Λίγες μόνο ώρες απέμειναν μέχρι τα FNL Best Restaurant Awards, την πολυαναμενόμενη γιορτή της γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι κριτικοί του γαστρονομικού οδηγού FNL δούλεψαν σκληρά, διένυσαν ατελείωτα χιλιόμετρα μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας, ταξίδεψαν ξανά και ξανά στην Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Κέρκυρα και δοκίμασαν εκατοντάδες εστιατόρια προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά που ξεχώρισαν για την επίδοση, την συνέπεια και την εξέλιξή τους. «Θεωρώ τα βραβεία και τις κριτικές αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς των εστιατορίων. Όταν γίνονται με σοβαρότητα, εντιμότητα, γνώση και αξιοπιστία είναι πραγματικά κινητήρια δύναμη. Πιστεύω ότι το κοινό τα χρειάζεται γιατί βομβαρδίζεται καθημερινά με έναν τεράστιο όγκο πληροφορίας πολύ χαμηλής ποιότητας και πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι σεφ και τα εστιατόρια έχουν ανάγκη την επιβράβευση, την αναγνώριση, αλλά και την κινητοποίηση που προσφέρουν», δηλώνει με σιγουριά ο Πάνος Δεληγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής, Διευθυντής του FNL και ψυχή του θεσμού. Για εκείνον άλλωστε τα FNL Best Restaurant Awards είναι μεν μια μεγάλη και σύνθετη διοργάνωση, είναι όμως ταυτόχρονα και μια συναρπαστική διαδικασία, οπότε η λέξη δυσκολία είναι η τελευταία που του έρχεται στο μυαλό όταν μιλά για αυτά.
Τι είναι όμως ακριβώς τα FNL Best Restaurant Awards; Ουσιαστικά πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη του FNL, για έναν θεσμό που βραβεύει εστιατόρια, στον οποίο δε δηλώνει κανείς συμμετοχή και που το 2017 βράβευσε 104 από αυτά σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κέρκυρα, Μύκονο και Χαλκιδική. Η κριτική επιτροπή επισκέπτεται, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το πλήθος των εστιατορίων που έχει επιλέξει να κρίνει και στη συνέχεια, όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί συσκέπτεται και αποφασίζει δημοκρατικά ποια από αυτά θα βραβευτούν. Μέλη της, εκτός από τον Πάνο Δεληγιάννη, έχει τους Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνο Σταθόπουλο, Ντίνο Στεργίδη, Τάσο Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Φώτη Βαλλάτο, Γιάννη Δεβετζόγλου, Πέτρο Μπουροβίλη, Δημήτρη Παπαζυμούρη, Φώτη Τσιμέλα και Χρήστο Φίλιο, αποτελείται, δηλαδή, από καταξιωμένους δημοσιογράφους γεύσης, καθώς και ανθρώπους με άποψη για την αισθητική και την καλή ζωή. Βασικό κριτήριο διάκρισης για εκείνους είναι η γεύση. «Η πρώτη ύλη, η τεχνική, η δημιουργικότητα, η αρμονία όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν ένα πιάτο σημαντικό. Βραβεία παίρνουν όλα εκείνα τα εστιατόρια που κατά την άποψη της επιτροπής συγκεντρώνουν μια ελάχιστη βαθμολογία ποιότητας» επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης, για να συμπληρώσει «από εκεί και πέρα, ακολουθώντας και την λογική του οδηγού Michelin, το ένα αστέρι (η βαθμολογική βάση μας) σημαίνει «καλό στην κατηγορία του», αυτό μας επιτρέπει να φωτίζουμε πραγματικά αξιόλογες προτάσεις και σε εστιατόρια με street food, ταβέρνες κλπ. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις των FNL Best Restaurant Awards». Ανεβαίνοντας την κλίμακα, με δύο αστέρια θα βραβευτεί κάποιο πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας που αγγίζει την υψηλή γαστρονομία, με τρία αστέρια τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας, διεθνούς κλάσης και σπουδαίων επιδόσεων, ενώ τέσσερα αστέρια θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο, ικανό να φιγουράρει στην παγκόσμια ελίτ.
