Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
21.08.2024

Επιστολή-απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού για το θέμα της αλλαγής μελών της επιτροπής επιλογής της ταινίας για τα Όσκαρ.

Απάντηση… χωρίς απάντηση, δίνει μέσω επιστολής o Υφ. Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας στην ερώτηση της ΕΑΚ και των κινηματογραφικών σωματείων, για την ξαφνική αλλαγή μελών της επιτροπής επιλογής της ταινίας για τα Όσκαρ.
Επιστολή-απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού για το θέμα της αλλαγής μελών της επιτροπής επιλογής της ταινίας για τα Όσκαρ.

Με επιστολή που αναρτήθηκε στο site του ΥΠΠΟ, o  Υφυπουργός  Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας “απαντά”, χωρίς όμως να απαντά στην ουσία, στην ερώτηση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και των σωματείων και ενώσεων του κινηματογραφικού/οπτικοακουστικού χώρου, Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας (PACT), σχετικά με το θέμα της ξαφνικής αλλαγής μελών της επιτροπής που θα επιλέξει την ταινία που θα μας εκπροσωπήσει στα Όσκαρ, ως υποψήφια του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Στην επιστολή αναφέρεται ότι «δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  από το Νόμο», αν και ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, η κριτικός κινηματογράφου Λήδα Γαλανού, η  ηθοποιός Κόρα Καρβούνη και η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη, είχαν πάρει επίσημο mail επιβεβαίωσης της συμμετοχής τους στην επιτροπή, από το αρμόδιο Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟ, όπου οριζόταν κιόλας πρόεδρος της ο Βασίλης Κεκάτος. Ο τελευταίος μάλιστα, σε χθεσινή μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, καταγράφει λεπτομερώς πώς συνέβησαν όλα τα γεγονότα, μιλάει δικαίως για «φιάσκο», αναρωτιέται «ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της καθαίρεσής μας και της αντικατατάστασής μας με συνοπτικές διαδικασίες» και απαιτεί «εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη συμπεριφορά» του ΥΠΠΟ, απέναντί τους.

Στην επιστολή, ο Υφυπουργός αναφέρει σχετικά με τα νέα μέλη που τελικά ορίστηκαν, ότι «η επιλογή των μελών της επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία OSCAR συγκροτήθηκε από πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον ίδιο το θεσμό.  Έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας να εκπροσωπήσει την χώρα μας», κάτι που ακούγεται  τουλάχιστον άκομψο για τα μέλη που είχαν αρχικά οριστεί, επαγγελματίες καταξιωμένους στο χώρο. Το ίδιο τουλάχιστον άκομψο επίσης απέναντι στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου που ζητά εδώ και χρόνια να πάρει στα χέρια της τη διαδικασία επιλογής της ταινίας (όπως οι αντίστοιχες Ακαδημίες της Αμερικής και άλλων χωρών) ηχεί και το ότι «Το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής».

Στη επιστολή σημειώνεται επίσης ότι  «έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ» για να ξεκαθαριστεί πώς έγινε αυτό το «λάθος» και ορίστηκαν «εκ παραδρομής» τα πρόσωπα που ανακλήθηκαν δυο μέρες μετά.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή, επισημαίνοντας ξανά ότι καμιά απάντηση στην ουσία δεν δίνεται στην επίμαχη ερώτηση των σωματείων κι ενώ ένα από τα μέλη της νέας επιτροπής, η Ασημίνα Προέδρου έχει ήδη παραιτηθεί, μιλώντας για ανεπίτρεπτες διαδικασίες».

Επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα

Προς Δ.Σ.

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ)

Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)

Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ)

Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)

Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας (PACT)

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, παγίως, αντιμετωπίζει με διαφάνεια και σοβαρότητα τον  ύψιστο θεσμό στον χώρο του κινηματογράφου, των βραβείων OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Αναφορικά με την επιστολή σας και τα ερωτήματά σας, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την σύσταση της επιτροπής για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας, σας ενημερώνουμε:

Το ΥΠΠΟ έχει στην αρμοδιότητά  του την επιλογή και συγκρότηση της επιτροπής, όπως άλλωστε συμβαίνει και  στις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις ανάλογες διαγωνιστικές  διαδικασίες και μάλιστα, με υψηλού επιπέδου, εκπροσωπήσεις. Το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής.

Πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  από το Νόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ , με μία απλή σας αναζήτηση. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η επιλογή των μελών της  επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους  συγκροτήθηκε από πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και  έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον ίδιο το θεσμό.  Έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας να εκπροσωπήσει την χώρα μας.

Σημειώνεται  ότι για το θέμα της «εκ παραδρομής» της δήθεν απόφασης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ.

Με εκτίμηση

Ιάσων Φωτήλας

Υφυπουργός Πολιτισμού

​​ ​———————————

Βασίλης Κεκάτος

Η ανάρτηση του Βασίλη Κεκάτου στο facebook

«Εδώ και μερικές ώρες διαδραματίζεται ένα φιάσκο με φόντο την επιλογή της ελληνικής πρότασης για το όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας. Πρόκειται για κάτι που είναι ήδη γνωστό στον κύκλο των κινηματογραφιστών αλλά αφορά όλο το σινεφίλ κοινό της χώρας.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Ύστερα από μια ενθουσιώδη τηλεφωνική κλήση που δεχθήκαμε από το υπουργείο πολιτισμού, η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδακη κι εγώ αποδεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στην επταμελή επιτροπή που θα παρακολουθήσει τις υποψήφιες ταινίες και θα αποφασίσει ποια θα είναι η ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία για το σχετικό Όσκαρ. Λίγες μέρες αφότου δεχτήκαμε την πρόσκληση, λάβαμε ένα mail με τα links όλων των ταινιών που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς και σχετικές οδηγίες. Μέσα στις επόμενες μέρες προσωπικά έλαβα ένα ακόμη επίσημο mail από το υπουργείο στο οποίο μου γνωστοποιούνταν πως ορίσθηκα και ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής.

Την επόμενη μέρα εγώ και οι τρεις κύριες λάβαμε ένα ακόμη mail στο οποίο απαλλασσόμασταν από τα καθήκοντα μας καθώς όπως ανεκδιήγητα ανέφερε η επιστολή: το κάλεσμά μας συνέβη «εκ παραδρομής». Σαν να μην είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα τηλέφωνα κι όλη αυτή η ηλεκτρονική επικοινωνία που διήρκησαν σχεδόν δύο εβδομάδες. Σαν κάποιος υπάλληλος αυθαίρετα και μυστικά να αποφάσισε να μας καλέσει και να μας προσφέρει πρόσβαση στο υλικό καλλιτεχνικών έργων, τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται με κάθε πιθανό τρόπο από ανθρώπους που δεν αποτελούν κομμάτι γνωμοδοτικού οργάνου κρατικής προέλευσης.

Πασιφανώς, η επιλογή μας και η πολυήμερη επικοινωνία μας είναι αδύνατον να έχει συμβεί «εκ παραδρομής» και για αυτόν τον λόγο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της καθαίρεσής μας και της αντικατατάστασής μας με συνοπτικές διαδικασίες.

Ας σημειωθεί επίσης πως άλλο ένα μέλος της πρωταρχικής επιτροπής, το οποίο όμως δεν αντικατεστάθη, η ταλαντούχα συνάδελφος Ασημίνα Προέδρου, μόλις χθες παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, διαμαρτυρόμενη για τις ανεπίτρεπτες ενέργειες του υπουργείου απέναντι σε εμάς συγκεκριμένα αλλά και κατ’επέκταση σε όλη την ελληνική κινηματογραφία, η οποία απαιτεί απόλυτη διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες που επηρεάζουν δραστικά κι αναπόφευκτα το μέλλον της.

Προσωπικά, είναι δεδομένο πως δεν αισθάνομαι προσβεβλημένος ή πικραμένος από την απόρριψη της παρουσίας μου σε μια επιτροπή αλλά ανησυχώ για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν εκεί.

Το υπουργείο πολιτισμού οφείλει να είναι το σπίτι μας και στο σπίτι σου οφείλεις να αισθάνεσαι ασφάλεια. Εφόσον αυτή η ασφάλεια δε φαίνεται να μας παρέχεται, έχει σημασία η εκλογή των ταινιών που εκπροσωπούν τη χώρα στα Όσκαρ να περάσει στα χέρια των ανθρώπων που ζουν από και για το σινεμά και η ψηφοφορία να πραγματοποιείται από τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο και θέλω να πιστεύω πως η πολιτεία θα μεριμνήσει σχετικώς ώστε να αποφασίζει για το μέλλον μας η ανώνυμη πλειοψηφία όπως πάντα όριζαν οι κανόνες τη δημοκρατίας.

Λίγη δημοκρατία παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Μέχρι τότε αναμένουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπιστήκαμε!»

https://www.facebook.com/vasiliskekatos

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.