Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΕΧΝΕΣ

Το All About Festivals δεν αφήνει κανένα φεστιβάλ να πάει χαμένο

Δύο ανήσυχες φίλες δημιούργησαν την πρώτη online πλατφόρμα που χαρτογραφεί όλη τη φεστιβαλική δραστηριότητα της Ελλάδας.
Φωτογραφίες: ;Aγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS
All about festivals

Από αριστερά: Ναυσικά Μουζακίτη & Λαρίσα Βέργου

Το περασμένο καλοκαίρι, στο μικρό αλλά ιστορικό χωριό Βοβούσα στα Ζαγοροχώρια, διοργανώθηκε για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ για την προστασία της φύσης αφιερωμένο στους νέους, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Για μία εβδομάδα, το χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στην κοιλάδα του Αώου ποταμού (από τη βοή του οποίου πήρε το όνομά του) μεταμορφώθηκε, οι 70 περίπου μόνιμοι κάτοικοι πρόσφεραν τις αυλές και τις αποθήκες τους για τις εκδηλώσεις, ήρθε αρκετός κόσμος από τα γύρω χωριά και την Αθήνα και θα επαναληφθεί του χρόνου. Πόσοι και κυρίως πώς έμαθαν γι’ αυτό το φεστιβάλ που είναι μόνο ένα δείγμα από τα πολλά αντίστοιχα που διοργανώνονται και διεξάγονται σχεδόν αθόρυβα;

Η Ναυσικά Μουζακίτη και η Λαρίσα Βέργου, αγαπούσαν από παλιά τα ταξίδια και τα φεστιβάλ όπου βρίσκονταν για επαγγελματικούς συνήθως λόγους- πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αποφάσισαν να πάνε το ενδιαφέρον τους ένα βήμα παρακάτω και να δημιουργήσουν το allaboutfestivals.gr, το οποίο με έναν απόλυτα λειτουργικό τρόπο σε ενημερώνει για κάθε φεστιβάλ που συμβαίνει στη χώρα. Εμείς τις συναντήσαμε και τις ρωτήσαμε πως είναι να στήνεις από το μηδέν ένα σάιτ που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα (πιθανότατα και στην Ευρώπη).

All About Festivals

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το All about Festivals; ΝαυσικάΗ ιδέα δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με τα φεστιβάλ όσο με τη χαρτογράφηση των πολιτιστικών δράσεων στην Ελλάδα. Στην έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, μια αντίστοιχη ουσιαστική ομαδοποίηση και χαρτογράφηση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μπει καν σε μια ανάλογη διαδικασία, η οποία όμως θα μας απέφερε πολλά πάνω στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα πολιτιστικά δρώμενα. Πριν από κάποια χρόνια, όταν έπαιζα ως DJ είχαμε βρεθεί με τη Λαρίσα σε αρκετά απομακρυσμένα μέρη για φεστιβάλ- έτσι μας προέκυψε η ιδέα. Μια χρονιά βρεθήκαμε στο πρώτο αγρομουσικό φεστιβάλ στη Λακωνία και αμέσως μετά στο επίσης πρώτο φεστιβάλ kite surf στην Ελαφόνησο. Σκεφτήκαμε ότι γνωρίσαμε αυτά τα φεστιβάλ επειδή ήμασταν καλεσμένες αλλά ο πολύς κόσμος δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους. Λαρίσα: Πόσα φεστιβάλ ξέρεις; Τα περισσότερα έχουν σίγουρα να κάνουν με κινηματογράφο ή χορό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες κατηγορίες υπάρχουν σε αυτό το χώρο, στο σάιτ έχουμε λογοτεχνία, γαστρονομία, καλοκαιρινά και χειμερινά σπορ, και άλλες κατηγορίες. Πριν ενάμιση χρόνο ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε, κάναμε έρευνα για εφτά μήνες περίπου και το σάιτ ανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο. Πιστεύαμε τότε ότι τα περισσότερα φεστιβάλ τα είχαμε ήδη συγκεντρώσει (βρισκόμασταν στα 110). Τελικά γρήγορα φτάσαμε στα 200 και πλέον κάθε βδομάδα προστίθενται όλο και περισσότερα.

All About Festivals

Πώς λειτουργεί το Αll About Festivals και τι προσφέρει στο χρήστη; NαυσικάΑρχικά παρέχουμε πληροφορία που δεν μπορεί κανείς να βρει αλλού. Ερχόμαστε σε επαφή με κάθε φεστιβάλ, ζητάμε πληροφορίες και παρουσιάζουμε τις παροχές-facilities, το αν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, αν απαιτεί σκηνές για κάμπινγκ, αν προβλέπεται γιατρός ή αν επιτρέπονται τα κατοικίδια. Επίσης υπάρχει ενσωματωμένος χάρτης που δείχνει την ακριβή τοποθεσία του φεστιβάλ και οπτικοακουστικό υλικό. Η πλατφόρμα αποτελείται από κουτάκια, που ουσιαστικά αποτελούν ιστοσελίδες του κάθε φεστιβάλ μέσα στην πλατφόρμα. Ο χρήστης μπορεί να κάνει απευθείας κοινοποίηση και like με μια καρδούλα στα φεστιβάλ που τον ενδιαφέρουν, ενώ μπορεί να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό, να τα συγκεντρώσει εκεί και να μπει αυτόματα στο newsletter τους. Το ίδιο ισχύει και για τις κατηγορίες που έχουμε, μπορεί δηλαδή κάποιος να γραφτεί στην κατηγορία μουσική και να ενημερώνεται αυτόματα για όποιο μουσικό φεστιβάλ προκύπτει. Στο άμεσο μέλλον το σάιτ θα γίνει ακόμα πιο interactive και οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν δικές τους φωτογραφίες από τα φεστιβάλ- σαν ανταπόκριση με εμάς administrators. Επίσης όλο το υλικό υπάρχει και σε αγγλική version και εφόσον υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα μπορούσε να ενισχύει τον τουρισμό και μελλοντικά να διαμορφώνει την επιλογή του προορισμού των επισκεπτών, ανάλογα με το φεστιβάλ που τους ενδιαφέρει. Λαρίσα: Πίσω από το τεχνικό κομμάτι του σάιτ βρίσκεται ο Ευκλείδης Αντωνιάδης και ότι δεν χρειάζεται κάποιος να πληρώσει για να δημοσιευτεί το φεστιβάλ του. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι σίγουρα ένα application, ίσως ένα web tv και σίγουρα να συμπεριλάβουμε τα ελληνικά φεστιβάλ που γίνονται στο εξωτερικό.

Αll about festivals

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, πρέπει να ήταν δύσκολο να αναζητήσετε το υλικό. Ως προς αυτό έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα γιατί πλέον μας βρίσκουν, το 50% των φεστιβάλ που έχουμε, είναι περιπτώσεις όπου μας έχουν προσεγγίσει. Πλέον έχουμε συνεργασίες που ούτε θα φανταζόμασταν όπως το Μέγαρο Μουσικής και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες. Όταν ξεκινήσαμε όμως να το ψάχνουμε, ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά γιατί αν και γνωρίζαμε τα φεστιβάλ, δυσκολευόμασταν να προσεγγίσουμε τη διοργάνωση συχνά γιατί δεν υπήρχε υλικό στο διαδίκτυο. Μέχρι τώρα τα μάθαινες μόνο αν πήγαινες στο εκάστοτε μέρος και έβλεπες κάποιες αφίσες ή από στόμα σε στόμα. Η φιλοσοφία μας πάντως είναι να συμπεριλάβουμε όλα τα φεστιβάλ, από το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο και δίκαια μοιρασμένα- κανένα να μην προβάλλεται περισσότερο από το άλλο. 

All about festivals

Πώς βλέπετε, λοιπόν, τη φεστιβαλική κίνηση στην Ελλάδα; Έχουμε εντυπωσιαστεί με το πόσα φεστιβάλ γίνονται, διοργανώνονται συνεχώς καινούρια και θεωρούμε ότι θα έχουμε προσθέσει άλλα 200 μέχρι να κλείσουμε χρόνο. Είμαστε η χώρα του φεστιβάλ και αισθανόμαστε ότι πρέπει να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν αφοσιωμένα για μήνες για να στήσουν αυτές τις εκδηλώσεις. Εκτός από τα μεγάλα φεστιβάλ, είναι τόσο πολλά τα μικρότερα που γίνονται σε χωριά, νησιά, και απομακρυσμένες περιοχές κάθε χρόνο και τα διοργανώνουν είτε οι ίδιες ομάδες είτε η τοπικές κοινωνίες, οπότε το να προβληθούν τα φεστιβάλ αυτά είναι και μια στήριξη των κοινωνιών αυτών και του τουρισμού τους. Για παράδειγμα το καλοκαίρι φιλοξενήσαμε μεταξύ άλλων το πρώτο φεστιβάλ λογοτεχνίας που έγινε στη Γαύδο, το μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου, το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Σκοπέλου.
allaboutfestivals.gr
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.