Το Βουνί» της Λουίζα Παπαλοΐζου. Ο φίλος μου ο Μιχάλης μου είπε να σταματήσω ό,τι κάνω και να διαβάσω το βιβλίο που πήρε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Ελλάδας και Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανδρέας Κυριλής

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Το “Crossroads” του Jonathan Franzen. Πέρα από την αψεγάδιαστη γραφή του Franzen, με άγγιξε ιδιαίτερα η δέσμη χαρακτηριστικών και αντιφάσεων που προσδίδει ο συγγραφέας σε κάθε έναν από τους χαρακτήρες του. Με προκάλεςε να σκεφτώ συχνά πόσο πολύπλοκη – και ίσως υπεράνω παραδοσιακής ηθικής κρίσης? – είναι η πορεία του καθενός τους και του καθε ενός από εμάς τελικά. 

Ποια είναι τα βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-“Vanishing half” της Brit Bennett. Συναρπαστική ιστορία που ταυτόχρονα προβληματίζει, αλλά χωρίς να βαραίνει τον αναγνώστη υπερβολικά – ότι πρέπει για τις διακοπές

-«Ο Κοτζαμπάσης του Καστρόπουργου» του Καραγάτση. Γιατί πάντα απολάμβανα τη συντροφιά των μυθιστορημάτων του Καραγάτση στις καλοκαιρινές διακοπές

-“Things fall apart” του Chinua Achebe. Ένα βιβλίο σταθμος για την πολιτισμική και όχι μόνο σύγκρουση της Αφρικής με την αποικιακή Ευρώπη, ιδιαίτερα επίκαιρο ειδικά στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με το κίνημα των BLM.

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-“The Amazing adventures of Kavalier & Clay” του Michael Chabon. Γιατί επιλέχθηκε από τις Πευκοβελόνες ως το βιβλίο του μήνα!

-“Books of Jacob” της Olga Tokarczuk. Ένα “στοίχημα” που βάλαμε μερικοί της παρέας να καταπιαστούμε με αυτό το αριστούργημα.

-“The Human Stain” του Philip Roth. Είναι το τελευταίο βιβλίο από την «Αμερικάνικη τριλογία» που δεν έχω διαβάσει – τα άλλα δύο με είχαν ενθουσιάσει και ανυπομονώ να συμβεί το ίδιο και με αυτό

Γιολίνα Μπρούσαλη 

Ποιο είναι το βιβλίο που θυμάσαι περισσότερο από όσα έχεις διαβάσεις στις Πευκοβελόνες; Νομίζω το πρώτο μου “δεκάρι”, το Πέδρο Πάραμο του Χουάν Ρούλφο. Είναι ένα επίτευγμα χωρίς χωροχρόνο, χωρίς ήρωες, με ατμόσφαιρα συναρπαστική, καθηλωτική και με λόγια ρευστά, υποβλητικά.  Ένα αριστούργημα, ευχαριστώ τις Πευκοβελόνες που μου το σύστησαν.

Ποια είναι τα βιβλία που θα πρότεινες να διαβάσει κάποιος το καλοκαίρι;

-«Εν Ψυχρώ» του Truman Capote. Ένα κλασικό έργο που άλλαξε τα δεδομένα της non-fiction αστυνομικής αφήγησης, κάτι σαν “λογοτεχνική” δημοσιογραφία. Φανταστικό.

-«Σάγκι Μπέιν» του Douglas Stuart. Πω πω ρε φίλε μου, μία ιστορία σοκαριστική, που δεν μπορείς να την αφήσεις, κλαις, υποφέρεις, ελπίζεις, ίσως μέσα στα αγαπημένα μου γενικά στη ζωή.

-«Η Αστυνομία της Μνήμης» της Ogawa Yoko. Φοβερό art direction, ναι, γίνεται και αυτό στα βιβλία, σε μία γλυκόπικρη, αλληγορική ιστορία, από Γιαπωνέζα αφηγήτρια, εγγύηση. 

Ποια είναι τα τρία βιβλία που θα διαβάσεις εσύ το καλοκαίρι;

-«Συνοδοιπόρος» του Viet Thanh Nguyen. Με έχει εξιτάρει ο διχασμός του ήρωα και τα βραβεία που έχει πάρει το βιβλίο.

-“American Dirt” της Jeanine Cummins. Η ιστορία είναι συναρπαστική και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω της καταγωγής της συγγραφέως. 

-«Η Ελένα Ξέρει» της  Claudia Pineiro. Κυριολεκτικά καταβροχθίζεται, ένα βιβλίο με απίστευτη δύναμη, με αριστοτεχνική γραφή, με κυνικο-λυρικές εικόνες (αυτη η λέξη σίγουρα δεν υπάρχει.)

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.