Categories: ΓΕΥΣΗ

Αλήθεια, τι περιέχει το τραπέζι του Γεύματος των Ευχαριστιών;

Κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (και την δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου και τον Καναδά) γιορτάζονται οι Ευχαριστίες, αγγλιστί Thanksgiving. Ο εορτασμός καθιερώθηκε για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν sτο τέλος της σοδειάς. Η γιορτή αποκαλείται και «Ημέρα της Γαλοπούλας» (Turkey Day), σηματοδοτώντας (κι εμπορικά) την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά. Η γαλοπούλα άλλωστε είναι το σύμβολο του γιορτινού μενού, ακόμα και στα δικά μας μέρη φιγουράρει πάντα σε περίοπτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μιας και τα τελευταία χρόνια δείχνουμε να υιοθετούμε μια άλλη αμερικάνικη γιορτή, εκείνη του Halloween που προκαλεί και τις γνωστές σοσιαλμιντιακές διενέξεις ανάμεσα σε Halloween-ολάτρες και Halloween-ομάχους, αν «είχατε και στο χωριό σας Thanksgiving» καλό είναι να ξέρετε τι υπάρχει τριγύρω από την γαλοπούλα προκειμένου να συστήσει ένα πλήρες γεύμα των Ευχαριστιών…

Σαλάτα «Αμβροσία»
Μια φρουτοσαλάτα με εσπεριδοειδή της περιόδου, όπως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, σέλινο, αγγούρια, μπανάνες, φράουλες, ακόμα και φιστίκια. Μερικές εκδοχές περιλαμβάνουν στα υλικά και καρύδα για το γαρνίρισμα ενώ πολλοί είναι εκείνοι που στη βασική συνταγή προσθέτουν και σαντιγί ή τυρί-κρέμα.

Σαλάτα με αχλάδι και ροκφόρ
Ακόμα μια εορταστική σαλάτα είναι εκείνη με το κάρδαμο, τη ρόκα, το αχλάδι, ακτινίδια και ροκφόρ σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και σως από μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξύδι και μαύρο πιπέρι.

Cranberry σως
Θυμάστε τι ανέθεσε η Μόνικα στον Τσάντλερ να φτιάξει σε ένα από τα πολλά τραπέζια των Ευχαριστιών στο Friends; Το πιο εύκολο έδεσμα του τραπεζιού! Θα χρειαστείτε κράνα, ζάχαρη, ένα ξυλαράκι κανέλα, αρωματικό πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το χυμό από ένα πορτοκάλι.

Πουρές γλυκοπατάτας
Το πιάτο αυτό κυκλοφορεί με την ονομασία «yams» και αποτελεί έναν ιδιαίτερο πουρέ που φτιάχνεται με γλυκοπατάτες, βούτυρο, χυμό λεμόνι και συνδυάζεται με τη γαλοπούλα.


Λαχανάκια Βρυξελλών
Βράστε τα καλά, αφαιρέστε τα εξωτερικά σκούρα φύλλα τους και σωτάρετέ τα σε λίγο λάδι. Στο τέλος προσθέστε ξύδι, αλατοπίπερο, μπέικον και ανακατέψτε.

Κολοκυθόπιτα
Αρχικά απλώστε τη ζύμη που έχετε φτιάξει ή αγοράσει, στη βάση της φόρμας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο και καθαρίστε την φρέσκια κολοκύθα από τη φλούδα της και ψήστε τη σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέχρι να μαλακώσει. Χτυπήστε την κολοκύθα στο μπλέντερ μαζί με μαύρη ζάχαρη, καλαμποκάλευρο, αλάτι, κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, 6 αυγά και γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη φόρμα και ψήστε τόσο ώστε να παραμείνει μαλακό το κέντρο της πίτας.


Φρέσκα βραστά φασολάκια
Τα φασολάκια που ως παιδιά έχουμε κλάψει πολύ για να μη τα φάμε, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προτιμούν για το γιορτινό τους τραπέζι και τα μαγειρεύουν μαζί με λίγο σκόρδο και μοσχοκάρυδο.


Μηλόπιτα
Να και κάτι διεθνές και βατό. Αυτό το επιδόρπιο είναι ένα σιγουράκι που λογικά θα το φάνε όλοι.

Και φυσικά η πατροπαράδοτη γαλοπούλα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές, αλλά η παραδοσιακή συνταγή της γαλοπούλας για το Γεύμα των Ευχαριστιών την θέλει γεμιστή με ένα μείγμα που βασίζεται σε ψημένα κομμάτι ψωμιού, κάστανα, μπείκον ή λουκάνικα, μούρα, σταφίδες και μήλα. Βασικό συστατικό του dressing αλλά και τους καρυκεύματος που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο είναι το φασκόμηλο.

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη