ΕΞΟΔΟΣΟ έλικας του Closer γυρνάει ξανά

Ο έλικας του Closer γυρνάει ξανά

Το αγαπημένο ροκ μπαρ επιστρέφει στη Ναυαρίνου συστήνοντας μας τις καλύτερες μουσικές του σήμερα, λες και δεν έλειψε μια μέρα.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Το πρώτο Closer το γνωρίσαμε στην Σίνα, το 1999. Από την αρχή μπορούσες να καταλάβεις ότι αυτό θα γινόταν το στέκι όσων ψαχνόντουσαν μουσικά. «Σε εμάς θα άκουγες ό,τι θα άκουγες αλλού μετά από έξι μήνες», λέει η Ευαγγελία Βαΐακοπούλου, που μαζί τον Δημήτρη Ταμπάκη, είναι το σταθερό δίδυμο του Closer και στις τρεις φάσεις του: Σίνα, Ιπποκράτους, Ναυαρίνου.

Ναι, στη Ναυαρίνου, και στον αριθμό 12 συγκεκριμένα, άρχισε να γυρνά και πάλι ο έλικας το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, που οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο δίσκο των Joy Division. Η επιλογή του ονόματος τους έφερε με τη σειρά της κοντά με το αγγλόφωνο συγκρότημα Closer, μέλη του οποίου έπαιζαν ως dj  στο μπαρ.

«Ήμασταν αυτή που ξεκίνησαν την αναβίωση του garage και μετά άρχισε να παίζει παντού. Όταν πια δεν χωράγαμε στη Σίνα μετακομίσαμε στην Ιπποκράτους κι εκεί κάπως άλλαξε το πράγμα γιατί δεν πλέον μόνο bar, δεν ανοίγαμε από το πρωί».

Στις δύο αυτές φάσεις το Closer φιλοξένησε άπειρο κόσμο ως dj, κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων ήταν ότι ήταν ουσιαστικοί γνώστες των καινούριων μουσικών ρευμάτων και σου σύστηναν νέες και σπουδαίες μπάντες και καλλιτέχνες.

«Στη Σίνα οι garage Δευτέρες των 16 Forever (Παναγιώτης Πανταζόπουλος και Βασίλης Χαρίτσης), θύμιζαν Σάββατο τόσο κόσμο είχαν», θυμάται η Ευαγγελία. Στο Closer έπαιζαν μουσικές πολλά μέλη συγκροτημάτων, πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παντελή Ροδοστόγλου από τα Διάφανα Κρίνα, ο Γιάννης Βερβέρης, o Βαγγέλης Παππάς και ο Τάσος Παπαστάμου των Closer αλλά και καταξιωμένοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί όπως ο Χρήστος Δασκαλόπουλος.

Φυσικά όλοι αυτοί οι μουσικοί έφερναν κι άλλα μέλη από μπάντες που αγάπησαν το Closer ως στέκι, από τους πιο συχνούς πελάτες ήταν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς είχαν εμφανιστεί live όπως ο Θάνος Ανεστόπουλος, οι Closer, οι Speedballs, Ink, οι Penny Dreadful, η Μonika όταν ακόμη ήταν στους Serpentine, αλλά και ξένα ονόματα όπως η Holly Golightly.

Υπάρχουν πολλές βραδιές που έχουν μείνει στο μυαλό του Δημήτρη και της Ευαγγελίας, οι Puressence κάθε φορά που έρχονταν Ελλάδα έπιναν τα ποτά τους στο Closer ενώ ο Δημήτρης θυμάται ως μια από τις πιο τρελές καταστάσεις όταν ο κιθαρίστας των Beasts of bourbon έκλαιγε στον ώμο του μιλώντας του για τις εξαρτήσεις του στο παρελθόν ενώ πια δεν έπινε καν αλκοόλ.

Στο νέο Closer της Ναυαρίνου οι μουσικές κρατούν και πάλι τα ηνία. Ο Δημήτρης μας πληροφορεί ότι ήδη έχουν συμφωνήσει 28 άνθρωποι να παίξουν ως dj, προφανώς ως guest αφού ένας εντυπωσιακός αριθμός σαν κι αυτόν δεν επιτρέπει μια σταθερή περιοδικότητα για όλους ενώ και ο Δημήτρης με την Ευαγγελία θα παίξουν μουσικές κάποια βράδια.

Στο μακρόστενο χώρο η όμορφη μπάρα του φωτίζεται από τον κρυμμένο φωτισμό που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεση ενώ στο βάθος μας περιμένουν καθίσματα θεάτρου, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη θεατρική νότα. Στο παταράκι που δεν έχει ανοίξει ακόμη θα φιλοξενούνται συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίου ενώ ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο βλέπεις ότι όλα τα κοκτέιλ έχουν ονομασίες με σινεφίλ αναφορές.

Το πρώτο Σάββατο του νέου Closer το reunion ήταν συγκινητικό για όσους βρέθηκαν εκεί. «Όμως ξέρεις ποιο ήταν το καλύτερο;» ρωτά η Ευαγγελία. «Η αίσθηση που κυριαρχούσε ήταν ότι δεν λείψαμε μια μέρα, σα να συνεχίζαμε μια συζήτηση μισοτελειωμένη από το τελευταίο βράδυ της Ιπποκράτους. Αυτό κρατώ κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όλοι εδώ θα είμαστε πάλι».

Closer, Ναυαρίνου 12, τηλ. 210 3647437, ωράριο 10:00-04:00
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.