ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Alt-J θέλουν να βαδίσουν στον δρόμο των Radiohead

Διαβάστε τι άλλο είπαν στην Ελένη Τζαννάτου λίγες μέρες πριν ανέβουν στη σκηνή του Rockwave Festival (6/7): για τη διασκευή στο "House of the Rising Sun", την σχέση τους με την Miley Cyrus και το όργανο που θα βασιστεί το επόμενό τους άλμπουμ.

φωτό: Mads Perch

Αποτελούν από τα πλέον επιτυχημένα βρετανικά σχήματα της τελευταίας δεκαετίας και μάλιστα χωρίς να αντιπροσωπεύουν καθόλου αυτό που λέμε «εμπορικό ήχο». Άλλωστε οι «περίεργοι» ορισμοί που έχουν δοθεί στην μουσική των Alt-J το αποδεικνύουν: artelectro, math-folk, hymnal-rock, folktronica, ενώ όλοι διακρίνουν την meta βάση πάνω στην οποία αναπτύσονται οι παραπάνω αναγνώσεις.

Το τρίο από το Λιντς, λίγο πριν παρουσιάσει τo ιδιαίτερο ηχητικό του υβρίδιο για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στο Rockwave Festival και την σκηνή του Terravibe Park μαζί με τους Arctic Monkeys, Miles Kane, Get Well Soon και Coretheband την Παρασκευή 6 Ιουλίου, μίλησε στην Popaganda για την επερχόμενη δουλειά του, τους Radiohead αλλά και τη Miley Cyrus, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακούσει ακόμη το νέο δίσκο των Arctic Monkeys…

https://www.youtube.com/watch?v=rVeMiVU77wo

Παρά την επιτυχία σας, κρατάτε αρκετά χαμηλό προφίλ σε μια εποχή που η εικόνα συχνά επικρατεί του περιεχομένου. Πιστεύετε πως θα ήσασταν πιο δημοφιλείς αν βγάζατε περισσότερο star attitude;  Αν το προσπαθούσαμε ναι, θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο δημοφιλείς. Αν λες το «ναι» σε πολλές προσκλήσεις σε πάρτυ, εμφανίζεσαι στα βίντεο κλιπ και χρησιμοποιείς ανελλιπώς τα social media, αργά ή γρήγορα θα γίνεις celebrity. Αλλά ποτέ δεν μας ενδιέφερε αυτό. Ό,τι κάνουμε έχει να κάνει κυρίως με τη μουσική.

Έχετε χρησιμοποιήσει ένα sample της Miley Cyrus στο “Hunger of Pine” και η Miley Cyrus αντίστοιχα, έχει χρησιμοποιήσει το κομμάτι σας “Fitzpleasure” στην Bagerz Tour της. Πώς της φάνηκε το κομμάτι σας; Πιστεύουμε πως της άρεσε.

Ποιός είναι ο μεγαλύτερος φαν του άλλου; Υπάρχει μία σχέση αλληλοεκτίμησης.

φωτό: Gabriel Green

Το γράμμα Δ (συχνά το όνομα της μπάντας παρουσιάζεται έτσι)συμβολίζει την αλλαγή ή τη διαφορετικότητα; Πόσο νιώθετε ότι έχετε αλλάξει σε σχέση με την αρχή και με τι θέλετε να πειραματιστείτε στο μέλλον; Έχουμε παραμείνει η ίδια μπάντα στον πυρήνα μας. Ο ηχητικός πειραματισμός είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και πάντα μας ενδιέφερε. Ο επόμενος δίσκος μας, για παράδειγμα, θα ηχογραφηθεί μόνο με τη χρήση kazoo.

Στον τελευταίο δίσκο σας, Relaxer, διασκευάσατε το “House of the Rising Sun”. Πώς φτάσατε σε αυτή τη διασκευή; Πάντα νιώθαμε folk μπάντα κατά μία έννοια, οπότε σκεφτήκαμε ότι θα είχε πλάκα να κάνουμε μια προσπάθεια και να κάνουμε τη δική μας εκδοχή ενός τόσο γνωστού folk κομματιού. Επιπλέον, κανείς δεν το είχε διασκευάσει εδώ και πολύ καιρό (τουλάχιστον όχι κάποιος που ξέραμε!).

https://www.youtube.com/watch?v=tD__QQvknXU

Το κομμάτι “Pleader” από την άλλη, έχει βασιστεί στο How Green Was My Valley. Ήταν το βιβλίου του Richard Llewellyn ή η κινηματογραφική μεταφορά από τον John Ford που σας έδωσε το έναυσμα; Το βιβλίο, το οποίο είναι πολύ όμορφο. Δεν έχουμε δει την ταινία.

Ποιά θα ήταν τα πέντε albums που θα παίρνατε μαζί σας στο γνωστό ερημικό νησί;  
1. Tom Vek, We Have Sound
2. Kings of Leon, Aha Shake Heartbreak
3. Joni Mitchell, Blue
4. Bob Dylan, The Freewheelin’ Bob Dylan
5. Radiohead, Amnesiac.

Ποιά είναι η μπάντα που θαυμάζετε περισσότερο, όχι μόνο μουσικά αλλά και ως προς τη συνολική τους στάση; Οι Radiohead. Είναι η μπάντα για την οποία όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι βασικά, είναι ιδιοφυίες και θα θέλαμε μία καριέρα σαν τη δική τους.

Στην Αθήνα θα παίξετε στο Rockwave Festival την ίδια μέρα με τους Arctic Monkeys. Πώς σας φάνηκε η τελευταία τους δουλειά, Tranquility Base Hotel and Casino, στην οποία δοκίμασαν κάτι διαφορετικό; Νομίζω πως οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα και να μην αισθάνονται πίεση στο να προσαρμόζονται στις ιδέες του κοινού και στο πώς θα «έπρεπε» να ακούγονται. Δεν έχουμε ακούσει ωστόσο το νέο τους δίσκο. 

https://www.youtube.com/watch?v=GOJUNJ1o394

Οι Alt-J θα εμφανιστούν στο Rockwave Festival στο Terravibe Park την Παρασκευή 6 Ιουλίου πριν τους Arctic Monkeys και μετά τους Miles Kane, Get Well Soon και Coretheband.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.