ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

20+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Έκπληξη Χ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του φθινοπώρου

Η επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κολλάρου εξηγεί στην Popaganda όσα θα διαδραματιστούν από τις 11 ως τις 13 Οκτωβρίου σε μια γκαλερί του αθηναϊκού κέντρου.

Κρατήστε τις ημερομηνίες: 11 ως 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ΕΚΠΛΗΞΗ Χ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις της τρέχουσας σεζόν και μάλιστα με επετειακό χαρακτήρα, μιας και φέτος σβήνει τα δέκα της κεράκια (εξ ου και το Χ) αυτή η εκστρατεία που, όπως λέει η επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κολλάρου, χρησιμοποιεί την τέχνη για να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη, όντας μια τεράστια γιορτή τέχνης και προσφοράς. Λέει κι άλλα τέτοια νόστιμα στον χρήσιμο «οδηγό πλεύσης» που ακολουθεί. Διαβάστε προσεκτικά και…do the right thing. 

1. Η “ΕΚΠΛΗΞΗ” είναι μια ιδιαίτερη εκστρατεία που χρησιμοποιεί την τέχνη για να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Φέτος γίνεται 10 χρονών. Από το 2009 η πρωτοβουλία της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ συσπειρώνει την καλλιτεχνική κοινότητα για να στηρίξει το έργο της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ. Γιορτάζουμε λοιπόν. Πως; Με την επετειακή έκθεση Χ – γνωστή και σαν “απόλυτη έκπληξη”, γιατί αυτό θέλουμε να είναι: μία τεράστια γιορτή τέχνης και προσφοράς. Συγκεντρώσαμε εκατοντάδες έργα μικρής διάστασης και στήσαμε ένα απρόσμενο παράλληλο προγραμμα (σιωπηλή δημοπρασία, έργα επαυξημένης πραγματικότητας, τυφλός τοίχος), με σκοπό να σε παρασύρουμε στον κόσμο της τέχνης και να σου γνωρίσουμε τη δυναμη της να αλλάζει τα πράγματα προς το καλύτερο.

2. Ο σκοπός της έκθεσης είναι να στηρίξει τους λιγότερο τυχερούς συμπολίτες μας: τους αστέγους της Αθήνας. Δε το κάνουμε επειδή είναι μόδα, το κάνουμε επειδή θέλουμε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταλέντο μας για να φτιάξουμε έναν κόσμο, έστω λίγο, πιο όμορφο. Και επειδή εύκολα θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Προσωπικά θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος – ας το πούμε pay it forward.

H επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάνδρα Κολλάρου (φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS)

3. Yπάρχει όμως και ένας δευτερος σκοπός: Να φέρουμε εσένα και όλον τον κόσμο κοντά στη σύγχρονη τέχνη. Πιστευουμε ότι η τέχνη ανήκει σε όλους και μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Εμείς φροντίζουμε να τη φέρουμε κοντά σου και να την κάνουμε προσιτή απο κάθε άποψη. Εσύ φρόντισε να έρθεις στην έκθεση, να γνωρίσεις τη μαγεία της και να αποκτήσεις ένα όμορφο έργο.

4. Ποια είναι η ΕΚΠΛΗΞΗ τέλος πάντων; Τα έργα είναι υπογεγραμμένα σε κρυφο σημείο. Κοινώς δε ξέρεις ποιός έχει κάνει τι. Θα πρέπει να εμπιστευτείς το γούστο σου εν προκειμένω. Το γούστο σου μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα έργο μεγάλης αξίας ή σε κάποιο που ίσως αποκτήσει αξία αργότερα. Το σίγουρο είναι ότι θα φύγεις με ένα έργο που θα σου αρέσει – που είναι και ο πιο σωστός τρόπος να αγοράζεις τέχνη.

5. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες όλων των επιπέδων. Διάσημοι, ανερχόμενοι, πρωτοεμφανιζόμενοι, φοιτητές, έλληνες, ξένοι. Οι περισσότεροι γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες έχουν περάσει από τις εκθέσεις μας. Κάποιοι από αυτούς μας υποστηρίζουν μόνιμα. Μέσα από την έκθεση έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις έργα καλλιτεχνών που διαφορετικά ίσως να μην ήταν προσιτοί.

6. Η ΕΚΠΛΗΞΗ στηρίζεται και από τη διεθνή εικαστική κοινότητα. Φέτος έχουμε συμμετοχές από όλη την κεντρική Ευρώπη (όπως πάντα) αλλά και από τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αμερική, το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία και… όλο και κάτι μου διαφεύγει. Μια χρονιά είχαμε ζητήσει και από τον Damien Hirst να συμμετάσχει. Μας είπε ότι δυστυχώς δε μπορεί αλλά μας εύχεται καλή επιτυχία!   

7. Όλα τα έργα είναι μικρής διάστασης και διατίθενται όλα σε ενιαία, συμβολική τιμή: 50 ευρώ το καθένα. Είναι μια γενναιόδωρη προσφορά των καλλιτεχνών ώστε να μπορούμε όλοι να στηρίξουμε τον σκοπό αγοράζοντας κάτι. Η τιμή δεν αντικατοπτρίζει φυσικά την αξία των έργων. Κάποια από αυτά είναι υπερπολλαπλάσιας αξίας. Κάποιοι τυχεροί στο παρελθόν έχουν αποκτήσει έργα αξίας 2000 δίνοντας μόνο 50. Αφού σου είπα, είναι έκπληξη. 

8. Εδώ θέλω να τονίσω ξανά ότι ΟΛΑ τα έργα διατίθενται προς 50 ευρώ. Δε χρειάζεται να στείλεις email “Πείτε μου παρακαλώ τιμή για το έργο #124”. Κάνει 50 ευρώ, όπως και όλα τα άλλα. Στο υπόσχομαι.

9. Γενικά, προτιμάμε να μη μας στείλεις email για να μας ρωτήσεις πράγματα – επικοινώνησε μόνο για να μας πεις τους κωδικούς έργων που σ΄αρέσουν. ΌΛΕΣ οι πληροφορίες που χρειάζεσαι είναι αναρτημένες στη σελίδα SURPRISE στο artAZ. Οι πληροφορίες που δεν είναι αναρτημένες είναι γιατί απλά δεν είναι διαθέσιμες. Αν μας γράψεις λοιπόν μάλλον δε θα σου απαντήσουμε. Αυτή είναι η επίσημη γραμμή τουλάχιστον – τις περισσότερες φορές μας πιάνει ο πόνος και απαντάμε. Να ξέρεις όμως ότι κάθε φορά που στέλνεις email για να ρωτήσεις κάτι άσχετο ένα σπάνιο πτηνό πεθαίνει στα δάση της Αφρικής. 

10. Τα έργα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας. First come, first served το λένε στα Αγγλικά, στα Ελληνικά «όποιος πρόλαβε». Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο – δημοκρατικές διαδικασίες.

11. Ήμασταν συμμαθητές στο γυμνάσιο; Είσαι ξαδέρφη ενός καλλιτέχνη που συμμετέχει; Έχεις δική σου εκπομπή στο prime time της τηλεόρασης; Τέλεια! Θα χαρώ πολύ να σε δω στην έκθεση και, αν έχω χρόνο, να σε ξεναγήσω (αν θες τέτοια, έλα το Σάββατο). Μη με πάρεις όμως τηλέφωνο να μου ζητήσεις να σου κρατήσω το έργο #204. Δε μπορώ να το κάνω αυτό, όποιος και αν είσαι. Για να εξηγούμαστε, δε μπορώ ακόμη και αν είσαι το αγόρι μου. Δε σ΄αρέσει; Χώρισε με.

12. Πριν έρθεις στην έκθεση φρόντισε να επισκεφθείς την online εκδοχή της και να σημειώσεις τους κωδικούς όλων των έργων που σε ενδιαφέρουν – αν δε τους γνωρίζεις, δυστυχώς, θα χάσεις τη σειρά σου. Η σελίδα της έκθεσης είναι εδώ. Μην ανησυχείς που δε βλέπεις πολλά έργα τώρα. Ξεκινάμε να ανεβάζουμε στις 15 Σεπτεμβρίου και θα προσθέτουμε νέα έργα μέχρι την τελευταία στιγμή.

13. Σου προτείνω να σημειώσεις όλα τα έργα που σε ενδιαφέρουν, με σειρά προτίμησης, όχι μόνο τις 3 πρώτες σου επιλογές. Όταν έρθει η σειρά σου, τα αγαπημένα σου έργα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα. Μπορεί να δεις τον μπροστινό σου στην ουρά να τα αγοράζει – έχει συμβεί πολλές φορές αυτό. Μη σκας, προχώρα στις επόμενες επιλογές. 

14. Ένα ωραίο: Πριν τα εγκαίνια, σε ανύποπτο χρόνο, γίνεται μια ΚΟΜΑΝΤΟ προκράτηση έργων. Τότε θα έχεις την ευκαιρία να κλείσεις ό,τι σου αρέσει πριν ανοίξει η έκθεση. Η διάρκεια της προκράτησης είναι διήμερη. Μετά τέλος. Αγορές ξανά στα εγκαίνια της έκθεσης. Για να ενημερωθείς πρέπει να έχεις γραφτεί στη λίστα της έκθεσης. Γράψου στη λίστα μας εδώ.