Εν μέσω του πυρετού της προετοιμασίας τον ρωτάμε για τη γαστρονομική πραγματικότητα της Αθήνας και δε διστάζει να απαντήσει πως η πρωτεύουσα έχει καλύτερη, πιο δυναμική και πιο ενδιαφέρουσα εστιατορική σκηνή από αυτή που «αξίζει» ως αγορά, τονίζοντας «Ας είναι καλά το πάθος μερικών ανθρώπων, εστιατόρων, σεφ αλλά και συναδέλφων μου …και βέβαια παίζει έναν ρόλο και ο τουρισμός που τελευταία βοηθά πολύ. Η κρίση μπορεί να μας στέρησε τα πολύ σπουδαία και φιλόδοξα projects, όμως μας έκανε ωριμότερους καταναλωτές και δημιούργησε μια «μεσαία τάξη» εστιατορίων που απουσίαζε στη δεκαετία του 2000». Είναι άδικο, νομίζει , πάντως να συγκρίνει κανείς την Αθήνα με μητροπόλεις όπως το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη, διότι δοθείσης της αγοραστικής δύναμης πιστεύει ότι δεν απέχουμε και τόσο πολύ από αυτές τις πόλεις. Εκεί όμως που, κατά τη γνώμη του, η απόσταση μετρά αιώνες σχεδόν είναι μεταξύ ελληνικής περιφέρειας και περιοχών γαστρονομικά ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη ως γαστρονομική κουλτούρα. Ζηλεύω λοιπόν την κουλτούρα αυτών των χωρών και τον δυναμισμό των μεγάλων μητροπόλεων», δηλώνει.
Σύμφωνα με τον Πάνο Δεληγιάννη είναι συγκινητική η στήριξη ολόκληρης της ομάδας του FNL σε αυτό το project, ενώ εντυπωσιακή υπήρξε η θετική ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη χρονιά των βραβείων. Γνωρίζοντας ότι η ισχυροποίηση του θεσμού των FNL Best Restaurant Awards κτίζεται με τον χρόνο και την συστηματική δουλειά, έχει κρατήσει από τα περσινά βραβεία την αποδοχή και την ανάγκη της αγοράς για μια ακόμη σοβαρή τέτοια διοργάνωση. Χαμογελώντας προσθέτει «ειλικρινά μου έχει μείνει το ωραίο, πολύβουο κλίμα μετά την απονομή: τα πηγαδάκια, τα σχόλια, τα θαψίματα, η χαρά των σεφ και των εστιατόρων που συμμετείχαν. Φέτος, πιστεύω ότι η διοργάνωση θα είναι ακόμη πιο άρτια και με έχει εξιτάρει το γεγονός ότι, στο πρόσωπο του Μύρωνα Στρατή, βρήκαμε έναν παρουσιαστή λαμπερό που έχει γνήσιο πάθος με τη γαστρονομία». Όπως και το 2017, έτσι και τώρα τα FNL Best Restaurant Awards θα είναι ένα μεγάλο πάρτι με υψηλού επιπέδου φαγητό, που όμως θα το χαρούν πραγματικά το κοινό και οι συμμετέχοντες, καθώς δε θα έχει καμιά από τις συμβάσεις ενός κοσμικού event. Ο ίδιος, πάντως, μετά τη λήξη της τελετής, εξομολογείται ότι θα απολαύσει ένα καλό πούρο, από αυτά που τόσο αγαπά.
Έχοντας πίσω του μακρά και έγκυρη παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας, ο άνθρωπος που το 1987, έπαθε έναν έρωτα με το κρασί και άρχισε να αρθρογραφεί επαγγελματικά για τη γαστρονομία το 1996, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την οικογένειά του που τον στηρίζει και που συνδημιουργεί μαζί του όλα αυτά, τα μέλη της επιτροπής και ιδιαίτερα εκείνους που είναι εκτός στενής ομάδας FNL. Φυσικά, δεν παραλείπει τους χορηγούς για το κύρος και το «ειδικό βάρος» του καθενός -που χαρίζουν στα FNL Best Restaurant Awards την αναγνώριση που τους αξίζει – και την οικονομική υποστήριξή τους, δίχως την οποία θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί ένα τόσο ακριβό project.
Κατόπιν, ο Πάνος Δεληγιάννης κάνει ένα άλμα στο χρόνο. «Βλέπει» σε δέκα χρόνια από τώρα τα FNL Best Restaurant Awards καθιερωμένα, να καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα, να κοιτάζουν και προς τα έξω και να αποτελούν τον πιο αξιόπιστο και έγκυρο οδηγό εστιατορίων για την Ελλάδα. Για εκείνον ήταν και παραμένει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το FNL γενικά του έχει δώσει την δυνατότητα να σχεδιάζει, αλλά και να ονειρεύεται. Και τα FNL Best Restaurant Awards δεν αποτελούν εξαίρεση!
H τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο Ecali Club, στις 8 Ιανουαρίου 2018/ Την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει και ο αντίστοιχος οδηγός που θα πωλείται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία