Η ομάδα ενός εστιατορίου πιστεύει πως η δυναμική του διαμορφώνεται από εκείνους που το επισκέπτονται, από τα πρόσωπα που δοκιμάζουν τα πιάτα του κι ένας περαστικός μπορεί να δει μέσα από τις τζαμαρίες του. Έχοντας παράλληλα αδυναμία στην ομώνυμη ταινία του John Cassavetes, το Prosopa είναι ένα εστιατόριο που προσφέρει μια πολύπλευρη εμπειρία εξόδου με θέα τις γραμμές του τρένου.
Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από είκοσι χρόνια διαθέτοντας λίγα μόνο τραπέζια, σε ένα Γκάζι πολύ διαφορετικό από το σημερινό, όταν οι μαγαζάτορες που πίστεψαν στην περιοχή ήταν ακόμη λίγοι. Πρωτοεμφανίστηκε με μια κουζίνα μεσογειακή και έχει εμπλουτιστεί με γεύσεις που παντρεύουν χώρες, αφού όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του «ο κόσμος ταξιδεύει, δοκιμάζει διαφορετικά πιάτα, δεν μπορείς να το παραβλέψεις αυτό» και γι’ αυτό πλέον το Prosopa σερβίρει συνταγές από τη Χαβάη, την Ταϊλάνδη, την Ισπανία.
Όσο μεγάλωνε η γαστρονομική του εμπειρία του Γιάννη Γκούμα και των συνεργατών του, τόσο αυξάνονταν και τα τραπέζια του εστιατορίου μέχρι που το 2009 χρειάστηκε να μετακομίσει στον σημερινό του χώρο που βρίσκεται Κωνσταντινουπόλεως 4 και Μεγάλου Βασιλείου 52. Όπως θα αντιληφθείτε ήδη από την είσοδο, το Prosopa έχει επηρεαστεί από την καλλιτεχνική δραστηριότητα και το άκρως βιομηχανικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την περιοχή.
Το εστιατόριο αποτελείται από δύο cozy σάλες, η μία βλέπει την κίνηση του τρένου, η άλλη μπορεί να λειτουργήσει τις καθημερινές και για ιδιωτικά γεύματα ή κλειστές εκδηλώσεις. Οι δύο αυτές σάλες χωρίζονται από έναν γουστόζικο διάδρομο στον οποίο επίσης μπορείτε να γευματίσετε.
Εμπνευσμένο από τη μοντέρνα δημιουργική διεθνή κουζίνα, το μενού προσφέρει ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς και μοιράζει ισόποσα τα πιάτα του ανάμεσα στο ψάρι και το κρέας. Ξεκινώντας από τις σαλάτες του θα βρείτε ιδιαίτερες προτάσεις όπως μία με mango, καρότο, κρεμμύδι, chili, κόλιανδρο και τριμμένη καρύδα, μία λαχανικών με αρσενικό Νάξου, αχλάδι, κρουτόν παστελιού και vinaigrette μουστάρδας, μία με μοτσαρέλα buffalla με δύο ειδών ντοματίνια και λάδι βασιλικού.
Τα μανιτάρια shiitake και πλευρώτους με φρέσκο κρεμμύδι και φιστίκια Αιγίνης, η γαρίδα τυλιγμένη με σπαγγέτι πατάτας και σως μάνγκο, κάρυ και τριμμένο μπαχάρι, η bresaola με baby ρόκα, παρμεζάνα και λάδι τρούφας και το hawaiian poke που φτιάχνεται με σολομό με μάνγκο, άνηθο, lime και σχοινόπρασο ή με τόνο, κρεμμύδι και soy sauce είναι μόνο μερικές από τις δελεαστικές προτάσεις για ορεκτικό.
Η κατηγορία ριζότο και ζυμαρικά είναι πλούσια, περιλαμβάνει συνταγές όπως ριζότο με γλυκιά κολοκύθα, παρμεζάνα και λάδι τρούφας, κριθαράκι με φρέσκες γαρίδες και μπισκ γαρίδας, λιγκουίνι με μανιτάρια πλευρώτους και pesto τρούφας, χειροποίητες μαύρες ταλιατέλες με καπνιστό σολομό και σάλτσα ντομάτας, χειροποίητες ταλιατέλες μανιταριών με κρέμα παρμεζάνας μεταξύ άλλων.
Στα υπόλοιπα κυρίως πιάτα θα βρείτε μπουκιές κοτόπουλου με ginger, κάσιους, λαχανικά και teriyaki sauce, χοιρινά φιλετάκια με ψητά λαχανικά παλαιωμένο balsamico και σουσάμι, ιμπέρικο καρέ με πουρέ πατάτας και θυμάρι, λαυράκι με σέλερι, καρότο και χόρτα εποχής, σολομό με φακές belunga, άνηθο και yuzu sauce, τόνο σε κρούστα από σουσάμι με αρωματική φάβα, wakame και πικάντικη κορεάτικη σως. Στον κατάλογο του θα βρείτε επίσης μια «μαύρη λίστα» βασισμένη σε κρέας black angus από την Ομάχα που σερβίρεται σε picanha, flank, outside skirt και chuck flap κοπή. Όσο για τα γλυκά, σερβίρει ένα από τα πιο νόστιμα τιραμισού της πόλης με εκλεκτό κονιάκ, μπανόφι με λεπτές φέτες μπανάνας και τάρτα σοκολάτας με ganache.
Μπορείτε να συνοδεύσετε τα πιάτα σας με ένα cocktail από την κάρτα που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Γεωργιάδης ή με ένα μπουκάλι κρασί από μια ενημερωμένη λίστα ετικετών από τον παγκόσμιο αμπελώνα -περιλαμβάνει πολλές ελληνικές προτάσεις- που έχει επιμεληθεί ο sommelier Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.
Για την ιστορία, το Prosopa έχει πελάτες που έχουν μεγαλώσει μαζί του μέσα σ’ αυτές τις δύο δεκαετίες, από τα τραπέζια του έχουν περάσει και ο Jean Paul Gaultier, η Natalie Portman, ο Mikhail Baryshnikov, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μιχάλης Δέλτα. Καθώς πρόκειται για είναι ένα εστιατόριο με «πολλά πρόσωπα», τα απογεύματα είναι ιδανικό για after work drinks στην ευρύχωρη μπάρα του, την Παρασκευή και το Σάββατο θα ακούσετε 80s και 90s μουσικές από τους resident DJs, τις Κυριακές έχει μια πιο οικογενειακή ατμόσφαιρα αφού ανοίγει νωρίς το μεσημέρι. Όποια μέρα κι αν το επιλέξετε, από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τη 1:00 το βράδυ τις καθημερινές και από 13:30 την Κυριακή έως τις 00:30, το σίγουρο είναι πως το Prosopa θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα με τον χώρο του και τα προσεγμένα, νόστιμα πιάτα του.