Ένα βράδυ, πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού. Η 27χρονη Ειρήνη Λαμπρινοπούλου «έβλεπε» απολαυστικά και αγόγγυστα τη Λυγερή του Ανδρέα Καρκαβίτσα μέσα από τη κλειδαρότρυπα του σήμερα. Της δικής της γενιάς. Σε μία από τις πιο «εκκωφαντικές» στιγμές έβαζε τον γηραιότερο του θιάσου της να φωνάζει με επαναλαμβανόμενη φόρα τη λέξη delulu. Και μετά να τον ακολουθούν κι οι άλλοι. Delulu, delulu και ξανά delulu!
Αν έχω καταλάβει καλά delulu θα πει κάτι το απόλυτα λανθασμένο ή μη ρεαλιστικό μέσα στις ιδέες του και τις προσδοκίες του. Και είναι από αυτές τις καινούργιες λέξεις που ακούστηκαν πολύ φέτος. Όπως και αυτές: Το looksmaxxing που φανερώνει την προσπάθεια μεγιστοποίησης της φυσικής ελκυστικότητας. Το anti–tourism που ανέδειξε σχεδόν όλες τις μητροπόλεις του πλανήτη σε τουριστικά απόβλητα. Το supermajority, κάτσε να δεις τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει, όταν μια μεγάλη πλειοψηφία σε ένα νομοθετικό σώμα επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να περνάει νόμους με ελάχιστο έλεγχο. Ή το rawdogging που περιγράφει την εμπειρία ταξιδιού χωρίς καμία μορφή ψυχαγωγίας. Νομίζω βεβαίως πως αυτές ακούστηκαν περισσότερο εκτός παρά εντός (ας βάλω στο δεύτερο ένα αστερίσκο), κι ας προσπαθεί το Collins Dictionary να με πείσει για το αντίθετο – ουδείς πάντως δεν ήρθε φέτος να μου πει πήγα σε ένα rawdogging trip και μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τις διακοπές μου για πάντα, αντιθέτως το delulu πετάριζε τριγύρω μου σαν μεθυσμένη πολιτεία από ξαναμμένες πυγολαμπίδες σχεδόν κάθε μέρα.
Παραδόξως όμως, το πολύ ισχυρό delulu είδε την πλάτη του brat και αυτό μάλλον ήταν φυσικό και προδιαγραμμένο σχεδόν από την αρχή. Διότι το brat δεν είναι μια απλή λέξη που έπεσε από τον ουρανό και κάπως έκανε γκέλα στη νέα τάξη πραγμάτων – συνοδεύει μία από τους πιο επιδραστικές μουσικές καταθέσεις της χρονιάς, το Brat της Charli XCX με το κλασσικό πλέον λαχανί εξώφυλλο. Αν υπάρχει θεός, θα πρέπει να πάρει όλα τα βασικά Grammy της σεζόν – και το λέω εγώ που θα ήθελα να δω το Hit me hard and soft της Billie Eilish να παίρνει Grammy ακόμη και για τη γραμματοσειρά του.
To brat ορίζει κάποιον/α/ο που «χαρακτηρίζεται από μια στάση ζωής γεμάτη αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και ηδονισμό». Η κάπως έτσι. Με τις μεταφράσεις δεν τα πάω και πολύ καλά. Γνωστό.
«Περισσότερο από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο άλμπουμ, το brat είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που έχει αγγίξει ανθρώπους παγκοσμίως, και το brat summer καθιερώθηκε ως αισθητική και τρόπος ζωής», θα διευκρινίσει ο εκδότης του Βρετανικού λεξικού, όταν ανακοίνωσε την επιλογή της χρονιάς.
Φυσικά κλήθηκε και η ίδια η καλλιτέχνης να πάρει θέση για το θέμα και τη μεγάλη της προσωπική επιτυχία. Η ίδια περιγράφει το brat ως «αυτό το άτομο που είναι λίγο χαοτικό, του αρέσει να διασκεδάζει, και ίσως λέει βλακείες που και που. Είναι αυθεντικό, ειλικρινές, κάπως ασταθές, αλλά συνεχίζει να περνά καλά παρά τα ξεσπάσματά του». Σε μια συνέντευξή της στο BBC, περιέγραψε επίσης μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα αυθεντικό brat girl summer: «Ένα πακέτο τσιγάρα, ένας αναπτήρας Bic και ένα λευκό τοπάκι με τιράντες, χωρίς σουτιέν».
This is crazy 😳 pic.twitter.com/1I0ia768uu
— xcxshake (@xcxshake) November 19, 2024
Στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, η Charli xcx, αυτή που μεταμόρφωσε το coolness σε γενναιόδωρο συναισθηματικό προσάναμμα, στάθηκε στο πλευρό της Αντιπροέδρου Kamala Harris. Είχε δώσει από τον Ιούλιο την έγκριση της λέγοντας στο X: «Η Kamala ΕΙΝΑΙ brat». Θα ακολουθούσαν memes και μπλουζάκια με το όνομα της Harris σε brat στυλ, ενώ ο επίσημος λογαριασμός της για άμεση επικοινωνία στο X, @kamalahq, υιοθέτησε ένα banner σε brat αισθητική. Τσάμπα κόπος, ούτε αυτό βοήθησε!
Για την ιστορία, πέρυσι το λεξικό ανέδειξε τη λέξη AI – «την προσομοίωση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών από υπολογιστικά προγράμματα» – ως τη λέξη της χρονιάς, δηλώνοντας ότι θεωρείται «η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση». Βουλωμένο γράμμα διάβασαν.