«Η αγαπημένη Δονούσα είναι ένα μικρό ταπεινό νησί στη μέση του Αιγαίου, το οποίο είχα την τύχη να επισκεφθώ για πρώτη φορά πριν καμιά δεκαετία μαζί με το φίλο κι επίτιμο συνδιοργανωτή του Yupiyaya, Παναγιώτη Πιλαφά. Δε δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα να την καψουρευτούμε κι έκτοτε περνάμε για μια βουτιά κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς. Διατηρεί ακόμα ένα ρυθμό δικό της, όχι “τουριστικό” κι επιτηδευμένο. Μια μαγική αυθεντικότητα που σίγουρα δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί, αλλά προς το παρόν φαίνεται να βαστά σθεναρά. Είναι κι αυτές οι επτάμισι ώρες από τον Πειραιά που φιλτράρουν τους μη έχοντες υπομονή κι έτσι η ταυτότητά της παραμένει σχετικά αναλλοίωτη».

Φώτης Πολίτης

Ο Φώτης Πολίτης, συνδιοργανωτής του Yupiyaya, κάνει την πιο εύστοχη και συνοπτική παρουσίαση αυτού του νησιού της άγονης γραμμής με την κρυφή ομορφιά και τους ορκισμένους fans. Δίνει και λίγο μυθολογικό trivia, για να έχετε να συζητάτε στο πλοίο της γραμμής. «Απ’ το νησί βέβαια δε λείπει το πάθος κι η ίντριγκα από τα παλιά τα χρόνια μιας κι αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία ως τόπος που ο Διόνυσος έκρυψε την Αριάδνη από το Θησέα, γιατί ήταν φαίνεται πρώτης τάξεως κορίτσι και δεν έλεγε να του τη φάει ο μορφονιός». 


Το Yupiyaya δεν αυτοπροσδιορίζεται ως μουσικό φεστιβάλ. Ναι μεν θα κουβαλήσει στο νησί DJs και live acts, που στην πλειοψηφία τους λατρεύουν τη Δονούσα, αλλά προτιμά τον λιγότερο βαρύγδουπο χαρακτηρισμό «μουσική γιορτή». «Ο κάθε καλλιτέχνης έχει επιλεγεί γνωρίζοντας πως το ύφος της δουλειάς ταιριάζει με αυτό που θέλουμε να σημαίνει το Yupiyaya αλλά και με την ατμόσφαιρα της παραλίας του Κέδρου ως καμβά για τις μελωδίες του, άρα δε χρειάζεται πολλή δουλειά σε τούτο το κομμάτι. Οι ήχοι θα ποικίλουν, από tropical, balearic, jazz, afro-funk, μέχρι italodisco και house τις πιο προχωρημένες ώρες. Όμορφα πράγματα δηλαδή. Σκοπός είναι όλα αυτά να αγκαλιαστούν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πρόγραμμα που θα κυλήσει σα νεράκι. Με τον-πολύτιμο επί του καλλιτεχνικού σκέλους συνεργάτη-Βασίλη Σεβδαλή έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στη σειρά εμφάνισης των μουσικών κι εκτιμώ πως το αποτέλεσμα θα είναι απλά φορμιντάμπλ.
Μια σύσταση μόνο τους έχει δοθεί: Παίχτε αγάπη!».

Εδώ κάνουμε μικρή παρένθεση. Πατήστε play στο mixtape που είναι το «διαφημιστικό φυλλάδιο» του τριημέρου…

Είχαμε απορίες και για το όνομα. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω του; «Όχι, δεν υπάρχει δράκος, λυπάμαι. Είναι απλώς μια λέξη που χρησιμοποιώ συχνά σε καταστάσεις ευθυμίας κι ενθουσιασμού. Θα ‘θελα πολύ παντως αυτά τα συναισθήματα να συνοδεύουν και το Yupiyaya ως μπράντα». 

