Συχνά πυκνά γράφονται και λέγονται διάφορα με κεντρικό άξονα την πιο υγιεινή ζωή. Πράγματι πρόκειται για ένα θέμα που αναπόφευκτα πρέπει να απασχολεί χωρίς όμως να δημιουργεί χιλιάδες ερωτηματικά ή να φαντάζει σαν κάτι το ακατόρθωτο. Σε αυτό το σημείο έρχεται το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς με τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που θα ενώσουν την θεωρία με την πράξη και θα λύσουν τυχόν απορίες.
Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το WWF θα βρεθεί στην Στέγη του ΣυνΑθηνά (απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά) το Σάββατο 3 και 10 Μαΐου μαζί με τέσσερις ειδικούς για να αποκαλύψουν τα μυστικά της καλής διατροφής και να καταρρίψουν τους «μύθους» γύρω από τον διατροφικό κόσμο που μας περιβάλλει. Την πρώτη εβδομάδα, στο ΣυνΑθηνά θα βρεθούν οι καθηγητές του τμήματος Οικιακής Οικονομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Αμπελιώτης και Βασιλική Κωσταρέλλη για να στρέψουν αρχικά την προσοχή στα ψιλά γράμματα των ετικετών στα τρόφιμα. Πληροφορίες που είναι άγνωστες στους περισσότερους και πολλές φορές περνούν απαρατήρητες, με το περιεχόμενό τους όμως να επηρεάζει άμεσα τον καταναλωτή. Στο ίδιο εργαστήριο θα λυθούν και επιπλέον απορίες σχετικά με τις αναγραφόμενες θρεπτικές ουσίες και τον αντίκτυπο που εκείνες έχουν στον οργανισμό. Σε συνέχεια του πρώτου εργαστηρίου, το μεσημέρι της 3ης Μαΐου, οι καθηγητές του Χαροκόπειου θα προετοιμάσουν ένα ιδιαίτερο μεσημεριανό γεύμα γεμάτο σε διατροφικές αξίες και φιλικό προς το περιβάλλον. Ολοκληρωμένο γεύμα με ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο συνοδεία κρασιού.
Τα εργαστήρια δεν τελειώνουν εδώ. Στις 10 Μαΐου, η θεματική θα στραφεί γύρω από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια. Στις 11 π.μ. η βιοκαλλιεργήτρια και πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας φορέων βιολογικής γεωργίας IFOAM, Χαρίκλεια Μινώτου κάνει μαζί με τους συμμετέχοντες μία πρωτότυπη περιήγηση στην λαϊκή αγορά. Εκεί αποσαφηνίζονται τα πάντα σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά: ποια η θέση τους στο μεσογειακό κομμάτι της διατροφικής πυραμίδας, πώς καταμερίζονται αναλόγως την εποχή αλλά και το ερώτημα που «καίει», τι σημαίνει δηλαδή όταν η όψη τους είναι διαφορετική από την συνηθισμένη.
Οι «διευκρινιστικές» βόλτες το μεσημέρι θα μετακομίσουν στην ψαραγορά μαζί με τον ιχθυολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του WWF Ελλάς σε θέματα αλιείας, Ηλία Καλλία ο οποίος θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες συμβουλές γύρω από την αλιεία, τα προβλήματά της, την σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών καθώς και για το ποια ψάρια ταιριάζουν στην ανάλογη εποχή.
Τέσσερα πρωτότυπα, βιωματικά εργαστήρια που μέσα σε λίγες μόνο ώρες θα απομυθοποιήσουν τη δυσκολία της υγιεινής και οικολογικής διατροφής και τα συμπεράσματα θα μπορέσουν να εφαρμοστούν άμεσα στην καθημερινότητα προς όφελος όλων.
Απαραίτητη υπενθύμιση είναι ότι επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, η συμμετοχή στα εργαστήρια, αν και δωρεάν, θα πρέπει να γίνει με αίτηση συμμετοχής στο [email protected] με το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου και τον τίτλο του εργαστηρίου ή των εργαστηρίων που επιθυμεί να λάβει μέρος.