2

Το Νοέμβριο του 2002 η Μαρία Φαραντούρη έδωσε μια αξέχαστη – διόλου σπάνιο φαινόμενο- ερμηνεία στο Πανεπιστήμιο της Santa Barbara. Ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν ο μεγάλος σαξοφωνίστας Charles Lloyd. Αυτή ήταν η αρχή μιας δυνατής φιλίας μεταξύ των δύο καλλιτεχνών αλλά και ο καταλύτης μιας χημικής αντίδρασης που συνέχισε για καιρό να προκαλεί διαδοχικές καλλιτεχνικές εκρήξεις. Τον Ιούλιο του 2004, η Μαρία Φαραντούρη στάθηκε στο πλευρό του Lloyd στο Λυκαβηττό ερμηνεύοντας το «Blow Wind». Έξι χρόνια αργότερα συναντήθηκαν και πάλι, σε ένα ταξίδι μεταξύ ελληνικής παράδοσης και αμερικάνικης τζαζ. Το περίφημο εκείνο Athens Concert στο Ηρώδειο, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και δεν άργησε να κυκλοφορήσει σε δίσκο από την ιδιαίτερα εκλεκτική δισκογραφική εταιρεία του Manfred Eicher, ECM.

«Κοιτούσα αυτές τις πέτρες που βρίσκονται εκεί από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αισθανόμουν τις δονήσεις αιώνων ιστορίας. Το φεγγάρι ήταν γεμάτο και μας έλουζε με το θερμό του φως. Αυτή ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου και για τη Μαρία και για εμένα που είμαστε και οι δύο οραματιστές. Για μένα η φωνή της Μαρίας εκπροσωπεί κάτι που δεν έχω βρει πουθενά αλλού: Είναι μαγευτική και ασύγκριτη. Αντανακλά τη συμπόνια της, την ανθρωπιά της, την αφοσίωσή της στον κόσμο των ιδεών και έχει καθολική απήχηση στις καρδιές όλων μας», είχε πει τότε ο Lloyd, που στη χροιά της Μαρίας Φαραντούρη βρήκε όπως είπε την «Eλληνίδα Billie Holiday». Η Μαρία Φαραντούρη από πλευράς της έχει εκφράσει τη συγκίνησή της για εκείνη τη βραδιά και για το τον ίδιο τον Charles Lloyd, στον οποίο η ίδια αναγνωρίζει τη «βαθιά μουσική του πνευματικότητα». Η χημεία αυτής της καλλιτεχνικής φιλίας δεν έχει σβήσει και η απόδειξη είναι το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, στο πλαίσιο του οποίου οι δύο καλλιτέχνες θέλησαν να επαναφέρουν το διάλογο μεταξύ δύο ετερόκλιτων μουσικών παραδόσεων. Κάπως έτσι, την Παρασκευή 20 Ιουνίου, η Φαραντούρη, ο Lloyd και ό,τι καθένας αντιπροσωπεύει μουσικά, θα ενωθούν και πάλι στο Ηρώδειο χτίζοντας τις «Μουσικές Γέφυρες», μια συναυλία που αναμένεται να μεταδώσει αυτή την εκρηκτική χημεία σε σύγχρονους και κοσμοπολίτες ακροατές.

http://youtu.be/WU3Baa-ofGc

Τους μουσικούς θα συνοδεύσει ο Έλληνας δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Σωκράτης Σινόπουλος, το μουσικό φάσμα του οποίου ξεκινά από τη Βυζαντινή και κλασική οθωμανική μουσική για να περάσει στο ρεμπέτικο και να καταλήξει με φυσικότητα σε τζαζ επιρροές. «Συνάντησα για πρώτη φορά το Σωκράτη στη Χαϊδελβέργη, λίγο πριν από μια συναυλία που είχα στη Θεσσαλονίκη με τη Μαρία. Όταν τον άκουσα να παίζει λύρα, ανατρίχιασα. Οι νότες που έπαιζε αυτό το μικρό όργανο με τις λίγες χορδές ήταν τόσο αρχαίες, που η ιδέα να το χρησιμοποιήσω και εγώ άρχισε να με κατατρέχει», είχε σχολιάσει ο Lloyd ύστερα από την πρώτη του επαφή με το ιδιαίτερο, με ευκρινείς ρίζες και όμως εντελώς προσωπικό, ύφος του Σινόπουλου.  Στο σαξόφωνο του Lloyd, τη λύρα του Σινόπουλου και τη φωνή της Φαραντούρη έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη παραδοσιακό όργανο, όχι  όμως της δικής μας παράδοσης. Ο Ούγγρος μουσικός Miklos Lukacs θα τους συνοδεύσει με το το ουγγρικό cimbalom. Ένα ιδιαίτερο είδος οργάνου που θυμίζει μάλλον κάτι από τσέμπαλο. Ο Lloyd εμφανίζεται όπως πάντα ως μέλος ενός, νέου αυτή τη φορά, τζαζ κουαρτέτου, που αποτελείται από τους: Gerald Clayton στο πιάνο, Joe Sanders στο μπάσο και Gerald Cleaver στα ντραμς. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ανάμεσα σε πολλά ακόμα από τα δημοφιλή έργα του Charles Lloyd, θα ακουστεί και η τελευταία του σύνθεση «Wild Man Suite», ένα κομμάτι που ο διεθνής τύπος έχει χαρακτηρίσει αριστουργηματικό.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας στο σχήμα θα προστεθεί ο πιανίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής Τάκης Φαραζής, το πρόσωπο-κλειδί στην πρώτη μουσική συνάντηση της Φαραντούρη με τον Lloyd, μιας που ο ίδιος είχε διασκευάσει και ενορχηστρώσει την, εμπνευσμένη από ελληνικά μουσικά θέματα, «Ελληνική Σουίτα». Special guest της βραδιάς θα είναι ο Γιάννης Σπάθας: ο Έλληνας μάγος της ροκ κιθάρας, έρχεται θα δώσει τη δική του μοναδική εκδοχή στη σύνθεση «Pilgrimage To The Mountains» του Lloyd. Εν τέλει, οι μουσικοί θα πλαισιώσουν όλοι μαζί την Μαρία Φαραντούρη σε νέες συνθέσεις αλλά και σε μία διευρυμένη εκδοχή της «Ελληνικής Σουίτας», ενισχυμένης με τη μουσική παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης. Πολλές ακόμα ολοκαίνουριες μουσικές εκπλήξεις από το ελληνικό και από το διεθνές ρεπερτόριο αναμένονται από αυτή τη «Μουσική Γέφυρα» της 20ης Ιουνίου, που θα είναι μια βραδιά- παράδεισος όσων αγαπούν τα συνδυαστικά ηχοχρώματα και την οργανική -ενορχηστρωμένη δηλαδή- χημεία.

Charles Lloyd – Μαρία Φαραντούρη

«Μουσικές Γέφυρες: Η ελληνική μουσική παράδοση συναντά την αμερικανική τζαζ»

Παρασκευή 20 Ιουνίου, 21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού