Μπορεί το όνομά του να σε προδιαθέτει για πιο άγριες καταστάσεις, αλλά το Τέρας είναι μια φιλόξενη μονοκατοικία στον Νέο Κόσμο, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο συναντήσης για μικρές και μεγάλες παρέες από το πρωί έως το βράδυ. Ο Χάρης Ρηγάλος, ο Πάνος Τερζόπουλος και ο Λεωνίδας Ζαρίφης είδαν το κτίριο του ’30 και αποφάσισαν πως ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει το όραμά τους. Οι τρεις τους δεν ήθελαν να φτιάξουν ένα ακόμα μαγαζί σε μια πιάτσα γεμάτη μαγαζιά. «To να βρούμε μια περιοχή που θα αναπτυχθεί, ήταν για μας μεγαλύτερη πρόκληση», λένε χαρακτηριστικά.
Περνώντας την κεντρική είσοδο και κοιτώντας δεξιά και αριστερά, την προσοχή τραβά αμέσως το ιδιαίτερο design του χώρου. Τα χειροποίητα έπιπλα που φτιάχνει ο Χάρης Ρήγαλος και τα οποία διακοσμούν τα εσωτερικά δωμάτια του νέου all day bar της οδού Θεοδωρήτου Βρεσθένης, έχουν προκύψει όλα από την επαναχρησιμοποίηση υλικών, τα οποία με αυτόν τον τρόπο αποκτούν δεύτερη ζωή. «Όλος ο χώρος έχει φτιαχτεί με χειροποίητα έπιπλα, ακόμα και τα πατώματα είναι από βιώσιμα υλικά και με μια πιο πράσινη αισθητική, έχοντας βέβαια πάντα ως κύριο στόχο, το μαγαζί να είναι λειτουργικό και να παράγει οικειότητα σε όσους το επισκέπτονται».
Η ίδια πράσινη νοοτροπία είναι εμφανής και στα υπόλοιπα δωμάτια. Ο πάγκος του μπαρ έχει φτιαχτεί από ξύλο παλιών μπουφέδων, ενώ το πάτωμα του ισογείου φτιάχτηκε από την αρχή από μεγάλα κομμάτια μαρμάρου, δημιουργώντας έτσι ένα πιο μοντέρνο μωσαϊκό. Η διακόσμηση στο Τέρας όμως, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, καθώς εκτός από το να καθίσετε στα έπιπλα, θα μπορείτε και να τα αγοράσετε. Στην αυλή δεσπόζουν οι συκιές, ενώ τα πολλά και φροντισμένα φυτά δημιουργούν μια σπιτίσια αίσθηση, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην περιοχή. Ο Νέος Κόσμος είναι μια γειτονιά που σε κομμάτια της μοιάζει ανέγγιχτη από τον χρόνο, γεγονός που κάνει πολλούς να την επισκέπτονται όλο και συχνότερα.
Όσο για το φαγητό, αυτό έχει λατινοαμερικάνικες επιρροές και βασίζεται στις comfort γεύσεις που σερβίρονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα αυγά του brunch δίνουν την θέση τους στο bar food, χωρίς να αλλάζει κάτι στην φιλοσοφία των υφών, των χρωμάτων και των γεύσεων. Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Νεκτάριος Μαράτσης ετοίμασαν ένα μενού βασισμένο στην εποχικότητα των υλικών, στο οποίο οι προτάσεις δεν είναι πολλές, αλλά είναι χαρακτηριστικές. Scrambled eggs με τσορίθο, φρέσκο κρεμμύδι και βαλεριάνα, σερβιρισμένο σε πολύσπορο ζυμωτό ψωμί, νεοϋορκέζικο bagel με παστράμι, χειροποίητη μαγιονέζα με αγγλική μουστάρδα, iceberg και αγγουράκι τουρσί, αλλά και banana toast με βούτυρο φουντουκιού, μπανάνα, φρούτα του δάσους, καρύδα και βιολογικό σιρόπι σφενδάμου, πάνω σε πολύσπορο ζυμωτό ψωμί, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του πρωινού, ενώ υπάρχουν και vegan προτάσεις όπως το γιαούρτι με πολτό φουντουκιού, βιολογική γκρανόλα σοκολάτας και φιλέτο πορτοκάλι. Από το μεσημέρι και μετά μπορείτε να συνοδέψετε το ποτό σας με πιάτα όπως το elote, με μεξικάνικο καλαμπόκι με φέτα, τσίλι και κόλιανδρο ή το λαυράκι ταρτάρ με κόλιανδρο, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι και τσίλι. Υπάρχουν φυσικά και all day πιάτα όπως το adobo steak sandwich με black angus, καραμελωμένα κρεμμύδια και νεροκάρδαμο.
Τον κατάλογο των ποτών έχει επιμεληθεί ο Φίλιππος Τασούλας, ο οποίος διατηρεί και στα κοκτέιλ την φιλοσοφία της εποχικότητας των υλικών, ενώ αυτό που κάνει την λίστα του Τέρα-τος να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός πως όλα τα ποτά είναι χωρισμένα αναλόγως με τους αλκοολικούς τους βαθμούς. Αν σας αρέσουν τα ελαφριά ποτά μπορείτε να επιλέξετε το Terylene με ξηρό βερμούτ λευκό, rinquinquin la peche, ροδάκινο, φασκόμηλο και dry tonic. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο δυνατό το Last Cooler με τζιν, μαστίχα, λικέρ μαρασκίνο, τσάι μάτσα, πιπερόριζα, αρωματικά μπίτερς, Aquafaba και σόδα ή το Pa-Ra-Krum με παλαιωμένα ρούμια, τσάι Darjeeling, βανίλια και αρωματικά μπίτερς είναι ίσως αυτό που ψάχνετε. Όσο για τον καφέ που μπορείτε να τον απολαμβάνετε από τις εννιά το πρωί, είναι της Area 51 Coffee Roasters, ενώ τα τσάγια είναι βιολογικά και οι χυμοί που στίβονται εκείνοι την στιγμή, ποικίλλουν ανάλογα με το τι ευδοκιμεί κάθε εποχή.
Στο Τέρας φιλοδοξούν να γίνουν κάτι παραπάνω από μια αυλή που σερβίρει νόστιμο φαγητό και πρωτότυπα ποτά. Στα άμεσα σχέδια του Χάρη, του Πάνου και του Λεωνίδα, είναι να ανοίξει και ο δεύτερος όροφος της μονοκατοικίας και να δημιουργηθεί ένα hub που θα φιλοξενεί από εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια, μέχρι και μαθήματα γιόγκα. Σε μια Αθήνα που ανά στιγμές μοιάζει αφιλόξενη και κρύα, το Τέρας έρχεται να μαζέψει τον κόσμο σε μια αυλή με συκιές και ελιές, παντρεύοντας την δεκαετία του 1930 με το 2021. Όσο για το όνομα, οι μύθοι είναι πολλοί, επικρατέστερος όμως, είναι εκείνος που λέει πως σε ένα τοίχο γεμάτο ιδέες ονομάτων, ήταν το μόνο που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.