Categories: ΓΕΥΣΗ

Στο Groceristas θα βρεις μπίρα από μανιτάρια και αφροδισιακές παπαρδέλες

Το Groceristas άνοιξε το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Παγκράτι και είναι ένα delicatessen που διαθέτει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα και μεγάλη ποικιλία σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Σκοπός του ιδιοκτήτη Παναγιώτη Ροσόλυμου είναι να αποτελέσει το κατάστημα έναν πυρήνα για τις συναντήσεις ανθρώπων που τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή αλλά κι ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος ζωής. Άλλωστε και ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να φροντίσει το σώμα του και το πνεύμα του με τροφές που γνωρίζει την προέλευσή τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό και στόχο έχει να μοιραστεί αυτόν τον τρόπο ζωής με όσους την ίδια επιδίωξη.

Με κόπο, μεράκι και έρευνα έχει καταλήξει σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων που δε θα βρει κανείς εύκολα αλλού. Μεγάλο καμάρι του Παναγιώτη είναι τα βότανα που μπορούν να παράξουν δικά τους αφεψήματα ή να προστεθούν στο τσάι. Ο Παναγιώτης εστιάζει ιδιαίτερα σε εκείνα, που σύμφωνα με την παράδοση, έχουν αφροδισιακές ιδιότητες όπως το horny goat από την Κίνα, που πήρε το όνομα του από έναν βοσκό που παρατήρησε ότι αφού οι κατσίκες του το βοσκούσαν επιδίδονταν σε μαραθώνιους ζευγαρώματος ή τη μάκα, από τις Άνδεις που λειτουργεί και ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Μου μιλάει επίσης για τη θαυματουργή ασβαγκάντα που τονώνει τον οργανισμό και παράλληλα τον χαλαρώνει.  

Μεγάλη πέραση έχουν το τελευταίο διάστημα και τα προϊόντα που δεν έχουν γλουτένη και ρωτώ τον Παναγιώτη να μου πει τι ακριβώς παίζει με τη γλουτένη και μου εξηγεί ότι προκαλεί φούσκωμα και κατακράτηση υγρών ενώ τα προϊόντα που είναι gluten free είναι πολύ πιο εύπεπτα. Διαθέτει ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι που περιέχουν μάκα, συνεπώς έχεις και καλή πέψη και καλή ερωτικά διάθεση, ονομάζονται παπαρδέλες του έρωτα κι εγώ γελάω λίγο γιατί μου φαίνεται αστείο. Πέρα από το δίκκοκο σιτάρι που δεν περιέχει γλουτένη υπάρχει το φαγόπυρο και η κινόα που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Γεγονός είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα και μπορεί να βρει κανείς από ανθό αλατιού μέχρι μπίρα από μανιτάρια κι από τσιπς αλόης μέχρι μαύρες φακές μπελούγκα

Ο Παναγιώτης μου εξηγεί ότι θέλει να φέρει σε επαφή μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα με τον κοινό που αναζητά αυθεντικά και υγιεινά πράγματα για το τραπέζι του. Μου δείχνει μικρά βαζάκια με βιολογικό μέλι από τους Φούρνους, δεν έχουν καν ετικέτα γιατί ο παραγωγός τα φτιάχνει όλα μόνος του, είναι πολύ μικρή η παραγωγή του και δεν έχει μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους που συνεργάζεται το Groteristas, ένας νέος άνθρωπος που έχει επιλέξει να ζει στην επαρχία και να κάνει αυτό που αγαπά σε μικρή κλίμακα παραγωγής αλλά με τον τρόπο που σέβεται τη φύση και το αποτέλεσμά της.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Παναγιώτη υπάρχει εναλλακτικό κοινό που έχει κουραστεί από τα brands και ψάχνει άλλες γεύσεις κι άλλα προϊόντα, που δεν παίζουν το παιχνίδι του μάρκετινγκ. Στόχος του άλλωστε είναι να δημιουργηθεί γύρω από το μαγαζί μια κοινότητα ανθρώπων που ασχολούνται με το πνεύμα και το σώμα, και με πληροφορεί ότι ήδη συνεργάζονται με γνώστες του ρέικι ενώ στο πλαίσιο των δράσεων του Groceristas το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου από τις 13:00 μέχρι και τις 19:00 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή γευσιγνωσία βιολογικών κρασιών και παρουσίαση του κτήματος Γκιούλη.

Groceristas, Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 -0326323 // Facebook page

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου