Categories: ΜΟΔΑFeatured

Οι χειροποίητες γραβάτες του Στράτου Πατλαμάζογλου

Ο Στράτος Πατλαμάζογλου, δημιουργεί χειροποίητες γραβάτες από υφάσματα που ανακαλύπτει σε παλιά υφασματάδικα της Αθήνας, της πόλης από την οποία εμπνέεται τα σχέδιά του. Για τη χρηματοδότηση του project του έχει ξεκινήσει καμπάνια στο Indiegogo, προκειμένου να ετοιμάσει την επόμενη κολεξιόν και το e-shop.

Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείς με τις γραβάτες; Πάντα μου άρεσε το προσεγμένο ντύσιμο και ταυτόχρονα το street style. Κάποια στιγμή, λοιπόν, βρέθηκα να αναζητώ μια γραβάτα που θα συνδύαζε και τα δύο. Μετά από μεγάλη έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάτι που να καλύπτει τις απαιτήσεις μου και την ίδια στιγμή γεννήθηκε η εικόνα της γραβάτας Citrus και η επιθυμία μου να τη φτιάξω εγώ.

Είναι το πρώτο πράγμα που κατασκευάζεις χειροποίητα; Χρειάστηκαν ειδικές γνώσεις; Το ενδιαφέρον μου για το design είναι τέτοιο που ανά καιρούς καταπιάνομαι με διάφορες κατασκευές, ποτέ όμως δεν παρουσιάζω κάτι αν δεν έχει φτάσει στο αρχικό όραμα, επομένως αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μου πρόταση. Δεν είχα γνώσεις ραπτικής, αλλά η επιμονή και η φιλοδοξία μου να γίνει αυτή η ιδέα πραγματικότητα, οδήγησε σε έναν αυτοδίδακτο και αυτοσχέδιο τρόπο υλοποίησής της. Η εμπειρία και η εξοικείωση με το σχέδιο και τις κατασκευές ήταν τα βασικά εφόδια για να δημιουργηθεί μια γραβάτα με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, φτάνοντας σε ένα μοναδικό και καινοτόμο πατρόν που ολοκληρώνει το design της.

Με ποιο τρόπο επλέγεις τα υφάσματα; Βασικά στοιχεία είναι η υφή τους, η ποιότητα και η δυνατότητα να δημιουργήσουν casual αλλά και τολμηρούς συνδυασμούς. Με εξιτάρουν ιδιαίτερα βέβαια και τα μοναδικά υφάσματα που βρίσκω σε αποθήκες παλιών υφασματάδικων της πόλης από ελληνικά εργοστάσια που έχουν κλείσει και αυτομάτως γίνονται συλλεκτικά.

Ποια είναι βήμα βήμα η διαδικασία της κατασκευής; Μετά από την επιλογή των υφασμάτων η κάθε γραβάτα σχεδιάζεται και κόβεται μία προς μία, έπειτα ράβεται με έναν “μυστικό” τρόπο ώστε να μην φαίνονται οι ραφές και οι κλωστές, και στο τέλος τοποθετείται το αλουμινένιο στοιχείο.

Ποιο ρόλο παίζει για σένα η λεπτομέρεια του αλουμινίου στο σχέδιο; Ήθελα μια λεπτομέρεια που να έχει αναφορά στο industrial design που θαυμάζω ιδιαίτερα και η επιλογή του υλικού και ο τρόπος χάραξης και κοπής του έγινε για αυτό τον λόγο. Έτσι ταίριαξε και με την αυστηρή γεωμετρία της γραβάτας Citrus.

Από πού εμπνέεσαι για τα σχέδια που δημιουργείς; Από το αστικό τοπίο, τα ηλεκτροφόρα σύρματα των συγκοινωνιών που κόβουν σε ρίγες το γαλάζιο του ουρανού της Αθήνας, τις φωτεινές επιγραφές στα bars και στις στοές του κέντρου της πόλης, τα κόκκινα κοντέινερ του Πειραιά, την ανατολή του ελληνικού ήλιου που χρωματίζει χρυσή την πόλη και τη δύση του που κάνει τους δρόμους της να φαίνονται μεταλλικοί.

Γιατί τις ονόμασες citrus ties; Μου άρεσε η γεύση που σου αφήνει η ίδια η λέξη citrus. Ήθελα να ονομάσω ένα μουσικό project έτσι, θα μπορούσε να είναι ακόμη και όνομα από cocktail bar. Απλά μου άρεσε από πάντα αυτή η λέξη.

Θεωρείς ότι η γραβάτα είναι παρεξηγημένο αξεσουάρ; Πιστεύω πως έχει χαρακτηριστεί από τον τρόπο που τη βλέπουμε να φοριέται, σαν μέρος μιας αυστηρής και κυριλέ στολής δηλαδή. Έτσι τη συναντάμε στην καθημερινότητά μας, σε υπαλλήλους τράπεζας, υπηρεσιών και σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά τα στερεότυπα θέλει να καταρρίψει η Citrus Ties και να επαναπροσδιορίσει το αξεσουάρ “γραβάτα”, να το μετατρέψει σε αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας του σύγχρονου άντρα, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας έως το βραδινό γεύμα ή την κυριακάτικη βόλτα.

Πού θα μπορούσαμε να βρούμε τις γραβάτες σου; Αυτήν την στιγμή έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια χρηματοδότησης στο Indiegogo, με σκοπό να συγκεντρωθεί το αρχικό κεφάλαιο για την επόμενη συλλογή και το e-shop. Οπότε μπορείτε να τις βρείτε εκεί.

Για την καμπάνια χρηματοδότησης στο Indiegogo // facebook.com/citrus.ties

Στεφανία Τσουμάνη

Share
Published by
Στεφανία Τσουμάνη