15. Όταν λέμε κομάντο, εννοούμε κομάντο. Θα λάβεις ένα email, μπορεί να είναι και στις 3 το πρωί, που θα σου λέει ότι η προκράτηση ξεκινάει ΤΩΡΑ. Αν καίγεσαι για κάποιο έργο πρέπει να στείλεις email εκείνη τη στιγμή με τον κωδικό του. Αν το προλάβεις θα σου απαντήσουμε. Αν δε το προλάβεις δε θα σου απαντήσουμε. Μη στείλεις άλλα 5 emails απαιτώντας εξηγήσεις (βλ. #9). Για πρακτικούς λόγους, απαντάμε μόνο στις επιτχυχημένες κρούσεις – αυτό δε σημαίνει ότι δε σε αγαπάμε.

16. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα έργο, βεβαιώσου ότι σου αρέσει. Αυτό θέλουμε και εμείς, να σε κάνουμε χαρούμενο. Αν όμως αλλάξεις γνώμη για το έργο που πήρες, επειδή νόμιζες ότι θα είναι κάποιος γνωστός καλλιτέχνης και τελικά δεν ήταν ή γιά οποιοδήποτε λόγο, έχε κατά νου ότι οι αγορές είναι οριστικές. Δε μπορείς να αλλάξεις τα έργα. Απλά. Δε. Μπορείς.

17. Αν δεν πετύχεις το έργο που θες, μην στενοχωριέσαι. Θα ανέβουν πολλά ακόμη έργα μετά την προκράτηση – θα πάρεις κάτι άλλο. Θυμίσου επίσης ότι πάνω απ’ όλα το κάνεις για να στηρίξεις τον σκοπό της έκθεσης. Το ότι αποκτάς παράλληλα ένα όμορφο έργο είναι bonus.

18. Μπορείς να αγοράσεις μέχρι 3 έργα. Ναι, ξέρω, θέλεις να τα πάρεις όλα (αυτό μας το έχουν προτείνει στο παρελθόν) αλλά η ιδέα είναι να μπορέσουν πολλοί να συμμετάσχουν στη δράση. Φυσικά, θέλουμε να διαθέσουμε όλα τα έργα. Στην περίπτωση λοιπόν που δε το καταφέρουμε, μόλις τελειώσει η έκθεση τα διαθέσιμα έργα θα επιστρέψουν online για λίγες μέρες. Τότε μπορείς να αγοράσεις όσα θέλεις μαζί. Τότε μπορείς να τα αγοράσεις και όλα.

19. Ξέρω, σε εκνευρίζουν όλοι αυτοί οι κανόνες – και εμένα θα με εκνεύριζαν. Δε το κάνουμε επίτηδες – το κάνουμε γιατί μόνο έτσι θα εξυπηρετήσουμε το σύνολο του κοινού αποτελεσματικά. Σε παρακαλώ, μην έρθεις στα εγκαίνια να μου πεις “αυτό δε το κάνετε σωστά, έπρεπε να το κάνετε έτσι” – το κάνουμε ήδη όσο καλύτερα μπορούμε. Πίστεψε με, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα και ποτέ δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αντί να θυμώσεις λοιπόν, δες το αλλιώς: σαν μέρος του παιχνιδιού. Η ΕΚΠΛΗΞΗ είναι μια γιορτή της τέχνης, είμαστε εδώ για να την απολαύσουμε και για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσα από αυτήν. Μαζί, εμείς και εσύ. 

20. Η ΕΚΠΛΗΞΗ Χ θα πραγματοποιηθεί στην The Project Gallery (Νορμανού 3, 1ος όροφος, Μοναστηράκι) – θα εγκαινιάσουμε μάλιστα  τις νέες εγκαταστάσεις της γκαλερί – μεταξύ 11- 13 Οκτωβρίου 2019. Τα εγκαίνια είναι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 20:00 – έλα να γιορτάσουμε μαζί. Αν θέλεις να δεις τα έργα με την ησυχία σου έλα το Σάββατο 12/10 – θα είμαστε εκεί από τις 13:00 μέχρι τις 22:00. Την Κυριακή 13/10, 12:00 – 15:00 έλα απλώς να πάρεις τα έργα που έχεις ήδη κλείσει και να δεις τι έχει μείνει μήπως σε ενδιαφέρει να πάρεις κάτι ακόμη. Σε περιμένω.

+1. Είσαι καλλιτέχνης και θέλεις να συμμετάσχεις; Καλά νέα: δεχόμαστε έργα μέχρι την τελευταία στιγμή. Μη το αφήσεις για την τελευταία στιγμή όμως – στείλε μας δείγμα της δουλειάς σου τώρα αμέσως στο info@artaz.gr.

ΕΚΠΛΗΞΗ Χ, 11-13 Οκτωβρίου
Διεύθυνση: The Project Gallery, Νορμανού 3, 1ος όροφος (εντός στοάς), Μοναστηράκι
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου
Πληροφορίες: info@artaz.gr
artaz.gr/surprise
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.