Οι πολυσύχναστοι δρόμοι άρχιζαν να αδειάζουν και τα στέκια άρχισαν να ερημώνουν. Η πανδημία άλλαξε τις πόλεις με τρόπο που κανείς μας δεν περίμενε. Ένας από τους κλάδους που επηρεάστηκε περισσότερο από τα απανωτά lockdown, ήταν αυτός της εστίασης. Οι εστιάτορες και οι σεφ στην αρχή φάνηκαν μουδιασμένοι, όπως όλοι μας άλλωστε, σιγά-σιγά όμως και βάζοντας την φαντασία τους να δουλέψει με ρυθμούς ίσως πιο γρήγορους από άλλοτε, άρχισαν να δημιουργούν στην πόλη μαγαζιά που είχαν ως προτεραιότητα το delivery, με τους σεφ να βρίσκουν τρόπους να φτάνει το φαγητό στα σπίτια μας το ίδιο ποιοτικό όπως το τρώγαμε και στα τραπέζια τους.
Μαζί με την αναγκαστική άνθιση του delivery, έφτασαν στην πόλη και νέες γεύσεις, κάποιες από αυτές μάλιστα μοιάζουν φτιαγμένες για να σερβίρονται σε κουτάκια και να τρώγονται στο γραφείο ή ακόμα και στο πόδι. Μια τέτοια άφιξη στην Αθήνα ήταν και το Sando, το οποίο φιλοξενείται ως pop up delivery στο Poké Hawaiian Sushi της οδού Πετράκη στο Σύνταγμα. Την έμπνευση είχε ο σεφ του Poké, Γιάννης Κανδυλίδης, ο οποίος εδώ και κάποιον καιρό πειραματιζόταν με το ιαπωνικό milk bread, ένα ψωμί που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε άγλυκο τσουρέκι και ψωμί brioche. Έτσι, μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Κανταράκη, σεφ του Στ’ Άστρα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό pop up delivery only project, το οποίο αν και μετρά μόνο λίγες εβδομάδες ζωής, φαίνεται να έχει αγαπηθεί πολύ.
Στο Sando ετοιμάζονται όλα από το μηδέν από την ομάδα του Γιάννη Κανδυλίδη και του Δημήτρη Κανταράκη. Ιαπωνικού τύπου μαγιονέζα, tonkatsu chutney, χοιρινό tsukune (ιαπωνικό κεμπάμπ), κορεάτικο kimchi (ξινολάχανο που έχει υποστεί ζύμωση), αλλά και χειροποίητη tartar sauce, ενώ και το ψωμί είναι δική τους συνταγή και κάθε μέρα φτιάχνονται συγκεκριμένες ποσότητες.
Στον κατάλογο οι επιλογές δεν είναι αμέτρητες, αλλά είναι αρκετές, ώστε να απευθύνονται σε όλα τα γευστικά γούστα. Εκείνο που κλέβει πρώτο την εντύπωση είναι το Katsu Sando, με παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce, μια ιαπωνική εκδοχή της μπάρμπεκιου σος. Για τους λάτρεις του κοτόπουλου, υπάρχουν δυο επιλογές, το κλασικό Chicken Katsu Sando με τηγανιτό στήθος κοτόπουλο με πάνκο, χειροποίητη ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, χειροποίητη tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικο και κινέζικο λάχανο, αλλά και το Chicken Salad Sando με ψητό στήθος κοτόπουλο, Caesar’s dressing με χειροποίτητη ιαπωνική μαγιονέζα, miso, παρμεζάνα και λεμόνι τουρσί, καπνιστό bacon και κινέζικο λάχανο. Το Fish Sando με μπακαλιάρο tempura και χειροποίητη tartar sauce με βραστό αυγό, κάπαρη και λεμόνι τουρσί και το Pork Tsukune and Kimchi Sando με αφράτο μπιφτέκι από χοιρινό, μοσχαρίσιο κιμά και τζίντζερ, tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικον και κίμτσι, είναι και αυτά δυο επιλογές που δύσκολα θα βρείτε αλλού και θα σας μεταφέρουν έστω και νοητά στην Άπω Ανατολή. Μια πιο δυτική γεύση αποτελεί το Cheeseburger Sando με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, κέτσαπ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίκλες.
Από το μενού φυσικά δε λείπει και μια χορτοφαγικό επιλογή με το Miso Eggplant Sando, με μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso και μαγιονέζα με μανιτάρια shiitake, αλλά ούτε και τα γλυκά. Το Strawberry and Kiwi Sando με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα mascarpone, θα το έχετε πετύχει σίγουρα σε κάποια σελίδα στο Instagram αν είστε κι εσείς από εκείνους που ξεχνούν πως πέρασε η ώρα βλέποντας mukbang videos, ενώ το υπάρχει και το Miso Caramel Banoffee Sando, με μπανάνα, σάλτσα καραμέλα με miso, φυστίκια, κρέμα mascarpone και φυστικοβούτυρο.
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως τα sando καθιερώθηκαν στην ιαπωνική κουζίνα. Ο πιο διαδεδομένος μύθος λέει πως έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο εστιατόριο Rengatei του Τόκιο το 1899, ως φόρος τιμής στο ευρωπαϊκό σνίτσελ, καθώς οι Ιάπωνες μοιάζουν να γοητεύονται από την δυτική κουζίνα, την οποία βρίσκουν τρόπους να «κάνουν δική τους». Δύσκολα θα μάθουμε αν ο μύθος αυτός είναι αληθινός, πολύ εύκολα όμως, θα μπορέσουμε να γευτούμε πια και στην Αθήνα τα αγαπημένα σάντουιτς των Ιαπώνων, οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με το φαγητό.