CRYTKB 005526 - David Bowie in Paddington, London in 1968. Image shot 1968. Exact date unknown.

Ο David Bowie ήταν μόλις 20 χρονών όταν έλαβε το πρώτο γράμμα θαυμαστή του από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 1967. Η κοπέλα που έγραψε το γράμμα ήταν η 14χρονη Sandra Dodd, που κατοικούσε στο Νέο Μεξικό, που ο εργαζόμενος στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό θείος της της είχε δώσει ένα πρόμο αντίγραφο του ντεμπούτου δίσκου του Bowie. Του έγραψε λοιπόν ότι θεωρεί την μουσική του ισάξια των Beatles και πως είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ένα επίσημο U.S. fan club προς τιμήν του. Πράγματι, το γράμμα έφτασε στο Bowie ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο που είδε το πρώτο σημάδι ανταπόκρισης από την άλλη μεριά του Ατλαντικού που δακτυλογράφησε την απάντησή του στο γραφείο του μάνατζερ του, του Kenneth Pitt.

Το απαντητικό γράμμα του David Bowie στην Sandra Dodd:

Αγαπητή Σάντρα,

Βρίσκομαι στο γραφείο του μάνατζερ μου και μόλις πριν από λίγα λεπτά κρατούσα στα χέρια μου το πρώτο γράμμα θαυμαστή από την Αμερική –και ήταν το δικό σου. Χάρηκα τόσο που έκατσα κατευθείαν να δακτυλογραφήσω την απάντηση παρότι ο Pitt μου φωνάζει για κάποιο άλλο έγγραφο που θεωρεί ότι επείγει. Αυτό όμως μπορεί να περιέμνει (περιέμνει; Αυτή είναι μια νέα αγγλική λέξη που σημαίνει «περιμένει») σ.σ. στο πρωτότυπο: That can wiat (wi-at? That’s a new English word which means wait).

Περίμενα κάποια αντίδραση στον δίσκο από τους Αμερικάνους ακροατές. Υπήρχαν κριτικές στο Billboard και στο Cash Box αλλά προέρχονταν από επαγγελματίες κριτικούς κι αυτές σπάνια ανταποκρίνονται στο τι πραγματικά πιστεύει ο κόσμος. Εν τούτοις οι κριτικοί έγραψαν κολακευτικά λόγια. Τους άρεσε μέχρι και το τραγούδι “Love You Till Tuesday”. Έχω ένα αντίγραφο της αμερικανικής έκδοσης του δίσκου και βλέπω ότι έχει τονιστεί το κίτρινο στη φωτογραφία. Στην πραγματικότητα δεν είμαι τόσο ξανθός. Νομίζω ότι αυτή στο οπισθόφυλλο είναι περισσότερο «εγώ». Ελπίζω να σου αρέσουν αυτές που περικλείονται.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σου το πραγματικό μου όνομα είναι David Jones και δε χρειάζεται να σου πω γιατί το έγραψα. «Κανείς πρόκειται να σε παρουσιάσει ως χαζό» είπε ο μάνατζερ μου. Έχω γενέθλια στις 8 Ιανουαρίου και το ύψος μου είναι περίπου 1.78 . Έχω ήδη ένα fan club εδώ στην Αγγλία κι αν τα πράγματα πάνε καλά στις ΗΠΑ υποθέτω ότι θα έχουμε άλλο ένα εκεί. Αλλά είναι μάλλον νωρίς ακόμη και να το σκέφτομαι.

Ελπίζω μια μέρα να έρθω στην Αμερική. Ο μάνατζερ μου μου λέει πολλά για τη χώρα καθώς έχει έρθει πολλές φορές με άλλα σχήματα που μανατζάρει. Τις προάλλες έβλεπα στην τηλεόραση ένα παλιό έργο με τον τίτλο “No Down Payment”, ένα εξαιρετικό αλλά μάλλον καταθλιπτικό έργο αν όντως αντιπροσωπεύει τον Αμερικάνικο Τρόπο Ζωής. Όπως και να ‘χει μετά πρόβαλλαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Αμερικάνο ποιητή Robert Frost, γυρισμένο κυρίως στο σπίτι του στο Βερμόντ, κι αυτό κάπως εξισορρόπησε την κατάσταση. Γύρισα την πρώτη μου ταινία την περασμένη εβδομάδα. Έχει διάρκεια μόλις 15 λεπτά αλλά μου έδωσε μια καλή πρώτη εμπειρία για το πώς θα είναι μια μεγάλη μήκους που πρόκειται να γυρίσω τον Ιανουάριο.

Σε ευχαριστώ που ήσουν τόσο ευγενική ώστε να μπεις στον κόπο να μου γράψεις και σε παρακαλώ γράψε μου πάλι και πες μου περισσότερα σχετικά με εσένα.

Δικός σου ειλικρινά,

(υπογραφή David Βowie)

Το γράμμα βρίσκεται στο βιβλίο More Letters of Note μαζί με άλλες επιστολές.

4149914946_e5d90d8671_o