Έχω ένα θαυμάσιο προσωπικό σχέδιο για το οποίο δεν έχω μιλήσει ποτέ σε κανένα. Είστε ο πρώτος. Θα μου πείτε τη γνώμη σας. Σχετικά μ’ αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ανθρώπινα όντα, που μας φαίνονται βουνό. Εγώ, υπολόγισα πως μπορούμε να τους στεγάσουμε όλους σε σπίτια των σαράντα ορόφων […] σε διαμερίσματα μεσαίας επιφάνειας, πράγματα λογικά. Αυτά τα σπίτια, σκέπτομαι, συγκροτούν μια πόλη, μόνο μία, της οποίας οι δρόμοι θα είχαν δέκα μέτρα πλάτος, πλάτος λογικότατο. Αυτή η πόλη, κύριε, θα κάλυπτε τη μισή Γαλλία. Ούτε ένα τετραγωνικό παραπάνω. Ο υπόλοιπος χώρος θα ήταν ελεύθερος, εντελώς ελεύθερος. Μπορείτε να επαληθεύσετε τους υπολογισμούς […] Βρίσκετε το σχέδιο μου βλακώδες; Δεν απομένει παρά να επιλεγεί η τοποθεσία αυτής της μοναδικής πόλης. Και το πρόβλημα θα λυνόταν. Ούτε πόλεμοι πια ούτε πλούσιες χώρες ούτε φτωχές, όλοι στο ίδιο καζάνι…
Bernard–Marie Kotles, Αγώνας Νέγρου και Σκύλων, μτφρ. Σύλβια Κιούση, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 1995, σελ. 43-44
Η έκθεση Adhocracy (Αθήνα), από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών εγκαινιάζεται σήμερα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ας δούμε όμως αρχικά τι σημαίνει Adhocracy και πώς μπορεί να μας αφορά όλους. Η Adhocracy είναι μια φιλοσοφία δράσης που χαρακτηρίζεται από δημιουργική, ευέλικτη, συγκροτημένη στάση. Σε αντίθεση με τη γραφειοκρατία (bureaucracy) και τα καθορισμένα της σχήματα, η Adhocracy μπορεί να προσαρμοστεί για να υπηρετήσει διαφορετικές προκλήσεις και καταστάσεις.
Οι ad-hoc (επί τούτου) διαδικασίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα στερεότυπα της αγοράς και αμφισβητούν τους κανόνες του καπιταλιστικού καταναλωτισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιες διαδικασίες σχετίζονται στενά με την έννοια των «κοινών»· η έννοια αυτή αναφέρεται σε κοινωνικές σχέσεις και κοινωνική δικαιοσύνη. Βασίζεται στην κοινή χρήση ενός συνόλου πόρων, οι οποίοι δεν είναι εμπορεύσιμοι, και σε ανοιχτής πρόσβασης χώρους όπου τα κοινά μπορούν να μετασχηματιστούν από ουσιαστικό σε ρήμα: «να κοινοποιώ». Η κοινοποίηση (commoning), υπό αυτή την έννοια, είναι να μοιραζόμαστε με τους άλλους τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε πρακτικές, κατά την οικοδόμησή τους. Οι συμμετοχές στην έκθεση Adhocracy της Αθήνας δεν αποκαλύπτουν απλώς τους τρέχοντες εναλλακτικούς τρόπους της παραγωγικής διαδικασίας και τις κοινωνικο-οικονομικές πραγματικότητες του design, αλλά έχουν στόχο να μοιραστούν με το κοινό απτά αποτελέσματα και μεθοδολογίες, σφαίρες σκέψης και κριτικής κατανόησης της εργασίας, της παραγωγής και της εκπαίδευσης. Η Adhocracy είναι ένας διαφορετικός τρόπος κατανόησης του αέναα μεταβαλλόμενου κόσμου μας· από πού προέρχεται και. επίσης, πώς μπορεί να προχωρήσει από εδώ και πέρα.
Σε αυτή την έκθεση θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα έργων που χαράζουν την πορεία, από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών: από έναν εκτυπωτή Arduino που ανανεώνει συνεχώς το περιεχόμενό του από τη Wikipedia· ή οργανοποιούς του 21ου αιώνα που δίνουν ζωή σε κάδους απορριμμάτων δημιουργώντας μουσικά όργανα, ορχήστρες, ακόμα και έντομα· έως ένα μοντέλο σπονδυλωτής κατασκευής όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει μέρη, συστατικά και δομές.
Adhocracy (Αθήνα), από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών. 29 Απριλίου – 5 Ιουλίου 2015
Ανοιχτά εγκαίνια: Πέμπτη 29 Απριλίου στις 20:00 στη Στέγη
Καθημερινά 12:00-21:00, Είσοδος ελεύθερη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109