Categories: ΠΟΛΗ

Morning Bar: Το πιο στυλάτο καφέ της Αθήνας άνοιξε στο Κουκάκι

Από τις έρευνες που δημοσιεύονται κατά περιόδους για πράγματα που τρώμε ή πίνουμε καθημερινά, έχω συγκρατήσει εκείνη που «αποκάλυψε» ότι η μυρωδιά ενός καφέ που μόλις σερβιρίστηκε αρκεί για να μας ξυπνήσει, ενώ, ταυτόχρονα, το άρωμά του μειώνει το στρες. 

Σκεφτείτε λοιπόν έναν χώρο που μυρίζει ποιοτικό καφέ, ενώ παράλληλα έχει μια δική του μοναδική αισθητική, λεπτομέρειες που σε ένα κατά τ’ άλλα μινιμαλιστικό περιβάλλον σε παρακινούν να τις παρατηρήσεις αν απολαμβάνεις το σύγχρονο design. Σας ακούγεται ιδανικός; Μόλις δημιουργήθηκε. 

Το ελληνικό fashion brand ΜΕ ΤΗΕΝ, που η hip Αθήνα έχει αναδείξει σε ένα από τα αγαπημένα της ενώ παράλληλα το συναντάμε και σε concept stores του εξωτερικού, εμφανίστηκε το 2014 κι από τότε παρουσιάζει συλλογές εμπνευσμένες από την αρχιτεκτονική, τα ταξίδια, τα αστικά ηλιοβασιλέματα, από τις πιο δυναμικές συνοικίες της Αθήνας κι από ημερομηνίες-ορόσημα όπως το 1996 που σηματοδοτούν κάτι για την πόλη, (ήταν η χρονιά που η Ελλάδα διεκδίκησε τους 26ους Ολυμπιακούς Αγώνες), έστω κι αν λίγοι το θυμούνται. 

Οδυσσέα Ανδρούτσου, νο. 36

Το showroom του fashion brand ΜΕ ΤΗΕΝ εξακολουθεί να είναι εκεί. Μόνο που έχει μεταφερθεί στο υπόγειο…

… κι έχει αντικατασταθεί ισογείως από το Morning Bar, ένα από τα νέα και πιο ωραία καφέ της πόλης.

Συνδυάζοντας το εναλλακτικό streetwear, τις unisex γραμμές, τα σχέδια που αποτελούν μια δήλωση με τα πιο ποιοτικά υφάσματα και το ελληνικό βαμβάκι, το ΜΕ ΤΗΕΝ είχε το showroom του στον αριθμό 36 της Οδυσσέα Ανδρούτσου, στο Κουκάκι. Μέχρι που κατέβασε την σχεδιαστική του πρόταση στο υπόγειο και δημιούργησε στον όλο τζαμαρία χώρο του το Μorning Βar, ένα «μπαρ για πρωινούς τύπους» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μένει ανοιχτό μέχρι τις 00:00.     

Ο Γιώργος Σουμπάσης του ΜΕ ΤΗΕΝ σχεδίασε μόνος του τον χώρο του καφέ. Στο κέντρο του, κάτω από μια monstera deliciosa φουρνίζει γλυκά, ζυμώνει το δικό της ψωμί (με προζύμι που έχει δουλέψει πολύ καιρό, το έχει μεταφέρει ακόμα και στις βαλίτσες της) και προσφέρει χειροποίητες λιχουδιές η Ιάνθη Μιχαλάκη. Οι δύο τους έχουν επιλέξει specialty καφέ από την ελληνική εταιρεία καβουρδίσματος Area 51 – Βραζιλία και Αιθιοπία οι χώρες προέλευσης των δόσεων εσπρέσο που ζυγίζονται. Ο καφές του Μorning Βar προσφέρεται με γάλα βρώμης ή αμυγδάλου για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα, ενώ η ζάχαρη που διαθέτει είναι μόνο καστανή. 

Κάτω από τη monstera deliciosa που έφτασε στο Κουκάκι από το Kopria Store…

…η Ιάνθη Μιχαλάκη ζυμώνει και φουρνίζει τα δικά της ψωμιά και απλά, αλλά πολύ νόστιμα γλυκά.

Η pastry chef του νέου, ωραίου καφέ της Αθήνας εγκατέλειψε τις σπουδές της στην Ιατρική, έζησε στην Ελβετία, τη Γαλλία και εργάστηκε σε αστεράτα εστιατόρια της Κοπεγχάγης. Ο fashion designer έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την εστίαση και ρωτάει ρητορικά «δεν έχει ενδιαφέρον να μπαίνεις σε έναν χώρο και ν’ ανακαλύπτεις διαφορετικούς τομείς, να βρίσκεις ωραίο φαγητό, ποιοτικό καφέ και design σε μόλις  40 τετραγωνικά;». Αν κρίνουμε από την επιτυχία που ήδη γνωρίζει το μόλις λίγων εβδομάδων Μorning Βar, έχει σίγουρα ενδιαφέρον για το αθηναϊκό πλήθος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από καλό καφέ, μπορείτε να δοκιμάσετε τέλεια ρολά κανέλας της Ιάνθης, κέικ σοκολάτα/καρύδα/λεμόνι ή banana bread, μπισκότα σε διάφορες εκδοχές, απλά και πολύ νόστιμα πράγματα που φτιάχνονται μπροστά σας, στο μπαρ-παρασκευαστήριο όπου μπορείτε να δείτε και τα σύνεργα της Ιάνθης εν δράση ενώ, καθώς το κλίμα του μαγαζιού είναι άκρως cozy, γλυκές γεύσεις φουρνίζονται και βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σαν να βρισκόμαστε στην κουζίνα ενός φίλου παρά σε ένα καφέ που λειτουργεί με καθορισμένο μενού.

Πράγματα φουρνίζονται και βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας…

…χειροποίητα μπισκότα και κέικ σε διάφορες γεύσεις.

Ρολά κανέλας, πρέπει να φας.

Τα μετρημένα πιάτα πρωινού που ετοιμάζει είναι λιτά και κάθε τους προϊόν είναι σπιτικό -από το βούτυρο μέχρι τη γκρανόλα που βάζει στο γιαούρτι- ενώ σύντομα θα υπάρχει ένα πιάτο ημέρας για μεσημεριανό και κάτι για να τσιμπάμε το βράδυ μαζί με τις 6 ετικέτες βιολογικών και βιοδυναμικών κρασιών που θα αλλάζουν ανά μήνα μαζί με μια ελληνική μπύρα που θα ανανεώνεται με την ίδια συχνότητα. 

Εκτός από τα ρούχα του fashion brand, σε αυτό το καφέ μπορείτε να αγοράσετε και τίτλους διεθνών περιοδικών όπως Monocle, The Gentlewoman, Artwork.  Ποιος είναι ο κόσμος που ιδανικά θέλουν οι δύο εμπνευστές του Μorning Βar να συχνάζει στο εγχείρημά τους; «Άνθρωποι σαν εμάς, ανήσυχοι, που αγαπούν και απολαμβάνουν πολλά πράγματα, από το νόστιμο φαγητό μέχρι το design», εξηγεί ο Γιώργος που σκοπεύει να φιλοξενήσει στον χώρο τους secret gigs και διάφορα άλλα θεματικά και ενδιαφέροντα. 

Εκτός από τα ρούχα και τα αξεσουάρ ενός από τα πιο αγαπημένα fashion brands της hip Αθήνας…

… σ’ αυτό το καφέ μπορείτε να προμηθευτείτε ξένο τύπο.

Ο Γιώργος και η Ιάνθη είναι πολυταξιδεμένοι, έχουν συγκεντρώσει εικόνες και αναφορές από πόλεις όπως το Τόκιο, το Βερολίνο, το Λονδίνο. Όμως, παρακολουθώντας την αισθητική και την άποψη των σύγχρονων καφέ της Αθήνας, μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να τα συγκρίνουμε με αντίστοιχα άλλων πόλεων του εξωτερικού. Πλέον, τα καφέ του κέντρου καλύπτουν τόσο τις διατροφικές όσο και τις αισθητικές μας ανάγκες. Το  Μorning Βar είναι σίγουρα ένα από αυτά, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της Αθήνας που αλλάζει, ένα κομμάτι απ’ το μέλλον των αθηναϊκών καφέ. 

Ωραίες λεπτομέρειες…

…και ποιοτικά προϊόντα, από τον καφέ και τις λιχουδιές του μέχρι τα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά του.

Θα το συναντήσετε στο πολυσύχναστο Κουκάκι.

Μorning Βar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.