Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Κάπως έτσι θα μοιάζουν τα πιάτα που θα τρώτε φέτος στο Αγροτικόν

Το Αγροτικόν σε λίγες μέρες κλείνει δυο χρόνια ζωής και περάσαμε μια βόλτα για να δοκιμάσουμε τα καινούρια πιάτα που έχουν κάνει τα δυτικά προάστια να παραμιλάνε. Σε ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο-καφενείο σαν κι αυτό, περιμένει κανείς να πιεί καλή ρακή, να διασκεδάσει και να τσιμπήσει κάτι για να συνοδεύσει το ποτό του. Σίγουρα δεν είναι έτοιμος να γευτεί τόσο ευφάνταστους συνδυασμούς σύγχρονης μαγειρικής και παραδοσιακών  προϊόντων που καταλήγουν σε πιάτα όπως το λαχταριστό μπιφτέκι με φρέσκο θυμάρι, ξινόμηλο, vinaigrette μουστάρδας και παρμεζάνα. 

Ο σεφ Δημήτρης Παλαιοπάνος.

 

 Ο σεφ, Δημήτρης Παλαιοπάνος, παρέα με τον μάγειρα, Βαγγέλη Σακκή περνάνε πολλές ώρες σε γαστρονομικούς πειραματισμούς  και συναποφασίζουν  για τα νέα πιάτα και τις αλλαγές του μενού. «Όταν παρουσιάσαμε πρώτη φορά αυτό το πιάτο πριν είκοσι μέρες περίπου, μας έλεγαν παιδιά που έρχονται συνέχεια στο μαγαζί, «-Καλά μπιφτέκι με μήλο;» Τους πείθαμε να το δοκιμάσουν και αυτοί μετά έπαιρναν κι άλλο. Λίγα χρόνια πριν αν  πήγαινε κάποιος για ρακή και διάβαζε στον κατάλογο μπιφτέκι με μήλο θα γέλαγε ή θα έφευγε. Τώρα μπορεί να είναι διστακτικός αλλά είναι και περίεργος σε νέες γεύσεις». Εν τω μεταξύ παραγγέλνω μια χειροποίητη σκοπελίτικη τυρόπιτα και τηγανιά κοτόπουλο με φρέσκα μανιτάρια και πιπεριές. Ο Δημήτρης δεν αποκαλύπτει περισσότερα και ο Βαγγέλης κάθε φορά που τον κοιτάω μου δείχνει τον σεφ κάνοντας νόημα ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τίποτα. 

 

 «Η κουζίνα κλείνει καθημερινά στις δύο το βράδυ ή δύο το πρωί, όπως θέλεις πες το. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να συνδυάζουμε τις παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνες πινελιές χωρίς το αποτέλεσμα να είναι υπερβολικό. Είναι επίσης σημαντικό να εξελίσσεσαι και να αλλάζεις γιατί στο Αγροτικόν έρχεται κόσμος απ’ όλη την Αθήνα αλλά και αρκετοί φανατικά. Είναι το στέκι τους αυτό το μαγαζί κι εμείς τους βλέπουμε κάθε βράδυ, δεν μπορούμε να τους σερβίρουμε τα ίδια πιάτα για πολύ καιρό», λέει ο Βαγγέλης και προσθέτει ότι η ελληνική κουζίνα έχει τόσο ιδιαίτερα και γευστικά μυρωδικά που και το πιο απλό πιάτο είναι ταυτόχρονα gourmet.  

 Ο ιδιοκτήτης του Αγροτικού, Νίκος Όσπιτσης γεμίζει ξανά τα ποτήρια μας με την κρητική ρακή που προμηθεύεται από τον Κρούσωνα Ηρακλείου. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω τη σημαία της Ικαρίας που κρέμεται στον τοίχο μπροστά από μια μεγάλη αφίσα του Σωκράτη Μάλαμα. « Στην Ικαρία κάνω διακοπές, έχω φίλους απ’ το νησί που γνώρισα εκεί και γίναμε αχώριστοι. Κατά κάποιο τρόπο το νιώθω σαν μέρος μου γι’ αυτό και κάνουμε στο μαγαζί ικαριώτικα γλέντια. Όλοι εδώ μέσα νιώθουμε λίγο Ικαριώτες. Μετά το πρώτο γλέντι που κάναμε πέρυσι και κράτησε μέχρι το πρωί με κόσμο να χορεύει μέχρι και στην πλατεία, καθιερώθηκε για μας σαν θεσμός. Τέλος του μήνα θα κάνουμε άλλο ένα τέτοιο γλέντι για τα δύο χρόνια λειτουργίας μας. Όσο για την αφίσα του Σωκράτη, είναι δώρο από κάποιους φίλους που έρχονται στο μαγαζί και ξέρουν πόσο θα ‘θελα να τον έβλεπα να παίζει ζωντανά εδώ. Μέχρι τότε ας τον έχω στην αφίσα». 

Ο ιδιοκτήτης του Αγροτικού, Νίκος Όσπιτσης

 

 Και πώς να μην είναι γεμάτο φίλους ένα μαγαζί που αγαπάει τον Σωκράτη, το ξενύχτι, το καλό φαγητό, την παραδοσιακή μουσική, την καλή ρακή και έχει έναν τιμοκατάλογο που ξεκινάει από δύο ευρώ και κορυφώνεται στα έξι με το ακριβότερο πιάτο; Καθόλου τυχαίο που κέρδισε το βραβείο κοινού στα φθηνά ποτά 2013 και εμάς θαμώνες.

Αγροτικόν, Καρπενησίου 52 Περιστέρι, 210 5729629

Ασπασία Κουλύρα

Share
Published by
Ασπασία Κουλύρα