Ήταν κοινό μυστικό, για όσους τουλάχιστον είχαν μιλήσει κάποια στιγμή μαζί τους, ότι οι πέντε σπουδαίοι σεφ -που εδώ και 3,5 χρόνια υπογράφουν το πιο success story εστιατόριο της πόλης, την Cookoovaya– είχαν από την αρχή το όνειρο να μαζευτούν και να φτιάξουν μαζί ένα street food φαγάδικο. Έτσι, στις 15 Ιανουαρίου το νέο «παιδί» των Νίκου Καραθάνου, Περικλή Κοσκινά, Βαγγέλη και Σπύρου Λιάκου και του Μάνου Ζουρνατζή γεννιέται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Στο Hoocut (το όνομα προκύπτει από το hook=γάντζος του κρεοπωλείου και το cut=κοπή) θα βρείτε ελληνικό street food δηλαδή σουβλάκια, είτε τυλιχτά είτε με ανοιχτή πίτα σαν μερίδα, πατάτες με κρέας -σαν μια ιδιαίτερη εκδοχή ποικιλίας- και τρεις σαλάτες (χωριάτικη, πράσινη και καρότο-λάχανο-λουκάνικο).
Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι στο πίσω μέρος του μαγαζιού θα δείτε έναν φούρνο, το χασάπικο και το μανάβικο. Στο πρώτο φτιάχνονται επιτόπου οι πίτες για τα τυλιχτά όσο και η ομολογουμένως καταπληκτικά αφράτη πίτα για την μερίδα, στο δεύτερο κόβεται real time το κρέας και στο μανάβικο βρίσκονται τα φρέσκα ζαρζαβατικά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, στα τυλιχτά και στις μερίδες. Η διάταξη αυτή δεν εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς σκοπούς -αν και γράφει φοβερά για φωτογραφίες στο instagram- αλλά βολεύει ώστε να δει ο πελάτης την όλη διαδικασία παραγωγής και προετοιμασίας αυτού που θα φάει. Επιπλέον, δίνει την αίσθηση μιας γειτονιάς μέσα στο ίδιο το μαγαζί, νομίζεις ότι αν κοιτάξεις λίγο πιο δεξιά θα δεις την πρόσοψη ενός σπιτιού όπου ζουν ο μανάβης, ο φούρναρης και ο χασάπης. Λες κι ένα μικρό γαλατικό χωριό που αγαπά το καλό κρέας ξεφύτρωσε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Επί της ουσίας τώρα: Τέσσερα είδη κρέατος γεμίζουν τα σουβλάκια -χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο και προβατίνα- και υπάρχουν οι αντίστοιχες σάλτσες που προτείνουν οι σεφ, ο πελάτης βέβαια μπορεί να κάνεις τη δική του μίξη αναλόγως με το τι προτιμά. Το κρέας κόβεται σε πάρα πολύ λεπτές φέτες που καταλήγουν στην ψησταριά κι από εκεί πηγαίνει στον πάγκο κοπής, εκεί που μπροστά σας ψιλοκόβεται με το ειδικό μπαλτά σε σχήμα μισοφέγγαρου και καταλήγει στα τυλιχτά σουβλάκια ή στην μερίδα. Οι τιμές των πρώτων κυμαίνονται κοντά στα 2.50 ευρώ. Μιλάμε βέβαια για σουβλάκια αισθητά μικρότερα των συνηθισμένων που βρίσκουμε στα συνοικιακά σουβλατζίδικα, άλλωστε ο Βαγγέλης Λιάκος, στο καλωσόρισμα του τόνισε ότι ένας από τους λόγους που το σουβλάκι κακοποιήθηκε είναι ότι παραγεμίστηκε από κρέας και πατάτες -τις δεύτερες φυσικά και δε θα τις βρείτε στα τυλιχτά του Hoocut ούτε στις ανοιχτές μερίδες αλλά σε ένα τρίτο πιάτο που έχει τη λογική της «ποικιλίας»- μεταθέτοντας το βάρος στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα της γεύσης. Και μια και μιλάμε για γεύση τα σουβλάκια του Hoocut βγαίνουν όσο ζουμερά πρέπει χάρη στο επιτόπου ψήσιμο και ψιλοκόψιμο του κρέατος, σε αντίθεση με τον λιπαρό γύρο που έχει «μπουκώσει» την υπόλοιπη Αθήνα, που λες και γυρίζει αέναα, ή τέλος πάντως μέχρι να καταναλωθεί στο τέλος της ημέρας.
Πάντως η συνταγή της Cookoovaya, που την ανέδειξε σε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της Αθήνας, φαίνεται ότι λειτουργεί κι εδώ και μάλιστα -θα τολμήσω να πω- με περισσότερο κέφι. Η παρέα των πέντε αυτών σεφ, όλοι τους με πολλές περγαμηνές κι εξαιρετικοί μάγειρες όπως προτιμούν άλλωστε να αποκαλούνται μεταξύ τους, έχει δέσει σε βαθμό αναπάντεχο. Είναι εκεί για να στηρίξουν την επιλογή τους να φτιάξουν ένα σουβλατζίδικο, «αυτό σκεφτόμασταν από την αρχή, απενοχοποιηθήκαμε μετά την Cookoovaya και πλέον το κάνουμε», παραδέχθηκε ο Βαγγέλης Λιάκος- και να το κάνουν με τους δικούς τους όρους, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς δηθενιές. Τι εννοώ; Τα υλικά είναι απλά, δε θα φάτε αφρό τζατζικιού, οι γεύσεις είναι γνώριμες και -ειδικά- η προβατίνα τα σπάει.
Σε αναμονή λοιπόν καθώς από τις 15 Ιανουαρίου το σουβλάκι παίρνει πίσω την εκδίκησή του ως μια πλήρης τροφή, πεντανόστιμη, υγιεινή και φτιαγμένη από πέντε δημιουργικά μυαλά που λατρεύουν το φαγητό και σέβονται την ουσία της απλότητας.