Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

To «ιερό» κοτόπουλο της Γλυφάδας

Ο Ερνέστο B’, αν δεν αποτελούσε το έμβλημα του Holy Chicken του εστιατορίου το οποίο έχει αναλάβει (ως προσωπική σταυροφορία) να σερβίρει το καλύτερο κοτόπουλο στα Νότια Προάστια, θα ήταν εξαιρετικό πολιτικό σύμβολο.  Ή τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς μελετώντας τον κατάλογο που, στο πίσω μέρος, περιγράφει τη δράση του κόκορα – μασκότ υπέρ του δικαιώματος των κοτόπουλων να τρέφονται υγιεινά και να ζουν καλά. Μια δράση με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του μοναδικoύ σε ενέργεια και μυρωδιές χώρου. «Η ιδέα μπήκε στο μυαλό μου σε ένα ταξίδι μου στη Νέα Ορλεάνη» εξομολογείται στην Popaganda ο Xavier που μαζί με το Μάριο βρίσκονται πίσω από το «ιερό κοτόπουλο» της Γλυφάδας.
«Όταν ελευθερώθηκε ο χώρος, ακριβώς απέναντι από το Holy Spirit, το θεωρήσαμε σημαδιακό και είπαμε να το δοκιμάσουμε». Τα γεμάτα τραπέζια με πελάτες και τα επιφωνήματα ικανοποίησης αποδεικνύουν ότι το στοίχημα πέτυχε κι ότι η τύχη βοηθά τους τολμηρούς. Στο Holy Chicken θα βρει κανείς τη ζεστασιά του αμερικάνικου comfort food, χωρίς όμως τις περιττές θερμίδες και τα λιπαρά. Διότι, το κοτόπουλο δεν τηγανίζεται όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο. Αλλά δεν είναι και απλά ψητό στη σούβλα ή στη σχάρα όπως προστάζουν τα ελληνικά δεδομένα. Κι αυτό το γεγονός είναι που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο εστιατόριο από όλα τα άλλα συνηθισμένα κοτοπουλάδικα της επικράτειας. Το κρέας μαρινάρεται πριν ψηθεί σε μια από τις τρεις διαφορετικές σως που ο πελάτης επιλέγει (!) προκειμένου να αποκτήσει έντονο χαρακτήρα και να κρατήσει την απαιτούμενη ζουμερή γεύση. Οι επιλογές ξεκινούν από την ήπια μεσογειακή μαρινάδα (ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού  και μυρωδικά) προχωρούν στην πιο spicy με μουστάρδα και δροσερό γιαούρτι και καταλήγουν στην καυτερή και μυστηριώδη σως καραϊβικής με το μυστικό μείγμα μεθυστικών μπαχαρικών. Οι εκπλήξεις δε σταματούν όμως εδώ. Το κοτοπουλάκι καταφτάνει στο τραπέζι με τη συνοδεία μιας από τις επτά, παρακαλώ, διαφορετικές σάλτσες και ενός (ή και παραπάνω εφόσον υπάρχει όρεξη) από τα οκτώ συνοδευτικά που υπάρχουν στον κατάλογο. Οι εκλεκτές μπουκιές, δηλαδή,  μπορούν να κολυμπήσουν σε μια επιλογή ανάμεσα σε απαλό λαδολέμονο, σινάπι με μέλι, σάλτσα παρμεζάνας, μύρτιλο με τζίντζερ, γλυκιά μπάρμεκιου, sour sauce με μαγιονέζα αλλά και καυτερή πιπεριά. Στη συνέχεια μπορούν να καταλήξουν στο στόμα παρέα με βουτυρένιο πουρέ πατάτας, άγριο αρωματικό ρύζι, τραγανά ψητά λαχανικά, γλυκοπατάτα που λιώνει μόλις την αγγίξεις ή  ψητό κίτρινο καλαμπόκι (πάει πολύ με το κοτόπουλο).
Φυσικά, στα πλαίσια του σκεπτικού του Holy Chicken, σύμφωνα με το οποίο ο πελάτης είναι ο σεφ, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το κομμάτι του κοτόπουλου που επιθυμεί, είτε πρόκειται για μπούτι είτε για στήθος, είτε για ολόκληρο το κοτόπουλο ή για μισό, ανάλογα με την όρεξη και τα γούστα. Ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα τηγανητά συκωτάκια κοτόπουλου με λαδολέμονο και δεντρολίβανο, καθώς και οι πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου ως θαυμάσια επιλογή ορεκτικών. Από το μέτωπο «σαλάτα» κορυφαία και πολύ δροσερή επιλογή είναι η ανάμεικτη πράσινη που περιέχει ραπανάκι, αβοκάντο, μήλο και κουκουνάρι παντρεμένα με παρμεζάνα και σως λευκού μπαλσάμικου. Για το τέλος το τραπέζι απαραίτητα οφείλουν να συμπληρώσουν η σπιτική κανελένια μηλόπιτα ή το all time classic μωσαϊκό των παιδικών χρόνων. Σε ότι αφορά στα ποτά υπάρχει η εξαιρετική draft μπύρα Dab, αλλά και επιλογές από μπουκάλια όπως η φίνα Flying dog easy ipa – αν και το περιβάλλον και η διάθεση σε προδιαθέτουν να παρασυρθείς από τα υπέροχα σφηνάκια τεκίλα Ocho, Jose Cuervo ή Corralejo.
Ζεστό και πολύχρωμο, με έντονη προσωπικότητα και κεφάτο όπως οι ιδιοκτήτες του το Holy Chicken βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας έτοιμο να αλλάξει τη γνώμη σε όσους μέχρι τώρα θεωρούσαν το κοτόπουλο μια συνηθισμένη επιλογή χωρίς εκπλήξεις.
Holy Chicken: Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, τηλ.: 2108982469

 

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου