Χτες βράδυ η Γαλλία «πυρπολήθηκε». Οι εικόνες που κατέκλυσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα social media, από το Παρίσι, τη Λυόν και το Μπορντό, ήταν σοκαριστικές. Για κάποιους, αναμενόμενες. Αστυνομικοί που καταδίωκαν διαδηλωτές, σε ένα σκληρό ανθρωποκυνηγητό, αύρες, δακρυγόνα, γκλομπ, καμένοι κάδοι απορριμμάτων, οδοφράγματα. Εικόνες διάλυσης και απόλυτου χάους, που προσπάθησε η κυβέρνηση Μακρόν να προλάβει, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις στα Ηλύσια Πεδία και στην Place de la Concorde. Οι διαδηλωτές όλων των γενεών δεν φάνηκε να πτοούνται. Συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Place de l’ Italie. Το ίδιο συνέβη και στη Λυόν και στο Μπορντό… Διαλύθηκαν, αλλά γρήγορα ανασυντάχθηκαν πάλι στην Place de l’ Italie, τραγουδώντας αποφασιστικά: «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ».
«Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, μπορούμε να ξαναρχίσουμε» τραγουδούσαν στην Place de la Concorde, ένα βράδυ νωρίτερα, την Παρασκευή, ημέρα που ο Εμανουελ Μακρον αποφάσισε να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και πυροδοτώντας τις πρωτοφανείς μαζικές αντιδράσεις που κλυδωνίζουν τη Γαλλία και κανένας δεν γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου μπορούν να φτάσουν.
Το κάλεσμα πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαδηλώσεις στην Πλατεία Concorde είναι για τις 18.00 ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ, «μέχρι να πέσει η κυβέρνηση».
«Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει μυαλά, αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αλλάξει κάτι, δεν διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και τροποποιήσει το σύνταγμα, η μόνη λύση είναι να μπλοκάρουμε τα πάντα, μαζί με τα συνδικάτα, σε απεργίες διαρκείας και έναν χωρίς τέλος κοινωνικό αγώνα με την ανάλογη βία της βίας που εισπράττουμε από την κυβέρνηση»
«Ό,τι συμβαίνει σήμερα είναι κάτι που γνωρίζαμε ότι θα συμβεί εδώ και 4 χρόνια. Αν ο Εμανουέλ Μακρόν παρέμενε στη θέση του Προέδρου σε αυτό που ζούμε σήμερα θα οδηγούμασταν. Αυτό που είδατε στους δρόμους χτες αποτελεί τη συνέχεια αυτών των τεσσάρων χρόνων προεδρίας του Μακρόν. Δεν είναι το αποτέλεσμα μια ημέρας ή το αποτέλεσμα μια νομοθετικής ρύθμισης ή ενός προεδρικού διατάγματος», ξεκαθαρίζει από την αρχή της βιντεοκλήσης μας ένα από τα πιο μαχητικά και προβεβλημένα Κίτρινα Γιλέκα ο Νικόλ Μαξίμ, διευκρινίζοντας ότι δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, αλλά παλεύει να αλλάξει το ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν ερήμην μας».
Τη χτεσινή αστυνομική βία, τη χαρακτηρίζει «νορμάλ για τον Εμανουέλ Μακρόν, παρ’ όλο που για εμάς είναι πολύ δύσκολο να τη ζούμε». Τον ίδιο τον έχουνε κατ’ επανάληψη δείρει σε διαδηλώσεις, τον έχουν ακόμη σύρει και σε δικαστήριο, «επειδή υπερασπίστηκα τα δικαιώματά μου στους δρόμους», όπως μας λέει.
