Marcus Malte, Μπλε νότες σε κόκκινο φόντο, μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης
Όλα αρχίζουν με έναν αυτοσχεδιασμό της τζαζ, με μια φαντασίωση και μια δολοφονία. Παρίσι. Η Βέρα, πρόσφυγας του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, δολοφονείται με φρικτό τρόπο. Ο Μίστερ, πιανίστας της τζαζ, ερωτευμένος με τη Βέρα, αναζητά τους ενόχους μαζί με τον πολύγλωσσο φιλόσοφο-ταξιτζή Μπομπ. Η αναζήτησή τους στο νυχτερινό Παρίσι, υπό τους ήχους της τζαζ της θρυλικής Blue Note, θα τους φέρει αντιμέτωπους με ένα κύκλωμα Βαλκάνιων κακοποιών που συχνά έχουν την κάλυψη της πολιτικής εξουσίας. Τα τραύματα που προκάλεσε ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος ανοίγουν και πάλι. Ψάχνοντας το παρελθόν της δολοφονημένης γυναίκας στις απομακρυσμένες ακτές του Δούναβη και στους τάφους των Βαλκανίων, οι δύο φίλοι θα ανακαλύψουν εγκλήματα στα οποία κανείς δεν είχε δώσει σημασία.
Βλάσσης Τρεχλής, Ανδρέας Κάλβος- Το χαμένο πορτραίτο
Ανδρέας Κάλβος. Κοσμοπολίτης στο πνεύμα και στην αντίληψη. Επαναστάτης στην καρδιά. Καρμπονάρος. Περιδιαβαίνει στη Φλωρεντία, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, και πάλι στη Φλωρεντία. Ύστερα Γενεύη, και πάλι Παρίσι, Ναύπλιο, Κέρκυρα, ξανά Λονδίνο, Έσσεξ και, τέλος, Λάουθ.
Τις νύχτες μ’ ένα βαρύ παλτό περπατάει μέσα από δρόμους υπαρκτούς κι ανύπαρκτους. Βρίσκεται στο δρόμο για τη Χίο, την Πάργα, τα Ψαρά, τη Σάμο, το Σούλι. Βάζει τα γιορτινά του και υμνεί τον Βύρωνα, τον Κανάρη, τον Μπότσαρη. Ψάλλει για την ελευθερία, την αρετή, την πατρίδα, τη δόξα, τη νίκη. Είναι γεμάτος έρωτα για τον τόπο του, για τη ζωή, για τη γνώση, για τις Μούσες. Η σιωπή καλύπτει σαν πέπλο τη ζωή του από τη στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Σιωπά και η ποίησή του. Μέσα στην αχλή του χρόνου χάνεται η εικόνα του.
Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου που ανασυνθέτει το χαμένο πορτραίτο του εθνικού ποιητή και μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα, στην εποχή του ρομαντισμού, των επαναστάσεων και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.
Θεολόγος Αλεξανδράτος, Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ
Τι σχέση έχει ο Αϊνστάιν με τον Πελέ; Το Τσέρνομπιλ με τον Μαραντόνα; Ο Μίκι Μάους με το πρώτο Μουντιάλ; Η «μάχη του Σαντιάγο» με τον Κόλπο των Χοίρων; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, το Παγκόσμιο Κύπελλο, επανέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια στη ζωή μας και για ένα μήνα καθηλώνει τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου με έναν πρωτότυπο τρόπο: μέσα από τα γεγονότα στα γήπεδα όπου διεξήχθησαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Μουντιάλ από το 1930 μέχρι και το 2010, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Τα κατορθώματα των άσων της στρογγυλής θεάς αντιπαραβάλλονται με τα «κατορθώματα» των ανθρώπων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα και έθεσαν τις βάσεις για να είναι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Stefan Kreutzberger & ValentinThurn, Taste the Waste, μετάφραση: Ανδρέας Κραουζε
Τα μισά και πλέον από τα τρόφιμά μας καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στη Γερμανία πετιούνται κάθε χρόνο έως και 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Αν πετούσαμε λιγότερα, θα έπεφταν οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές και θα υπήρχαν αρκετά για τους πεινασμένους του πλανήτη. Τα τρόφιμα που πετάμε στην Ευρώπη θα επαρκούσαν δύο φορές για να τραφούν οι άτυχοι συνάνθρωποί μας.
Όταν έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2010 η τηλεταινία Απ’ το ράφι στα σκουπίδια (Frisch ouf den Müll) του Valentin Thurn, η κρατική γερμανική τηλεόραση ARD σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης. Έπειτα από την έκδοση του παρόντος βιβλίου που συνέγραψαν ο Valentin Thrun και ο Stefan Kreutzberger καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ Taste the Waste, ακολούθησαν καμπάνιες ευαισθητοποίησης από πλήθος καταναλωτικών ενώσεων.
Η άσκοπη σπατάλη τροφίμων είναι φυσικά ασυγχώρητη, το ίδιο όμως και η μοιρολατρική αντιμετώπιση του φαινομένου. Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στους τοπικούς συνεταιρισμούς που φέρνουν σε άμεση επαφή τους αγρότες με τους καταναλωτές, καθώς και στην υγιεινή κουζίνα, που γνωρίζει πώς να εκμεταλλευτεί τα υπολείμματα του χθεσινού τραπεζιού.
Για τον Έλληνα αναγνώστη υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου κάποιες ιστοσελίδες με πληροφορίες και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει αρχίσει να συζητείται πλέον και στην ελληνική επικαιρότητα. Πόσο μάλλον τώρα, που η οικονομική συγκυρία μας αναγκάζει να κάνουμε μια πιο προσεκτική διαχείριση στα τρόφιμα και να στηρίζουμε την τοπική μας παραγωγή.