Categories: GADGETS

Οι 5 πιο «κουλ» προσθήκες του νέου iOS 8

Το iOS 8 είναι εδώ. Οι περισσότεροι το έχουν εγκαταστήσει ήδη στα iPhone και τα iPad τους ενώ όσοι τυχεροί τα ακουμπήσουν χονδρά για να προμηθευτούν ένα iPhone 6 ή 6 Plus, θα τα βρουν έτοιμα να τους περιμένουν. Εν πάση περιπτώσει, η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple φέρνει μαζί της αρκετά νέα στοιχεία και καινοτομίες, όχι τόσο από αισθητικής πλευράς αλλά σε θέματα υπηρεσιών και λειτουργιών. Πάμε να δούμε τις πιο… κρυμμένες (ε, ναι, δεν έχει νόημα να επισημάνουμε το προφανές όπως τις πιο επαφές με τις οποίες αλληλεπιδράσαμε πιο πρόσφατα έπειτα από ένα διπλό πάτημα του πλήκτρου Home) που μπορούν πραγματικά να μας λύσουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας.

Medical ID

Με τις νέες της συσκευές η Apple εστίασε στο θέμα της υγείας και του ευ ζειν. Το iOS 8 έρχεται με την εφαρμογή Health η οποία κάνει πράγματα και θάματα. Το πρώτο και κυριότερο όμως είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός πλήρους ιατρικού προφίλ. Εκεί καταγράφονται τα πάντα που αφορούν την υγεία μας όπως αλλεργίες, παθήσεις, χρόνια προβλήματα και νοσήματα καθώς επίσης και επαφές για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που μάλιστα είναι προσβάσιμες ακόμα κι όταν το iPhone είναι κλειδωμένο. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα που αντλεί το Health από άλλες fitness εφαρμογές και τα διάφορα wearables, το iPhone μας εξελίσσεται στον κοντινότερο γιατρό.

Ανανεωμένη οθόνη ειδοποιήσεων

Σύροντας (swiping που λένε και στα χωριά) το δάχτυλο προς τα κάτω στην οθόνη του iPhone, αποκτούμε πρόσβαση στην οθόνη ειδοποιήσεων του iOS. Μέχρι εδώ τίποτα το καινούριο με τη διαφορά ότι αν δούμε τη συγκεκριμένη οθόνη, θα καταλάβουμε ότι η Apple της επιφύλασσε ένα ολικό λίφτινγκ! Πλέον αποτελείται από δύο tabs με το ένα να έχει τα notifications που έχουμε επιλέξει να λαμβάνουμε και το άλλο προτάσεις, ιδέες και ενημερώσεις, πάντα βάσει των εφαρμογών που έχουμε εγκατεστημένες. Τιμές μετοχών, ραντεβού και γενέθλια, στατιστικά από Facebook και LinkedIn και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, είναι πλέον ορατά με μια απλή κίνηση του χεριού.

Desktop εκδοχές sites στον Safari

Πόσο εκνευριστικό είναι όταν ψάχνουμε απεγνωσμένα την κλασσική, desktop εκδοχή ενός site κι αυτό επιμένει να θέλει να μας «διευκολύνει» προβάλλοντάς μας τη mobile έκδοσή του; Άπειρες. Κι αυτό στην Apple το πήραν πρέφα και κάπως έτσι ενσωμάτωσαν στον Safari τη δυνατότητα προβολής των κανονικών, desktop εκδόσεων των sites που επισκεπτόμαστε. Πηγαίνοντας στην address bar του browser και με ένα απαλό σύρσιμο προς τα κάτω εμφανίζεται η επιλογή «Request Desktop Site». Μετά από ένα ακόμα πάτημα στην οθόνη, θα ανοίξει μπροστά στα μάτια μας η βερσιόν του site μας που ξέρουμε και αγαπάμε.

Ακριβής κατανάλωση μπαταρίας

Πόσο εκνευριστικό είναι να μη γνωρίζει κανείς ποια απ’ όλες τις εφαρμογές που τρέχουν στο iPhone του ευθύνεται για την εξαφάνιση της μπαταρίας που συναγωνίζεται σε ρυθμούς εκείνη των πάντα; Απύθμενα, γι’ αυτό και το iOS 8 μας επιτρέπει να τσεκάρουμε αναλυτικά πόση ενέργεια από τη μπαταρία μας καταναλώνει η κάθε εφαρμογή που τρέχει στο smartphone μας ανά πάσα στιγμή. Από το Settings πάμε κατά σειρά General, Usage και Battery Usage. Αυτό που θα δούμε στην οθόνη μας είναι μια λίστα με τις εφαρμογές και τις λειτουργίες που τρέχουν live ή στο παρασκήνιο και την κατανάλωση που κάνει η καθεμία. Μήπως, επ’ ευκαιρία, μαντεύει κανείς ποια είναι πάνω-πάνω…;

Ρύθμιση φωτεινότητας στις φωτογραφίες

Η κάμερα του iPhone είναι μια χαρά για τη δουλειά της. Ένα άγγιγμα και μπορεί κανείς να εστιάσει στον «στόχο» του αφήνοντας το smartphone του να κάνει τα υπόλοιπα. Υπάρχουν όμως κι οι φορές που το όλο σύστημα δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα οι λήψεις να είναι σκοτεινές ή εν πάση περιπτώσει να μην έχουν την κατάλληλη φωτεινότητα. Ε, εδώ πλέον είμαστε σε θέση να αυξομειώσουμε χειροκίνητα την έκθεση για την κάθε φωτογραφία –ένα σύρσιμο του μικρού εικονιδίου με τον ήλιο στο σημείο που εστιάσαμε αρκεί. Τα αποτελέσματα δεν απογοητεύουν σε καμία περίπτωση και πραγματικά θα εκπλαγεί κανείς με το πώς κάτι τόσο απλό και «ασήμαντο» μπορεί να βελτιώσει τις λήψεις του.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος