bombdisposal

Την Παρασκευή το πρωί, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών και πολιτών στο Ντάλας των ΗΠΑ σκοτώνοντας συνολικά πέντε εκ των πρώτων. Οι αστυνομικές δυνάμεις γρήγορα εντόπισαν τον έναν από τους ελεύθερους σκοπευτές και τον παγίδευσαν πριν τον εξουδετερώσουν με έναν τρόπο που ουδέποτε είχαμε ξαναδεί να χρησιμοποιείται από αντιτρομοκρατικές ομάδες σε αστικό περιβάλλον στον δυτικό κόσμο: έστειλαν προς το μέρος του ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ ζωσμένο με εκρηκτικά και την κατάλληλη στιγμή το πυροδότησαν, αποφεύγοντας έτσι μια νέα συμπλοκή μαζί του.

Οι Αμερικάνοι εκτίμησαν αρκετά τα ρομπότ μετά τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ την περασμένη δεκαετία. Έχοντας πλέον το “know-how”, άρχισαν να τα χρησιμοποιούν και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μακριά από τα πεδία της μάχης, όπως σε ομηρείες ή πυρκαγιές, αναθέτοντάς τους ανιχνευτικό ρόλο. Ποτέ άλλοτε όμως δεν είχαν ζώσει ένα τέτοιο με εκρηκτικά προκειμένου να απαλλαγούν από κάποιον στόχο, όπως έκαναν στην περίπτωση του πρώην πεζοναύτη Μίκα Τζόνσον στο Ντάλας. Οι πληροφορίες θέλουν τις Αρχές να εφοδίασαν το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ με εκρηκτικό μηχανισμό περιορισμένου βεληνεκούς, σαν και αυτούς που χρησιμοποιούνται στην ανατίναξη ύποπτων πακέτων, μία πρακτική που ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει αποδεδειγμένα επανειλημμένα στο Ιράκ.

Μέχρι τώρα, σκηνικά σαν και αυτό είχαμε δει μόνο σε ταινίες και videogames, κάτι λογικό μιας που όσο να ‘ναι παραπέμπουν σε… φουτουριστικές καταστάσεις. Η αστυνομία του Ντάλας ανέφερε πως αρχικά προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον παγιδευμένο εκτελεστή και αφού δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση, τότε αναγκάστηκε να καταφύγει στη χρήση του τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ. Αν και τα περισσότερα Μέσα έχουν εστιάσει, όπως είναι φυσιολογικό στην επίθεση και τα θύματα που άφησε πίσω της, η χρήση του προαναφερθέντος ρομπότ και η όλη πρακτική που ακολουθήθηκε γενικότερα σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων, στο πλαίσιο της οποίας σταδιακά η χρήση ρομπότ και drones για την εξουδετέρωση στόχων θα απενοχοποιηθεί και αυτά που μέχρι πρότινος βλέπαμε στο σινεμά, θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε και στην πραγματικότητα.

Το ενσταντανέ είναι από το παιχνίδι της Ubisoft, Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier.

Το ενσταντανέ είναι από το παιχνίδι της Ubisoft, Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier.

Σύμφωνοι, η απόφαση των Αρχών να χρησιμοποιήσουν ρομπότ, ενδεχομένως να γλίτωσε ανθρώπινες ζωές (σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν τη «δουλειά» την έκανε μηχανή, το «ΟΚ» γι’ αυτή άνθρωπος το έδωσε), δεν παύει όμως να είναι πρωτόγνωρη, θαρρεί κανείς βγαλμένη από το μέλλον –ή για να αποφύγουμε τις μελαδούρες, βγαλμένη από το πεδίο της μάχης. Μόνο που στις μάχες, ο στρατός είναι εξοικειωμένος με τις απώλειες: τις γνωρίζει, τις περιμένει, ξέρει να τις αντιμετωπίσει. Η αστυνομία όμως, η όποια αστυνομία, δεν είναι στρατός και, το κυριότερο, οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι για τέτοιες απώλειες.

Τροφή για σκέψη…