Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι ιδιαίτεροι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό

Το αλκοόλ απαγορεύεται, το σεξ επιτρέπεται αλλά αν δεν τύχει, υπάρχουν και τα ποδήλατα.
Φωτογραφίες: EPA/ΑΠΕ: Mohammed Badra, YOAN VALAT, LAURENT GILLIERON

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκινούν με την εντυπωσιακή τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί απόψε 26 Ιουλίου. Περισσότεροι από 8.000 αθλητές θα κάνουν μια διαδρομή 6 χλμ στον Σηκουάνα, από τη Γέφυρα του Αούστερλιτς με ενδιάμεση στάση στη Γέφυρα της Ιένας, πριν την έναρξη του φινάλε της τελετής στο Τροκαντερό, με σκάφη που θα σχηματίζουν μια αρμάδα, ενώ πάνω από 300.000 θεατές θα παρακολουθούν το σόου από τις όχθες και τις γέφυρες, έχοντας παρέα αστυνομικούς, ελεύθερους σκοπευτές και βατραχανθρώπους σε ετοιμότητα.

Κατά τη διάρκεια που τα σκάφη με τους αθλητές θα πλέουν στον Σηκουάνα, διάσημοι καλλιτέχνες, χορευτές, σχοινοβάτες και ακροβάτες θα δίνουν το δικό τους σόου. Στα νερά του ποταμού, σε τεχνητά νησιά, σε γέφυρες και στέγες κτιρίων, με πλωτήρες, πλωτά πιάνα, ελικόπτερα -ίσως και υποβρύχια-, πριν το γκραν φινάλε με λέιζερ από τον Πύργο του Άιφελ.

Τι θα συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια των αγώνων πίσω από τις κάμερες – που απόψε θα εστιάσουν στο Τροκαντερό; Τα Ολυμπιακά “Παιχνίδια” έχουν τους δικούς τους κανόνες και οι αθλητές που μένουν στο Ολυμπιακό Χωριό, πρέπει να τους ακολουθούν. 

Το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι κατασκευάστηκε πριν από έναν αιώνα, για τους Θερινούς Αγώνες του 1924, αλλά από την εποχή με τις μικρές ξύλινες καλύβες έχουν αλλάξει πολλά. Το προσωρινό σπίτι των αθλητών βρίσκεται στο Σεντ Ντενί, βόρεια του Κεντρικού Παρισιού και δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα (με θέα τον Πύργο του Άιφελ, φυσικά). Αποτελείται από 82 κτίρια και 3.000 διαμερίσματα χωρητικότητας περίπου 14.000 ατόμων. 

Όπως κάθε κοινότητα, έτσι και αυτή έχει κάποιους κανόνες αλλά, πέρα από τους γενικούς, κάθε αντιπροσωπεία έχει το δικό της σύνολο κατευθυντήριων γραμμών. Το ίδιο ισχύει και για το ποιος επιτρέπεται να μπει στο Ολυμπιακό Χωριό. Ενώ οι αθλητές επιτρέπεται να αναμειγνύονται και να συναναστρέφονται με άλλες χώρες, υπάρχουν αυστηρές πολιτικές σχετικά με την είσοδο μη αθλητών στον χώρο. Και αν σας φαίνεται παράξενο που επιτρέπεται το σεξ (ενώ κάποτε έλεγαν ότι δεν πρέπει να κάνεις σεξ πριν τον αγώνα, αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι στα Ολυμπιακά Χωριά έχουν γίνει τρομερά όργια -καλά να είναι άνθρωποι να χαίρονται), διαβάστε και τα υπόλοιπα do’s and don’ts.

Let the Games Begin

Ποιοι μπορούν να μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό

Το Ολυμπιακό Χωριό άνοιξε επίσημα την Τρίτη, 18 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι προκριθέντες αθλητές επιτρέπεται πλέον να μετακομίσουν στις κατοικίες που αντιστοιχούν στη χώρα τους, την ημέρα που επιθυμούν. Δεν ήταν απαραίτητο να είναι για όλους η 18η Ιουλίου αυτή η μέρα. Από την άλλη, ενώ οι εγκαταστάσεις προσφέρονται σε όλους τους αθλητές που έχουν προκριθεί, δεν είναι υποχρεωτικό να μένουν εκεί. Κάθε αποστολή μπορεί να επιλέξει αν θέλει ή όχι, απλώς μετά θα πρέπει να ρυθμίσει μόνη της τη διαμονή και τις μεταφορές της στα στάδια αλλά και το φαγητό της. Οπότε είναι λίγες οι ομάδες ή οι αθλητές που επιλέγουν να επιβαρυνθούν με όλα αυτά τα έξοδα. 

