Η συνταγή του πρώτου μπιφτεκιού βρέθηκε στο βιβλίο μαγειρικής Απίκιος και γράφτηκε από έναν αγνώστου ταυτότητος Ρωμαίο μάγειρα τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ. Το πιάτο ονομαζόταν Isicia Omentata και ήταν φτιαγμένο από ψιλοκομμένο κιμά, κρασί, ξηρούς καρπούς κουκουναριού, και μια πλούσια σως βασισμένη σε ψάρι. Οι οδηγίες έλεγαν ότι όλα τα υλικά έπρεπε να ενοποιηθούν στη μορφή του σημερινού μας μπιφτεκιού. Έκτοτε, το πιο αξιόπιστο γεύμα της εβδομάδας χώθηκε ανάμεσα σε ψωμάκια, έγινε σταθμός της αμερικανικής κουζίνας και ταξίδεψε – ως burger πια – σε όλη την υδρόγειο. Στο Juicy Lucy της Θεσσαλονίκης, η Φλώρα και ο Λευτέρης το σερβίρουν έξτρα ζουμερό, παρέα με κοκτέιλ, στο πιο ποπ σκηνικό της πόλης.
Μπαίνοντας στον ναό των burgers στην Ζεύξιδος, σε υποδέχεται στα δεξιά μια νέον επιγραφή ερωτικής εξομολόγησης: “So I can kiss you anytime I want”. Οι κινηματογραφόφιλοι ίσως αναγνωρίσουν την ατάκα από τη ρομαντική κομεντί “Sweet Home Alabama”. Ακόμα όμως κι αν δεν πάει το μυαλό τους στη Reese Witherspoon και την επεισοδιακή επιστροφή στο πατρικό της τότε στις αρχές των ‘00s, η φινετσάτη απλότητα του μαγαζιού θα τους παραπέμψει σε κάποιο από τα εκατοντάδες diner της αμερικανικής επαρχίας που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Το περιβάλλον είναι τόσο ζεστό όσο για να το κάνεις στέκι, τόσο σικάτο όσο για να πάρεις και δεύτερο κοκτέιλ, τόσο εφευρετικό στις γεύσεις του όσο για να σου σπάσει το κεφάλι μέχρι να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις.
«Το black truffle», απάντησε με ευκολία ο Λευτέρης όταν τον ρωτήσαμε ποια συνταγή έχει κερδίσει περισσότερο τους επισκέπτες. «Ο συνδυασμός της μαγιονέζας με τα flakes μαύρης τρούφας τρέλανε τόσο πολύ όποιον το πήρε που ο “θρύλος” ταξίδεψε από στόμα σε στόμα. Έγινε το best-seller του μαγαζιού». Μέχρι να σβήσουν το κεράκι της πρώτης χρονιάς παρουσίας τους, βέβαια, το best-seller είχε αποκτήσει ανταγωνιστές.
«Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προτίμηση στο burger με το παναριστό κοτόπουλο που ήταν πολύ φρέσκο σαν ιδέα, όπως επίσης και η απήχηση των veggie burgers. Αυτή η προτίμηση μάς έκανε να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας για το μενού», συμπλήρωσε η Φλώρα που μετά το άνοιγμα του «Cairo» στην πατρίδα της τη Ρόδο, το πρώτο μπεργκεράδικο του νησιού και μία εκ των δύο success stories της μαζί με το «Akti Ixia», ήξερε ακριβώς τι διαφοροποιεί ένα εστιατόριο απ’ τον τρόπο που έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα μαγαζιά γρήγορου φαγητού.
«Το burger αυτή τη στιγμή είναι βασιλιάς του γρήγορου φαγητού και βρίσκεται πολύ υψηλά και στις επιλογές των Ελλήνων. Τη διαφορά, λοιπόν, την κάνουν τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά, που μας έχουν απομακρύνει από την έννοια του junk food. Στο φετινό μενού, μάλιστα, θα πειραματιστούμε με ακόμα περισσότερες γεύσεις και υλικά και θα παρουσιάζουμε κάτι καινούριο κάθε εβδομάδα! Προσθέτουμε επίσης τορτίγιες, club sandwich και περισσότερες veggie επιλογές».
Άλλα πιάτα που ξεχώρισαν στις επιλογές των πιο απαιτητικών είναι το Crispy Mango με το παναρισμένο κοτόπουλο και τη σως mango και φυσικά το Juicy που φτιάχνεται με staples των burgers όπως το cheddar, το bacon, τα onion rings, η ντομάτα και το μαρούλι, απογειωμένα όμως από τη μυστική juicy sauce.
Την παράσταση, ωστόσο, κλέβει μία από τις νέες εισόδους που μετρά ήδη φανατικούς. Και το οξύμωρο όνομα αυτού, donuts burger: Μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κόκκινη λόλα, ντομάτα, bacon, φρέσκια μαρμελάδα cranberries και κατίκι δομοκού. «Είναι μια γευστική έκρηξη στο στόμα και οι πρώτες αντιδράσεις μάς το επιβεβαιώνουν», τονίζει με συγκρατημένο χαμόγελο η Φλώρα θέλοντας να κρύψει την περηφάνια της. Αλλά δεν κρύβεται.
Τη Θεσσαλονίκη τη λάτρεψε ως φοιτήτρια και είχε ορκιστεί κάποια στιγμή να επιστρέψει. Όταν το τόλμησε, ήξερε πως η κουλτούρα της πόλης στη γεύση θα ανέβαζε τις απαιτήσεις. Η πρωτεύουσα της γαστρονομίας, άλλωστε, ως σταυροδρόμι πολιτισμών ήξερε πάντοτε από καλό φαγητό. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που φημίζεται για το φαγητό και την κουλτούρα που έχει αναπτύξει πάνω σ’ αυτό. Αυτό αυτομάτως καθιστά το κοινό της ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο. Κυρίως για εμάς που ήρθαμε από ένα νησί. Αν και αρχικά αντιμετωπίσαμε μια σχετική δυσπιστία, καταφέραμε να μας αγκαλιάσει».
Όπως συμβαίνει με όλα τα εμπόδια που τελικά υποκύπτουν, η απόσβεση των κόπων γίνεται επίτευγμα που αφήνει πίσω την κούραση. Φοριέται σαν παράσημο. «Θεωρούμε ότι ήταν ο συνδυασμός ποιότητας και τιμιότητας στο φαγητό μας που έφερε τον κόσμο στο μαγαζί. Από την πρώτη επαφή δείξαμε πόσο πολύ προσέχουμε και αγαπάμε αυτό που κάνουμε», συνέχισε ο Λευτέρης. «Όπως προανέφερε η Φλώρα, η μεγάλη μας προσπάθεια έγινε για να φύγει το burger από τη στενή έννοια του junk food και κάθε επισκέπτης να νιώθει ότι μπορεί να το συνδυάσει με ένα ποτό σε ένα χαλαρό περιβάλλον, χωρίς το άγχος και την πίεση του χρόνου».
Εκτός από τους θαμώνες που βρίσκουν καταφύγιο από τη βουή της πόλης, ο χρόνος φάνηκε να μην πιέζει και το ίδιο το Juicy Lucy που πρόλαβε να καθιερωθεί σύντομα στον ανταγωνιστικό γαστριμαργικό χάρτη. «Το καλό είναι πως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μαγαζιά έχει βοηθήσει όλους να γίνουν πολύ καλύτεροι. Είναι θετικό και για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για εμάς που μας σπρώχνει να ικανοποιήσουμε μια αγορά που ξέρει τι θέλει».
Όταν τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν την ταυτότητά τους με μια εικόνα, μας παρέπεμψαν στην αγαπημένη τους φωτογραφία από το Instagram του μαγαζιού. Δυο κοπέλες να διασκεδάζουν σε ένα γεμάτο τραπέζι. «Η λαχτάρα να γευτούν το φαγητό και το κοκτέιλ τους έχει για μας τη μεγαλύτερη αξία. Θέλουμε να φεύγουν ικανοποιημένοι από το Juicy Lucy. Να μας δείχνουν εμπιστοσύνη. Να καταλαβαίνουμε από το πρόσωπό τους ότι η δεύτερη επίσκεψη δεν θα αργήσει. Το χαμόγελο των επισκεπτών, αυτό είναι το δώρο μας».