Κάθε φορά που ο κόσμος έβγαινε στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η αστυνομία είχε την ίδια τακτική, εξηγεί ο Μαξίμ: «Να επιτίθεται στο ψαχνό, να υποχρεώνει να γονατίζουν οι πολίτες με τα χέρια στο κεφάλι, να κακοποιεί σεξουαλικά γυναίκες διαδηλώτριες. Υπάρχουν γυναίκες που κάνανε προσφυγές και για σεξουαλική επίθεση με πρόφαση τον σωματικό έλεγχο. Καλώς ήρθατε στη Γαλλία, τη χώρα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα!», συνεχίζει σαρκαστικός ο Γάλλος ακτιβιστής, προτού απαντήσει στο ερώτημα για τη σύνθεση του σώματος των διαδηλωτών. Έχει αλλάξει από την εποχή που τα Κίτρινα Γιλέκα κατέκλυζαν τους δρόμους της χώρας;
«Οι Γάλλοι είναι στους δρόμους για το φαγητό, για τις συντάξεις, για να αλλάξει το σύστημα. Όλοι όσοι είναι στο δρόμο αγωνίζονται ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ενώ οι τηλεοράσεις προσπαθούν να πείσουν ότι είναι στο δρόμο για να τα σπάσουν όλα. Η ίδια προπαγάνδα με τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων»
«Τα τηλεοπτικά Μέσα επιμένουν να ανακυκλώνουν ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό. Αποκλειστικά για τις συντάξεις. Δεν είναι όμως το μοναδικό ζήτημα. Οι άνθρωποι είναι στους δρόμους, γιατί διεκδικούν να διασφαλίσουν και τις συντάξεις τους, γιατί ζητούν την μεταρρύθμιση του Συντάγματος με δημοκρατικούς όρους, διαδηλώνουν για την διαφθορά, για την ακρίβεια που τους έχει φτωχοποιήσει, για όλα όσα αγωνιζόμαστε 4 χρόνια», απαντά ο Μαξίμ, τονίζοντας ότι εκτός από τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους που θίγονται από το νέο συνταξιοδοτικό, εκτός από τα Συνδικάτα και τα Κίτρινα Γιλέκα, στο δρόμο βρίσκονται και οι νέοι, μαζικότατα.
https://www.youtube.com/watch?v=kCUZtRJbf_c
«Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουνε χάσει τα πάντα. Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για την εξουσία από ανθρώπους που έχουνε χάσει τα πάντα. Επομένως, ναι, ο κόσμος μπορεί να είναι μέχρι τέλους στους δρόμους. Όλοι οι πολίτες πρέπει να αγωνιστούν στο δρόμο, στη δουλειά τους, για να μπλοκάρουν τα πάντα. Γιατί αν χάσουμε αυτό το ιστορικό momentum, θα έχουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα μετά. Κι όχι μόνο στη Γαλλία»
«Είναι μαζί μας μαθητές και φοιτητές. Γιατί σκέφτονται το μέλλον τους. Αγωνίζονται για να μην είναι υποθηκευμένο, όπως θέλουν οι πολιτικοί, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νόμο για τη σίτιση των σπουδαστών με μόλις 1 ευρώ/ημέρα. Είπαν “όχι” στην επιβίωση των φοιτητών, ενώ γνωρίζουν ότι προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους πολλοί νέοι δεν έχουν να μέσα για να εξασφαλίσουν την διατροφή τους, δεν έχουν καν στέγη, δεν έχουν τις απαιτούμενες συνθήκες για να είναι φοιτητές. Αγωνίζονται σήμερα στους δρόμους για να τις αποκτήσουν. Οι Γάλλοι, με άλλα λόγια, είναι στους δρόμους και για το φαγητό και για τις συντάξεις και για να αλλάξει το σύστημα. Όλοι όσοι είναι στο δρόμο αγωνίζονται ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ενώ οι τηλεοράσεις προσπαθούν να πείσουν ότι είναι στο δρόμο για να τα σπάσουν όλα. Η ίδια προπαγάνδα με τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων».
Επί των ημερών του Μακρόν, το Παρίσι έχει γεμίσει αστέγους, επισημαίνει ο Μαξίμ. «Πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου, λιγότεροι από 9 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχουν ανέλθει στα 12 εκατομμύρια».
Σε σχέση πάντως με παλαιότερες κινητοποιήσεις, «κάτι πολύ σημαντικό έχει αλλάξει», διευκρινίζει ο ακτιβιστής. Το 93% των εργαζομένων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το 82% των Γάλλων κατά της χρήσης του άρθρου 49.3 (που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση), το 71% των Γάλλων επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης και το 70% των Γάλλων είναι δυσαρεστημένο με τον Μακρόν (στοιχεία από το Institut Montaigne-Harris Interactive). «Οι Γάλλοι δεν θέλουν πλέον τον Εμανουέλ Μακρόν». Αν προκύψει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, «οι πολίτες θα ψηφίσουν αυτούς που θα εγγυηθούν ότι θα εκπληρώσουν τα αιτήματά τους».
Για αυτό τον λόγο -επαναλαμβάνει ο Μαξίμ- «πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμά μας», και συγκεκριμένα το άρθρο 49, παράγραφος 3. Κάτι που όμως κανένας πολιτικός δεν θέλει να το κάνει στη Γαλλία, προσθέτει. «Ούτε η Μαρίν Λεπέν. Όλοι οι πολιτικοί που διεκδικούν την προεδρία δεν θέλουν να αλλάξει κάτι. Ο κόσμος είναι δικαίως πολύ εξοργισμένος».
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της έως σήμερα καριέρας του, καθώς με την απόφασή του να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, αφενός ριζοσπαστικοποίησε τη γαλλική κοινωνία, αφετέρου βρίσκεται αντιμετωπίζοντας με μια νέα πρόταση μομφής. Αν περάσει η πρόταση, ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, στο ακραίο σενάριο, ακόμη και παραίτηση του Μακρόν και νέες βουλευτικές εκλογές. Μπορεί η συγκεκριμένη κρίση να σημάνει ούτως ή άλλως το τέλος του Μακρονισμού; «Ειλικρινά, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ο Μακρόν. Πρέπει να το καταλάβετε!», αναφωνεί ο Μαξίμ. «Δεν είναι ο Μακρόν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το Σύνταγμά μας επιτρέπει να κυβερνούν άνθρωποι σαν τον Μακρόν, που παρακάμπουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αν αλλάξει το Σύνταγμα δεν θα μπορεί να υπάρχει κάποιος που αποφασίζει για λογαριασμό του λαού, κάνοντας χρήση του άρθρου 49, παράγραφος 3 και παραβιάζοντας την λαϊκή βούληση».
Αύριο πάντως κατατίθεται η πρόταση μομφής. «Αλλά και πάλι δεν θα πέσει ο Μακρόν», προβλέπει το Κίτρινο Γιλέκο. «Μόνο η Εθνοσυνέλευση θα διαλυθεί, αν περάσει η πρόταση. Οι νέες εκλογές θα αφορούν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Ο Μακρόν θα παραμείνει προς ώρας αμετακίνητος. Κατά τη γνώμη μου, το περιμένει να συμβεί. Ακόμα και όλη η Γαλλία να καεί, ο Μακρόν δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του».
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει κάνει ενέργειες, προσθέτει ο Μαξίμ, που αποδεικνύουν ότι «είναι αποφασισμένος να χτυπήσει τον κόσμο και τις διαδηλώσεις». Πέρα από τις αύρες και τα χημικά, έχει εξασφαλίσει ένα νέο“όπλο”: το στόλο με τα 90 ειδικού τύπου στρατιωτικά οχήματα, που χρησιμοποιούν στην Αφρική για την καταστολή των εξεγέρσεων (σ.σ.:γυρνά την κάμερα και μου δείχνει φωτογραφία τους). «Κηρύσσει με άλλα λόγια πόλεμο κατά του γαλλικού λαού. Έχει προετοιμαστεί να σταματήσει τους ανθρώπους, που είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν στις αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις του».
Δεν είναι βέβαιος ο συνομιλητής μας μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η παρούσα πολιτικοκοινωνική κρίση: «Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει μυαλά, αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αλλάξει κάτι, δεν διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και τροποποιήσει το σύνταγμα, η μόνη λύση είναι να μπλοκάρουμε τα πάντα, μαζί με τα συνδικάτα, σε απεργίες διαρκείας και έναν χωρίς τέλος κοινωνικό αγώνα με την ανάλογη βία με αυτή που εισπράττουμε από την κυβέρνηση».
Στα social media συνομιλεί με 180.000 συμπατριώτες του. «Πάρα πολλοί είναι φοβερά κουρασμένοι και δεν αισιοδοξούν ότι παρόλη την κοινωνική αντίδραση ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι. Πολλοί θέλουν να ακουστεί ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα γίνουμε το ίδιο ακριβώς βίαιοι όπως και η κυβέρνηση του», προσθέτει ο Μαξίμ, ξεκαθαρίζοντας ότι «μόνο αν ο Γάλλος Πρόεδρος προβεί στις αλλαγές που ζητάνε οι Γάλλοι πολίτες που βρίσκονται στους δρόμους, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν».
Η αποφασιστικότητα των Συνδικάτων φάνηκε, προσθέτει, όταν εχτές ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος (ο Olivier Mateu) δήλωσε «Δεν θα έχουν ποτέ αρκετές φυλακές και δικαστές για να μας κλείσουν το στόμα». «Τα Συνδικάτα είναι πολύ ξεκάθαρα και αποφασισμένα να πάνε σε μετωπική ρήξη», υπογραμμίζει ο Μαξίμ. «Χτες δήλωσαν ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν σέβεται κανένα κανόνα, είναι η ώρα οι κανόνες να πάψουν να ισχύουν για τους πάντες. Δεν υπάρχει επιστροφή».
«Η λύση δεν είναι να μάχεσαι με τους αστυνομικούς σώμα με σώμα», επαναλαμβάνει ο ακτιβιστής στον κόσμο που κατεβαίνει στις διαδηλώσεις. «Κάντε σαμποτάζ! Κατάστρεψε τις οπτικές ίνες! Κόψε τα καλώδια του ίντερνετ! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί ο Μακρόν δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Η επικοινωνία του με τον γαλλικό λαό είναι απλούστατη και παγιωμένη: Μπορείς να μιλάς. Αλλά αν μιλήσεις πάρα πολύ, μπορώ να σε χτυπήσω. Μπορείς να διαδηλώσεις. Αλλά αν το κάνεις για πολύ, μπορεί να καταλήξεις στη φυλακή».
«Η ετυμολογία της λέξης Δημοκρατία είναι σαφής», συνεχίζει το οργισμένο Κίτρινο Γιλέκο. «Αλλά στη χώρα μας έχουμε πετάξει αυτή τη λέξη και το περιεχόμενό της στο καλάθι των αχρήστων και κάποιος αποφασίζει αυθαίρετα για λογαριασμό του Δήμου. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Ο Μακρόν έχει πει “δεν αποδέχομαι τα λευκά” στις εκλογές. Αδιαφορεί απροκάλυπτα για τις δημοκρατικές διαδικασίες. Το μόνο που τον απασχολεί είναι η οικονομική ανεξαρτησία των επενδυτών».
Είναι δύσκολο να κάνει ασφαλή πρόβλεψη ο Νικόλ Μαξίμ για το αν θα συνεχίσουν οι Γάλλοι να είναι κάθε μέρα στους δρόμους, σύμφωνα με το κάλεσμα, ώσπου να έρθει η αλλαγή που διεκδικούν. «Δεν μπορώ να προβλέψω, γιατί ο κόσμος είναι κουρασμένος. Αλλά ζητά αλλαγή. Θέλει να αλλάξουν όλα. Κι είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουνε χάσει τα πάντα. Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για την εξουσία από ανθρώπους που έχουνε χάσει τα πάντα», διατείνεται ο ακτιβιστής. «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τίποτα άλλο να χάσουν. Κι όταν οι τιμές στα βασικά αγαθά, ηλεκτρικό, γκάζι, τροφή έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 25%, ίσως τελικά ο κόσμος, παρόλη την κούραση και τον κίνδυνο που διατρέχει από την αστυνομία, να βγαίνει στους δρόμους μέχρι το τέλος. Ναι, ο κόσμος μπορεί να είναι μέχρι τέλους στους δρόμους. Μέχρις ότου το Σύνταγμα να αλλάξει», υπογραμμίζει ο Μαξίμ.
Πολλοί εκπρόσωποι των συνδικάτων έχουν πει ότι δεν έχει σημασία το χρώμα της σημαίας των συμμετασχόντων στις διαδηλώσεις, αλλά ότι «όλοι οι πολίτες πρέπει να αγωνιστούν στο δρόμο, στη δουλειά τους, για να μπλοκάρουν τα πάντα. Κι αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει την δύναμη να μπλοκάρει την οικονομία της χώρας, μέσω της απεργίας. Η δύναμη ανήκει στον λαό. Αν χάσουμε αυτό το ιστορικό momentum, θα έχουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα μετά. Κι όχι μόνο στη Γαλλία».