Οι αθλητές πρέπει να μένουν με την ομάδα της χώρας τους

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος -για παράδειγμα- από την αποστολή της Ελλάδας, επειδή μπορεί να του άρεσαν περισσότερο τα δωμάτια στο κτίριο της αποστολής των ΗΠΑ ή θέλει να κοιμάται παρέα με κάποιον φίλο του εκεί, να πάει να μπαστακωθεί μαζί τους. Υπάρχουν διαφορετικές οικιστικές ζώνες στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι πολυκατοικίες που μετά το πέρας των αγώνων θα δοθούν ή θα πουληθούν στην κοινότητα και συνθέτουν διαφορετικά συμπλέγματα κατοικιών, με ονομασίες περιοχών του Παρισιού, όπως είναι το σύμπλεγμα της Βαστίλης. Κάθε κτίριο έχει μια εντελώς διαφορετική διαμόρφωση. Αν και οι αθλητές πρέπει να διαμένουν με τη χώρα που εκπροσωπούν, φυσικά και τους επιτρέπεται να αναμειγνύονται και να συναναστρέφονται με άλλες ομάδες μέσα στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Επίσης οι αποστολές μπορούν να διακοσμήσουν τα δικά τους κτίρια και μάλιστα αυτό είναι κάτι σαν διαγωνισμός. Ποιοι τα φτιάχνουν πιο όμορφα, ποια κτίρια παρέχουν τη μεγαλύτερη άνεση όσον αφορά τη διακόσμηση και διάφορα άλλα τέτοια ωραία. 

Οι security guards μπαίνουν συγκεκριμένες ώρες

Κάποιοι high profile αθλητές θέλουν επιπλέον φύλαξη από τους προσωπικούς τους φρουρούς ασφαλείας. Επειδή λοιπόν η πολιτική διαπιστεύσεων είναι τόσο περιορισμένη, επιτρέπεται η είσοδος σε συγκεκριμένες ώρες. Τα όπλα απαγορεύονται. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη περίμετρος ασφαλείας γύρω από το χωριό και η είσοδος στο χωριό είναι σχεδόν σαν να περνάς από την ασφάλεια του αεροδρομίου. 

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε φίλους, συγγενείς και pets

Ενώ κάθε αποστολή διαχειρίζεται την είσοδο στο Ολυμπιακό Χωριό με διαφορετικό τρόπο (και θα μπορούσε να επιτρέψει την είσοδο σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα), επειδή βάσει ατόμων της κάθε αποστολής, ανάλογος είναι και ο αριθμός διαπιστεύσεων, οι αποστολές προτιμούν να δίνονται οι κάρτες πρόσβασης σε αρχηγούς ομάδων, προσωπικό, γιατρούς και προπονητές. Ακόμα και αυτοί όμως είναι περιορισμένοι. Αν οι αθλητές θέλουν να βρεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, επιτρέπεται, απλώς όχι στο Ολυμπιακό Χωριό, εκτός αν περισσεύει κάποια διαπίστευση και το έχουν ρυθμίσει. Μπορούν πάντως να φύγουν από το χωριό και να βγουν για να συναντηθούν μαζί τους στην πόλη του Παρισιού. Απλώς κάθε φορά που θα γυρίζουν θα περνούν και πάλι από έλεγχο. Τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται.  

Επιτρέπονται τα μωρά

Υπάρχει μία εξαίρεση στον περιορισμό πρόσβασης για τις οικογένειες. Οι αθλήτριες που είναι θηλάζουσες μητέρες επιτρέπεται να φέρουν τα βρέφη τους στο Βρεφοκομείο του Χωριού και έχουν συγκεκριμένο χρόνο όπου μπορούν να πάνε και να θηλάσουν (βέβαια τώρα αυτό, με το κάθε μωρό να έχει δικό του πρόγραμμα τροφής, δεν ξέρω κατά πόσο βοηθά). Προσφέρονται και πάνες και υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, ενώ υπάρχει και χώρος για παιχνίδι ή απλώς για να περάσουν λίγο χρόνο με τα μωρά τους. 

Ο διαμοιρασμός των δωματίων και οι ανήλικοι αθλητές

Το πόσοι αθλητές θα μείνουν με πόσους και συγκεκριμένα με ποιους, το αποφασίζει κάθε ομάδα, ανάλογα με τα δωμάτια που της προσφέρονται και πόσα κρεβάτια έχει το κάθε δωμάτιο. Και βέβαια, οι ενήλικες μένουν με τους ενήλικες και όσοι αθλητές είναι κάτω των 18 μένουν μαζί στα ίδια δωμάτια. Μπορεί να δοθεί διαπίστευση συνοδού (σε περίπτωση που ένας αρχηγός ομάδας θεωρεί σωστό να βρίσκεται κάποιος γονέας στο χωριό με το ανήλικο παιδί του), αλλά και πάλι, επειδή είναι ένα κρεβάτι που θα μπορούσε να διατεθεί σε έναν προπονητή, αυτό εξαρτάται. Υπάρχουν πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους ανήλικους αθλητές, οι οποίες μπορεί να γίνουν πιο ελαστικές σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ακόμη και σε αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες όμως, είναι πολύ αυστηρός ο έλεγχος. Πρέπει να υπάρχει άδεια γονέα, άδεια αρχηγού ομάδας και άδεια από τα εθνικά όργανα διοίκησης.

Οι αθλητές μπορούν να ζητήσουν πώς ακριβώς θέλουν το στρώμα τους

Τα κρεβάτια στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού είναι από χαρτόνι, στο ίδιο σχέδιο με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες του Τόκιο, ως σύμβολο βιωσιμότητας και ανακύκλωσης. Μπορεί να φαίνονται εύθραυστα αλλά είναι σκληρά σαν πέτρα και αντέχουν στο βάρος. Όσο για τα στρώματα; Είναι αρκετά σκληρά αλλά οι αθλητές -που πιθανότατα χρειάζονται τον καλύτερο ύπνο πριν από τον μεγάλο αγώνα- μπορούν να τα προσαρμόσουν ώστε να ταιριάζουν στις προσωπικές τους προτιμήσεις. Υπάρχει ένας χώρος στο χωριό του Παρισιού, όπου μαθαίνουν τους αθλητές (αναλόγως του τύπου του ύπνου τους) πώς να αναποδογυρίζουν σωστά το στρώμα, αφού κάθε πλευρά και κάθε σημείο έχει διαφορετικό επίπεδο άνεσης. Με τους σωστούς ελιγμούς στο στρώμα (άλλο και τούτο πάλι), μπορεί να γίνει πιο σκληρό ή λιγότερο σκληρό. Κάποιοι μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επικάλυψη στο στρώμα ενώ οι πολύ ψηλοί αθλητές έχουν μεγαλύτερα κρεβάτια και στρώματα. 

Ώρες κοινής ησυχίας

Για να διασφαλίσει ότι οι αθλητές θα ξεκουράζονται καλά τη νύχτα, κάθε αποστολή ορίζει ώρες κοινής ησυχίας στα δωμάτια, που συνήθως είναι από τις 10:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ. τοπική ώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι αθλητές πρέπει να είναι στα δωμάτιά τους αυτές τις ώρες, απλώς πρέπει να μην ακούγεται φασαρία, δυνατές φωνές και μουσικές, προς σεβασμό σε όσους αγωνίζονται την επόμενη μέρα και χρειάζονται ξεκούραση.

Το αλκοόλ δεν επιτρέπεται

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ασχολήθηκε με το ντόπινγκ κοντρόλ για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1967. Η αιθανόλη (το αλκοόλ) είναι στις κατηγορίες “φαρμάκων που υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς”. O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ωστόσο, αποφάσισε το 2018 να εξαιρέσει το αλκοόλ από τη λίστα απαγορευμένων ουσιών. Όπως αναφέρεται στο site του Οργανισμού, “σκοπός αυτής της αλλαγής δεν είναι να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα ή την ασφάλεια οποιουδήποτε αθλήματος όπου η χρήση αλκοόλ προκαλεί ανησυχία, αλλά να περάσει τον έλεγχο στις διεθνείς και κρατικές ομοσπονδίες αθλητισμού”. Οι Εθνικοί Οργανισμοί Αντιντόπινγκ δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να διεξάγουν τεστ για χρήση αλκοόλ, αλλά καλούνται να συνεργαστούν με τις διεθνείς ομοσπονδίες για τα σχετικά όρια στη χρήση. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε επίσης το 2018 να αποσύρει το αλκοτέστ, ωστόσο αρκετές χώρες εξακολουθούν να απαγορεύουν στους αθλητές τους να πιούν. Πρακτικά, η κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται απόλυτα, αλλά υπάρχουν ορισμένες σημαντικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές, όπως η “υπεύθυνη κατανάλωση”. Αν οι αθλητές επιλέξουν να καταναλώσουν αλκοόλ, αυτό πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και με μέτρο. Επίσης το αλκοόλ εξακολουθεί να θεωρείται ως απαγορευμένη ουσία από τη ΔΟΥ σε κάποια αθλήματα, όπως η ξιφασκία και η σκοποβολή, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες των διεθνών ομοσπονδιών.

Το σεξ επιτρέπεται

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 έκαναν σάλο όταν επιβλήθηκε απαγόρευση του σεξ στο Ολυμπιακό Χωριό, εν μέρει λόγω της πανδημίας COVID-19 που επέβαλε την κοινωνική απόσταση. Φέτος, η απαγόρευση έχει αρθεί και μάλιστα μέχρι τώρα περίπου 600.000(!) προφυλακτικά έχουν διανεμηθεί στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού. Μερικοί αθλητές έχουν   δείξει στα σόσιαλ μίντια τις συσκευασίες των προφυλακτικών με τη μασκότ των Αγώνων, που βρήκαν στις gift bags στα υπνοδωμάτιά τους. Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται οι αθλητές να πηγαίνουν στους κοιτώνες άλλης χώρας (εκτός αν το κάνουν στα μουλωχτά και δεν γίνουν τσακωτοί), καταλαβαίνετε τι θα γίνεται στους κοινόχρηστους χώρους του χωριού. Βέβαια, από τη στιγμή που οι αθλητές μπορούν να βγουν και να ξαναμπούν στο χωριό, έχουν τη δυνατότητα να συνευρεθούν και εκτός αυτού.

Σε σχέση με την LGBTQ κοινότητα, η εφαρμογή γνωριμιών Grindr προέβει σε ρυθμίσεις ειδικά για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και απενεργοποίησε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στο Ολυμπιακό Χωριό για να προστατεύσει τους αθλητές. Η εφαρμογή ανακοίνωσε ότι το έκανε αυτό επειδή ορισμένοι αθλητές προέρχονται από χώρες όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι επικίνδυνο ή παράνομο (τουλάχιστον 67 χώρες έχουν εθνικούς νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων ομοφυλοφίλων). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είχαν αποκλειστεί αθλητές που διέμεναν στο Ολυμπιακό Χωριό, επειδή ένας “ρεπόρτερ” της Daily Beast είχε δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους, αναφέροντας ότι έκαναν match και αυτό προκάλεσε υποψίες ότι κάποιοι προσπερνούσαν την ασφάλεια και έμπαιναν στους κοιτώνες στα μουλωχτά. Η κίτρινη εφημερίδα ζήτησε μετά συγγνώμη αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.  

Λουξ υπηρεσίες

Στο χωριό υπάρχουν ένα σωρό πράγματα όχι μόνο για την ψυχαγωγία των αθλητών αλλά και για την προσωπική ευεξία και περιποίηση. Υπάρχει μια πλήρης αθλητική κλινική με 22 διαφορετικές παροχές, από θεραπεία μασάζ και κρύες μπανιέρες, μέχρι οφθαλμιατρείο, οδοντιατρείο και γυναικολογικό τμήμα. Στο εστιατόριο του χωριού είναι διαθέσιμα πιάτα 6 τύπων κουζίνας -γαλλικής, ασιατικής, αραβικής, λατινοαμερικάνικης, vegetarian και διεθνούς- σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, ενώ υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος για μπέργκερς και πίτσες. Όποιος προσέχει τη διατροφή του μπορεί να έχει δικά του διαιτητικά προϊόντα, ενώ μπορεί και να επισκεφθεί το γυμναστήριο 3.000 τετραγωνικών μέτρων το οποίο δεν κλείνει ποτέ. Υπάρχουν επίσης αίθουσες παιχνιδιών και video games, κομμωτήριο, χώρος προσευχής, καταστήματα, τράπεζα, σούπερ μάρκετ, καθώς και πλυντήρια, αλλά και κάποιοι χώροι-σαλόνια μόνο για αθλητές, για όσους θέλουν να κάνουν παρέα, να αποσυμπιέζονται, να αναμειγνύονται με άλλους αθλητές, ο οποίος διαθέτει μεγάλες οθόνες για να μπορούν να παρακολουθούν όλους τους αγώνες. 

Επιτρέπονται τα ποδήλατα

Αν ένας αθλητής θέλει να εξοικονομήσει την ενέργειά του ή να ζεστάνει τους μυς του ή απλώς να βολτάρει, υπάρχουν διάφορα μέσα μεταφοράς. Από ηλεκτρικά βανάκια και αυτοκίνητα, μέχρι και 600 ποδήλατα. Δεδομένου ότι το χωριό βρίσκεται ακριβώς πάνω στο ποτάμι και έχει ειδικές διαδρομές για ποδήλατα, πεζούς και τζόγκερς, προσφέρεται για ποδηλατάδες, χαλαρό περπάτημα ή τρέξιμο. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.