Στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων, το Δάσος Συγγρού είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του καλυμμένο με χαλέπιο (μεσογειακή) Πεύκη. Ανάμεσά της ευδοκιμούν τα κουκουνάρια, η αγριελιά, το πουρνάρι και ο σχίνος ενώ στην απέραντη έκτασή του μπορεί να συναντήσει κανείς μεγάλα κυπαρίσσια φυστικιές, αμυγδαλιές και ελαιόδεντρα. Από νωρίς το πρωί -ακόμη και τις καθημερινές- θα συναντήσεις κόσμο που προτιμά το καταπράσινο τοπίο του προκειμένου να αθληθεί καθώς και εκείνους που το έχουν γυρίσει τόσες φορές ώστε να σε κατευθύνουν στα πιο ωραία του μονοπάτια και στις πιο δύσβατες διαδρομές του που θα σου φανερώσουν μοναδικού κάλλους ξέφωτα.
Το δάσος Συγγρού είναι εύκολα προσβάσιμο από την Λεωφόρο Κηφισίας
Εκεί ευδοκιμεί η μεσογειακή πεύκη
Πρόκειται για έναν εναπομείναν φυσικό δάσος
Κατά τη διάρκεια της βόλτας σου ενδέχεται να ακούσεις κάποιο γνώριμο κουδούνισμα αφού ανάμεσα στους επισκέπτες του δάσους κυκλοφορούν μερικοί τυχεροί μαθητές οι οποίοι φοιτούν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Αναβρύτων και περνούν τα διαλείμματα τους ή τις ώρες της γυμναστικής στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός του δάσους.
Βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων και η έκταση του κρύβει θησαυρούς
Τα μεγάλα του μονοπάτια βοηθούν να το γνωρίσουμε περιμετρικά
Μια ομάδα εθελοντών φροντίζει ώστε το δάσος να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση
Εντός του φοιτούν τυχεροί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Το δάσος διαθέτει κοινόχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις
Εκτός όμως από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα πλατιά του μονοπάτια που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις περιμετρικά την έκτασή του, θα ανακαλύψεις πως το Δάσος Συγγρού φιλοξενεί το Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και μια γεωργική βιβλιοθήκη, την Βοτανική Συλλογή κάκτων και παχυφύτων που περιλαμβάνει περίπου 300 εντυπωσιακά και δυσεύρετα είδη από την Βόρεια, την Νότια Αμερική και την Αφρική καθώς και το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Μελισσοκομείας που φιλοξενεί σπάνιες κυψέλες από όλη την χώρα.
Η έκταση του μετρά 950 περίπου στρέμματα
Στις διαδρομές του μπορείτε να ανακαλύψετε σχίνους και κουκουνάρια μεταξύ άλλων
Καθώς και μια καλοδιατηρημένη εξοχική κατοικία του 19ου αιώνα…
…η οποία άνηκε στον Ανδρέα Συγγρό
Λίγο πριν επιστρέψεις στον χώρο στάθμευσης του Δάσους -που βρίσκεται στην άνοδο της λεωφόρου- θα συναντήσεις δύο ιστορικής αξίας καλοδιατηρημένα κτίρια. Την εντυπωσιακή Βίλλα Συγγρού, ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ που κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Πλησίον της βρίσκεται ο διατηρητέος ναός του Αγίου Ανδρέα, ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά παρεκκλήσι που αποτελεί και το μοναδικό δείγμα ορθόδοξης εκκλησίας με γοτθικό ρυθμό στην Ελλάδα. Το σημερινό κτήμα που κληροδοτήθηκε ως δημόσιο αγαθό από την Ιφιγένεια Α. Συγγρού αποτέλεσε κάποτε τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας αναψυχής του Έλληνα πολιτικού ενώ στον χώρο του υπήρχαν κάποτε στάβλοι, αμαξοστάσια, ελαιοτριβεία και ένας αλευρόμυλος.
Η βίλλα Συγγρού αποτελεί ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ
Πλησίον της βρίσκεται η μοναδική ορδόδοξη εκκλησία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα
το παρεκλήσσι του Αγίου Ανδρέα
Καθώς ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πώς η ελάχιστη αναλογία πρασίνου προς κάθε κάτοικο ενός αστικού περιβάλλοντος πρέπει να αντιστοιχεί σε 9 m2/κάτοικο, στην Αθήνα φαίνεται πως η αναλογία φτάνει μόνο τα 0,96m2 και στην Θεσσαλονίκη τα 2,14m2/κάτοικο. Παρότι μοιάζει δύσκολο αυτοί οι χώροι να αυξηθούν, ένα σημαντικό βήμα είναι να γνωρίσουμε τις ήδη υπάρχουσες νησίδες πρασίνου παίρνοντας την προστασία και την φροντίδα των χώρων που είναι σημαντικοί τόσο για την περιβαλλοντική ισορροπία όσο και για την σωματική και ψυχική μας υγεία στα χέρια μας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Κατεβάζοντας την εφαρμογή WWF GreenSpaces συμμετέχεις εθελοντικά στη δημιουργία του μεγαλύτερου συμμετοχικού χάρτη για το αστικό πράσινο της Ελλάδας. Αρχικά εντοπίζεις χώρους πρασίνου στην πόλη σου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου ενώ παράλληλα μπορείς να τους αξιολογείς καταγράφοντας τα θετικά και τα αρνητικά τους. Παράλληλα, η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να μένεις ενήμερος για δράσεις και αλλαγές που πραγματοποιούνται στα πάρκα που σε ενδιαφέρουν, δίνοντάς σου τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αναλάβεις πρωτοβουλίες για έναν πράσινο χώρο που συνηθίζεις να επισκέπτεσαι ή που μόλις ανακάλυψες.
Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου
Το αστικό πράσινο αποτελεί μια βασική ανάγκη για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων
Πως μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας και να το διαφυλάξουμε;
Μπες στην σελίδα της
εφαρμογής και μάθε πως μπορείς μέσα σε μόλις δύο λεπτά να συμβάλεις στην διάσωση του αστικού πρασίνου, δίχως να το αντιμετωπίζεις σαν πολυτέλεια, αλλά σαν αναγκαιότητα.