Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ο Κυρ Αρίστος με την Ψιψίνα του

Σε ένα χώρο με διακόσμηση που μοιάζει με αυλή -με τις γλάστρες του, τις μεγάλες τζαμαρίες με επιγραφές στην καθαρεύουσα, ιστορικές κονσέρβες σε βιτρίνες και λευκά τραπέζια- άνοιξε ο κυρ Αρίστος, ένα κεμπαπτζίδικο που έχει για γούρι τον Αριστοτέλη Ωνάση και ταμπεραμέντο παλιού ελληνικού κινηματογράφου από τα 60’s. Οι ιδιοκτήτες του για να ξέρουν τι τρώνε και τι σερβίρουν, όπως λένε, συνεργάζονται μόνο με μικρούς, τοπικούς παραγωγούς ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα βιολογικά προϊόντα -βιολογικό κρασί, φέτα και γραβιέρα από την Επίδαυρο, αυγά φρέσκα από την Ελευσίνα και χειροποίητα κρέατα αποκλειστικά από Έλληνα παραγωγό με έδρα του τα πέριξ της γειτονιάς.

Στον κατάλογό του θα βρεις για ορεκτικό, φοβερούς μεζέδες –παστουρμαδόπιτα της κ. Δέσποινας με δικό τους παστουρμά και φρεσκοκομμένες πατάτες με αυγά από την μαγείρισσα κ. Κατερίνα- ενώ στα κυρίως πιάτα φιγουράρουν κάθε είδους κεμπάπ και σούβλες με πρωταγωνιστή το κασερλί κεμπάπ με λιωμένο τυρί μέσα και έξω και φρέσκια κόκκινη σάλτσα- σκέτη απόλαυση. Οι μερίδες του είναι μεγάλες και χορταστικές σε χαμηλές τιμές –από 3 ευρώ μέχρι 7,5- ενώ σερβίρει και μισές μερίδες στα 4,5 ευρώ για τους λιτοδίαιτους. Στο τέλος για κέρασμα θα σου προσφέρουν σορμπέ λεμόνι για να ξεπλύνει τις γεύσεις ενώ για επιδόρπιο κράτησε χώρο για το χειροποίητο παγωτό τους.

Ως προς την εξυπηρέτηση το σέρβις ήταν σβέλτο και δεν έδειχνε να αποδιοργανώνεται από την ουρά 30-40 ατόμων που είχε δημιουργηθεί έξω από το μαγαζί για ένα τραπέζι. Αντίθετα όπως μου είπε ο Ιάσωνας –σερβιτόρος στα μέσα και στα έξω- «χαιρόμαστε πολύ που βοηθήσαμε να ξαναζωντανέψει η γειτονιά και οι ουρές δεν μας τρομάζουν. Αυτό που βλέπεις συμβαίνει γιατί εδώ δεν κάνουμε κρατήσεις ή εξαιρέσεις –όλοι οι πελάτες διάσημοι ή όχι θα πρέπει να περιμένουν λιγάκι κι όταν λέω λιγάκι -γιατί το έχω χρονομετρήσει- ο χρόνος αναμονής υπολογίζεται στα δέκα λεπτά το πολύ». «Το μόνο πράγμα που δεν διαπραγματευόμαστε εδώ» συνεχίζει χαριτολογώντας «είναι να σερβίρουμε στο τυλιχτό τις πατάτες μέσα στο σουβλάκι. Ακόμη κι αν ζητηθεί από τον πελάτη θα τις βάλουμε ξεχωριστά στο πλάι γιατί πιστεύουμε πως χαλάνε τη γεύση. Ό, τι άλλο θέλει ο πελάτης χάρισμά του!»

Δίπλα ακριβώς στον Κυρ Αρίστο βρίσκεται η Ψιψίνα- μία ψαροταβέρνα που αν και δεν βλέπει θάλασσα κινείται σε υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο από τους παραθαλάσσιους ανταγωνιστές της. Εδώ το σκηνικό αλλάζει σε πιο νησιώτικες αποχρώσεις, με λευκά τραπεζάκια, καλό τηγάνι και μία βιτρίνα σε κοινή θέα με μεγάλη ποικιλία θαλασσινών για να διαλέξεις. Μόλις κάτσεις στο τραπέζι σε υποδέχονται με ζεστή ψαρόσουπα χωρίς να στην χρεώσουν, χειροποίητο ψωμάκι και ολόκληρα λεμόνια. Από τα ορεκτικά που δοκίμασα αγάπησα αχνιστά μύδια και μία εξίσου καλή ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο.

Στα κύρια μου άρεσαν το γιουβέτσι σουπιάς με μελάνι ενώ στα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του menu ανήκει το κριθαρότο γαρίδας. Σπεσιαλιτέ φυσικά του μαγαζιού ήταν τα ψάρια που ψήνονται στα κάρβουνα ή μέσα σε αλάτι -τεχνική που κάνει το ψάρι σου να μην χρειάζεται ούτε μία κουταλιά λαδολέμονο -μοσχοβολάει θάλασσα από μόνο του, δεν θες να το χαλάσεις. Στο τέλος για να σε γλυκάνουν ο σεφ προτείνει πορτοκαλόπιτα με σπιτικό παγωτό που θα σε κάνει να θέλεις να ξαναγυρίσεις στα νότια σε χρόνο dt για να την απολαύσεις.

Κυρ Αρίστος, Ζησιμοπούλου 96, Παλιό Φάληρο. Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι 1 το βράδυ και διανομή στο σπίτι από τις 12.30-00.30 στο τηλ. 210 9822.320.

Ψιψίνα, Ζησιμοπούλου 96, Παλιό Φάληρο, Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 18.00 έως τη 1:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 14.00-1:00, γιορτές και αργίες όλη την ημέρα. Τηλ. 210 9819.072.

Ψιψίνα


Ορεκτικά στην Ψιψίνα


Φρέσκο ψάρι στην Ψιψίνα.


Το περίφημο κεμπάπ του Αρίστου.


Στην κουζίνα του Αρίστου.

Η νοσταλγική διακόσμηση στον Αρίστο.

ο Αρίστος στον Αρίστο.


Τιμαί λογικαί.

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου