Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Το νέο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια προωθεί το εμπόριο, τους εκτροφείς και σκοτώνει τον εθελοντισμό»

Η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ασκεί δριμύτατη κριτική στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, κρίνοντάς το ως αντισυνταγματικό και αντι-επιστημονικό.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος / FOSPHOTOS

Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών έχει δημιουργηθεί εναντίον του νομοσχεδίου Τσιρώνη που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς και τις αλλαγές που φέρνει, ενώ δημοσιεύτηκε και ψήφισμα στο Avaaz για την απόσυρσή του. Τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής‐Σαρωνικού, τα σωματεία-μέλη τους και οι οργανώσεις Animal Action Hellas, Dogs’ Voice καθώς και σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα διαμαρτύρονται για τα όσα φαίνεται διατεθειμένο να νομοθετήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι φιλοζωικές ομοσπονδίες και τα σωματεία αναφέρουν πως «ο νόμος είναι εγκληματικός για τα ζώα, στερείται κάθε επιστημονικής προσέγγισης και καταργεί όποια πρόοδο σημειώθηκε στην προστασία των ζώων τις τελευταίες δεκαετίες, γυρίζοντας την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Σημαίνει την επιστροφή της ευθανασίας σε μαζική κλίμακα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από φιλοζωικό φορέα και χωρίς τη θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων αποδεκτών από την επιστημονική κοινότητα.»

Η Μαρία Χουστουλάκη, Γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, σημειώνει στην Popaganda: «Αρχικά, διαφωνούμε με την φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Γιατί βασίζεται στην φιλοσοφία ότι οι φιλοζωϊκοί οργανισμοί και οι φιλόζωοι πολίτες εμπορεύονται και κερδοσκοπούν εις βάρος των ζώων. Πως θα δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων, το οποίο πρέπει να σταματήσει από την αρχή του, από το κλείσιμο της βάνας ροής αδεσπότων στους δρόμους, δηλαδή από τα δεσποζόμενα;»

Το νομοσχέδιο προβλέπει να σταματήσουν οι υιοθεσίες από μέρους των πολιτών και των οργανώσεων, γιατί θεωρεί ότι γίνονται για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Ο βασικός διαχειριστής και θεματοφύλακας εφαρμογής του νόμου θα είναι ο κάθε Δήμος. Ακόμη, οι φιλόζωοι θα πρέπει να πληρώνουν 1.000 ευρώ πρόστιμο αν αναρτήσουν σε κάποιο site ή ΜΜΕ αγγελίες κουταβιών και ζώων συντροφιάς.

«Ένα άλλο θέμα είναι ότι ξεκινώντας με ένα νομοσχέδιο πολέμιο στον εθελοντισμό απαγορεύεις στους φιλόζωους να μαζεύουν και να περιθάλπτουν ζώα από τον δρόμο χτυπημένα, τραυματισμένα ή άρρωστα. Δεν μπορούν να τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο γιατί δεν επιτρέπεται να περιθάλψει όσα ζώα δεν έχουν τσιπάκι. Μόνο τα δεσποζόμενα επιτρέπεται να περιθάλπει ο κτηνίατρος. Αυτό είναι τελείως ανορθόδοξο κι αντιεπιστημονικό» συμπληρώνει η Μαρία Χουστουλάκη.

Ορίζεται πως σε κάθε διαμέρισμα επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 30 τετραγωνικά μέτρα και σε κάθε μονοκατοικία η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 20 τετραγωνικά μέτρα. «Πρώτον, δεν γίνεται διαφοροποίηση αν στο σπίτι θα είναι ένα τσιουάουα ή ένα ροτβάιλερ. Δεύτερον, χωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες: στους πλούσιους και τους φτωχούς. Οι πλούσιοι μπορούν να έχουν πολλά ζώα, οι φτωχοί θα πρέπει να έχουν λίγα. Δεν είναι λογικά αυτά και δεν συνάδουν με την φιλοσοφία μιας αριστερής κυβέρνησης» σχολιάζει η Γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

«Εκτός των άλλων, ξεχωρίζει και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες και τους μεταχειρίζεται άνισα σε σχέση με τους Έλληνες» προσθέτει. «Ο Νορβηγός δηλαδή πρέπει να έρθει εδώ για να υιοθετήσει ένα ζώο από τον δήμο, ενώ ο Θεσσαλονικιός που θα υιοθετήσει ένα ζώο από την Αθήνα δεν χρειάζεται να έρθει, μπορούμε να του το στείλουμε. Αυτοί οι διαχωρισμοί δεν έχουν συνταγματική βάση.»

Όλη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου προωθεί το εμπόριο, τους εκτροφείς και σκοτώνει τον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό, σύμφωνα με τη Μαρία Χουστουλάκη. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια φιλοσοφία και θέση καταχωρεί ένας νομοθέτης τέτοιου είδους άρθρα. Θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν χρόνια στον δρόμο. Αυτού του είδους ο εθελοντισμός έχει δώσει πολλά πράγματα κι αν δεν υπήρχε, θα είχαμε εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους.»

Ποιό είναι το πρόβλημα με τη διαχείριση του προβλήματος από τη μεριά του δήμου; «Οι δήμοι δεν έχουν την διάθεση, δεν έχουν τα κονδύλια, δεν έχουν τη γνώση να διαχειριστούν όλο αυτό που τους ρίχνει το νομοσχέδιο στις πλάτες τους» απαντά η γραμματέας, φέρνοντας ως παράδειγμα κακομεταχείρισης τα κυνοκομεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Το 99% είναι Νταχάου, με στοιβγμένες ψυχές που απλά λιώνουν μέσα στους χώρους. Για να μην αναφερθούμε στη Σπάρτη, στην Φλώρινα, στις Σέρρες. Μόνο στο Ηράκλειο λειτουργεί πρότυπα, κατ’ εξαίρεση, γιατί υπάρχουν πολλοί σωστοί άνθρωποι.»

Για τις φιλοζωικές οργανώσεις είναι πρωτόγνωρες αυτές οι εξελίξεις. Η Μαρία Χουστουλάκη αναφέρει: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως προέκυψαν. Πρέπει να κρύβονται τα συντεχνιακά συμφέροντα, δεν εξηγείται διαφορετικά.»

Παρ’ όλη την πίεση που έχουν ασκήσει όλα τα σωματεία στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από το Υπουργείο. «Αντί να δώσουν λύση, λένε ότι δεν θα γίνονται οι υιοθεσίες.»

Update: Με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση για τα ζώα συντροφιάς, θα αποσυρθεί προκειμένου να εξετασθούν οι κρίσιμες διατάξεις.

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.