Περνάμε τώρα σε μια άλλη κλασική συζήτηση σχετικά με αυτά τα νησιά. Που αποτελούν κρυμμένα μυστικά (ή έτσι νομίζουν όσοι τα επισκέπτονται συστηματικά, θεωρώντας ότι με τα χρόνια παοκτούν κάποιο δικαίωμα ιδιοκτησίας). Εγκρίνουν οι «παραλιάρχες»/ «συνταγματάρχες» της Δονούσας διοργανώσεις όπως το Yupiyaya; «Αν και δηλώνω αντικαθεστωτικός μπρος σε τέτοιου είδους ντεφάκτο αξιωματούχους-τυγχάνοντας μανιώδης κατασκηνωτής και ο ίδιος-δεν τους δίνω άδικο. Είναι και δικός μου προβληματισμός. Όντως αν σε ένα μέρος όπως η Δονούσα αποβιβαστούν ξαφνικά κάποιες χιλιάδες κόσμου για μια εκδήλωση, είναι αναπόφευκτη η αναστάτωση που θα προκληθεί στις ισορροπίες. Ειδικά δε αν η αισθητική αυτής της ομάδας ανθρώπων δε συνάδει με τη φύση του νησιού και δεν επιδιώκει το συγχρονισμό της με τους ρυθμούς της τοπικής κοινωνίας. Πιστεύοντας πως η αισθητική του καθενός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική που ακούει όμως, είμαι βέβαιος για την συμβατότητα του κοινού του Yupiyaya με το ιδιαίτερο αυτό μέρος. Πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου, τέτοιου είδους εγχειρήματα να σχεδιάζονται με απόλυτη συναίσθηση των επιπτώσεων που προκαλούν στον τόπο που τα φιλοξενεί.
Νιώθοντας την υποχρέωση να προστατευθεί αυτή η κατάσταση και με τούτο σα γνώμονα, στην περίπτωση του Yupiyaya προσπαθούμε να διοργανώσουμε μια γιορτή για λίγους «μερακλήδες» κι όχι ένα πολυπληθές φεστιβάλ, κι ας είναι μια κοστοβόρα παραγωγή, κι ας μην έχει εγγυημένο ούτε ελάχιστο οικονομικό κέρδος. Γι’ αυτό τα εισιτήρια είναι περιορισμένα, προκειμένου να εγγυηθούμε οτι στο συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχουν όχι περισσότεροι απ’ αυτούς που απαιτούνται προκειμένου να αισθάνονται όλοι άνετα και να το απολαύσουν (τουτέστιν, όσοι ενδιαφερόμενοι βιαστείτε).
Η μουσική που θα ακουστεί τις τρεις αυτές μέρες είναι στην ουσία προσαρμοσμένη στο μέρος κι όχι το αντίστροφο. Σαν ένα σάουντρακ της ίδιας της τοποθεσίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δικά μας ακούσματα και προτιμήσεις. Αυτό λοιπόν είναι το Yupiyaya, μια μικρή μουσική γιορτή, κι έτσι ευχόμαστε να περάσει στη συνείδηση του κόσμου».


Το λύσαμε κι αυτό. Η τοπική κοινωνία, τι λέει; «’Ολοι σχεδόν οι γηγενείς δραστηριοποιούνται λίγο-πολύ στον τουρισμό και, λογικό είναι σαν επιχειρηματίες να, βλέπουν ως ευκαιρία την άφιξη επισκεπτών. Κάποιοι έχουν τις ανησυχίες-αντιθέσεις τους, κάτι απολύτως σεβαστό και το οποίο λαμβάβεται υπόψιν. Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας όμως βλέπει με θετική ματιά το εγχείρημα, η προσωπική σχέση που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια με τους περισσότερους εξ’ αυτών είναι εγγύηση. Είναι φιλόξενοι άνθρωποι οι Δονουσιώτες και τους ευχαριστώ δημόσια για τη συνεργασία. Στόχος του Yupiyaya είναι να συνδεθεί διακριτικά με το νησί και να υιοθετηθεί από το σύνολο των οικοδεσποτών του.
Από κει και πέρα, στον κόσμο που θα ταξιδέψει από τόσο μακριά για λίγες μόνο μέρες, οφείλουμε να παρέχουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εμπειρίας που να δικαιολογεί την απόφασή τους να μας τιμήσουν ερχόμενοι. Και ως υψηλή ποιότητα δεν εννοώ μια πομπώδη θεαματική παραγωγή αλλά ίσα ίσα μια που θα σεβαστεί και θα διατηρήσει τη μαγεία και την αυθεντικότητα του περιβάλλοντος που τη φιλοξενεί, έργο πιθανώς ακόμα δυσκολότερο. Κάτι που θεωρώ προτεραιότητα επίσης είναι η ιατρική μέριμνα, γι’ αυτό και φροντίζουμε να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την-απευκταία-ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών». 

Εκτός από μουσική έχει ο Φώτης να προτείνει σε όσους επισκεφτούν το νησί για πρώτη φορά να προτείνει πράγματα για την καλύτερη δυνατή εμπειρία τους; «Όσον αφορά τις παράπλευρες δραστηριότητες, η Δονούσα δεν έχει λούνα παρκ ούτε καζίνο. Έχει όμως το μαγευτικό κόλπο της Καλοταρίτισσας με το κεδρόδασός του, έχει και τις θεαματικές απόκρυμνες ακτές στη βορινή πλευρά να τις χαζεύεις και να μην τις χορταίνεις… Έχει κάμποσα όμορφα μονοπάτια-που καθαρίζονται και σηματοδοτούνται από εθελοντές κάθε άνοιξη-τα οποία ενώνουν όλες τις γωνιές του νησιού, προσφέροντας υπέροχη θέα στο πέλαγος αλλά και τους επισκέψιμους οικισμούς της Γεωμετρικής περιόδου.
Πέραν τούτων, βόλτες με το καΐκι του κάπτεν Ηλία, απλωτές στις-λίγες πλην υπέροχες-παραλίες, ψάρεμα στην προβλήτα, απογευματινό καφεδάκι χαζεύοντας τη θεαματική άφιξη του Σκοπελίτη, φεγγαράδα στο ξωκλήσι της Παναγίας πάνω στο λόφο και γενικά μια πολύ ωραία καλοκαιρινή κατάσταση. Να βαρεθείς αποκλείεται. Να ερωτευθείς, παίζει».

Πάμε τώρα να ακολουθήσουμε το tracklist του παραπάνω mixtape και να γνωρίσουμε το cast του Yupiyaya…

 

Peter and The Wolf – Rehearsal Snippets

Molimo – Nzambe Malamo (οι Molimo εμφανίζονται στο δεξί μέρος της οθόνης παίζοντας τα όργανά τους)

Mr.Z – Bossa Nova στην ταράτσα

King Elephant – Obnoxious

Ait Meslayene – El Fen (διαλέγουν οι Diskotekken)

Super Mario and The Exotic Watermelons – Santa Maria (ft. Nancy Sim)

Romare – All Night (διαλέγει ο Chevy)

V.O. – Mashisa (Dub) (διαλέγει το Street Outdoors Soundsystem)

Uknown Artist – Untitled (Hostom 003) (διαλέγει ο Pan)

Baba Stiltz – Are You Mad? Cause I’m Not Mad… (διαλέγει ο Blue Lagoon)

Atom – Stop (Imperialist Pop) (διαλέγει το πορτρετο του Dimitri Papaioannou με τις ευλογίες του Demis Roussos)

Sofia Sarri – The Moon

Yupiyaya, Παρ. 30/6-Κυρ.2/7, παραλία Κέδρου, Δονούσα, εισιτήρια τριημέρου 25 ευρώ