Το Bollywood είναι φολκλόρ και γεμάτο χρώμα, masala σημαίνει μείγμα τριμμένων μπαχαρικών. Ενώνοντας αυτά τα δύο στοιχεία μιας χώρας με πληθωρική κουζίνα, ένας μικρός χώρος στο κέντρο της Αθήνας μας επιτρέπει να δούμε από μια τζαμαρία τον παραδοσιακό φούρνο που ψήνει και επιβεβαιώνει πως το ινδικό φαγητό είναι πολύπλευρο και καθόλου μονότονο.
Αν η Ινδία είναι μια χώρα περίπλοκη και συνθέτη, άλλο τόσο είναι και η κουζίνα της. Κι αν δεν έχετε καταφέρει να ταξιδέψετε μέχρι εκεί, μπορείτε να την ανακαλύψετε ξεκινώντας από τα άφθονα πιάτα της. Το Bollywood Masala βρίσκεται στην Φωκίωνος, σε μία μικρή οδό κάθετη της Ερμού.
Ο χώρος του είναι ροζ, είναι κίτρινος, είναι κόκκινος, είναι γαλάζιος, οι καρέκλες του ντυμένες με έθνικ υφάσματα, έχει χαμηλά ξύλινα τραπέζια και ψηλά σκαμπό, έναν πίνακα με το Taj Mahal, παραδοσιακές χειροποίητες βεντάλιες στους τοίχους, το ισόγειο και το πατάρι του γεμίζουν με αρώματα από μπαχάρια.
Πριν από περίπου ένα μήνα ο Daniyal Masih αποφάσισε να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση αφού μαζί με τους γονείς του διατηρεί τα τελευταία 3 χρόνια το Taste Of India της πλατείας Θεάτρου, στον αριθμό 22.
Όπως και στο άλλο μαγαζί έτσι κι εδώ, οι συνταγές είναι της μητέρας του, αφού όπως εξηγεί η νέα γενιά «στην Ινδία οι γυναίκες ασχολούνται με τις γεύσεις από μικρές, σε εκείνη άρεσε και έμαθε να μαγειρεύει πολλά πράγματα γι’ αυτό και ο κατάλογός μας είναι μεγάλος, ό,τι βλέπετε είναι συνταγή που θα έφτιαχνε και στο σπίτι».
Με κοτόπουλο, αρνί, ρύζι, γαρίδες αλλά και vegeterian πιάτα, το Bollywood Masala θέλει να γίνει ο νέος προορισμός για φαγητό στην καρδιά του κέντρου, όχι μόνο γεμίζοντας τα τραπέζια του αλλά προσφέροντας τα πιάτα του και με υπηρεσία delivery αλλά και take away. Και στα δύο μαγαζιά προσφέρονται παραδοσιακές συνταγές «με τη διαφορά πως στο πρώτο μαγειρεύουμε μία φορά για όλους ενώ εδώ προσαρμόζουμε το κρέας στις γεύσεις του πελάτη, στο πόσο καυτερό το αντέχει ο καθένας».
Στη λογική του δικού μας, το ινδικό σουβλάκι που «φεύγει πολύ» αφού είναι πεντανόστιμο και χορταστικό φτιάχνεται σε φρέσκια πίτα ψημένη, γεμίζεται με κοτόπουλο, λαχανικά και απογειώνεται γευστικά με mint sauce.
Ένα γεύμα σας μπορεί να ξεκινήσει με κράκερ papaddam, με τηγανητά τριγωνάκια samosas γεμιστά με πατάτα, μπιζέλια και λαχανικά με μπαχαρικά, με φέτες κρεμμυδιών επικαλυμμένες με ρεβυθάλευρο και ινδικά μπαχαρικά, με παραδοσιακές ινδικές σούπες.
Δημοφιλή είναι τα πιάτα με κοτόπουλο και το Bollywood Masala προσφέρει έξι με ψητό κοτόπουλο και δώδεκα μαγειρεμένα σε σάλτσα. Αν διαβάσετε λοιπόν στον κατάλογο τη λέξη tandoor, αναφέρεται στον παραδοσιακό ινδικό φούρνο που είναι φτιαγμένος εσωτερικά από πηλό, εκεί που ψήνονται τα μαριναρισμένα κρέατα και ψαρικά καθώς και το naan που είτε σκέτα είτε γεμιστά με σκόρδο, με κρεμμύδι, με τυρί, με πατάτες ή με μια μικρή δόση μέντας δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας.
Malai tikka κομμάτια στήθος κοτόπουλο μαριναρισμένα σε τυρί, γιαούρτι, πάστα από κάσιους, άσπρο πιπέρι και ινδικά μπαχαρικά. Tandoori μπούτια κοτόπουλου μαριναρισμένα με λεμόνι, τζίντζερ, σκόρδο, αρωματικά μπαχαρικά και γιαούρτι, Tikka masala κοτόπουλο μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα ντομάτας και γιαουρτιού, πάστα σκόρδου και τζίντζερ.
Jalfrezi κομμάτια κοτόπουλου μαγειρεμένα με σάλτσα κρεμμυδιού, ντομάτα, πιπεριά και μπαχαρικά. Korma στήθος μαγειρεμένο σε κρεμώδη σάλτσα από αποξηραμένα φρούτα και κάσιους. Curry κοτόπουλο και Madras μαγειρεμένο με γάλα καρύδας, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, τζίντζερ και σκόρδο, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχετε στα κυρίως.
Όπως και το κοτόπουλο έτσι και το αρνί θα το βρείτε μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους: με πικάντικη σάλτσα και πατάτες, μαγειρεμένο με κρεμμύδι, ντομάτα, σε πηχτή σάλτσα από μυρωδικά, βουτηγμένο σε σάλτσα από αποξηραμένα φρούτα και κάσιους, σπανάκι με αρνί μαγειρεμένο σε σάλτσα κάρυ, μαγειρεμένο με τζίντζερ, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, ντομάτα και σάλτσα μυρωδικών αλλά και με φέτες κρεμμυδιού και κόκκινη σάλτσα ντομάτας.
Στην Ινδία, τα όσπρια σερβίρονται χυλωμένα και με γεμάτη γεύση. Στον χώρο της Φωκίωνος θα βρείτε τα Channa masala ρεβίθια με κρεμμύδι, τζίντζερ, σκόρδο, ντομάτα και μπαχαρικά, τις Dal makhni μαύρες φακές σιγοβρασμένες με τα παραπάνω υλικά και τις Dal tarka κίτρινες φακές. Όσο για το ρύζι, μπορείτε να επιλέξετε ένας απλά αρωματικά βρασμένο ινδικό basmati ή κάποιο πιο σύνθετο όπως αυτό με το σαφράν και το βούτυρο, αναλόγως με το τι ταιριάζει στις γεύσεις σας.
Για να ζήσετε πλήρως την εμπειρία της εξωτικής αυτής κουζίνας, στα ροφήματα θα βρείτε lassi που «σβήνει» το κάψιμο, το παραδοσιακό ινδικό κρύο ρόφημα με βάση το γιαούρτι και το γάλα σε διάφορες εκδοχές και γεύσεις όπως με μάνγκο και ζάχαρη, ενισχυμένο με αλάτι, με φράουλα και με αγγούρι, με φέτες ανανά, με τηγανητό ρεβυθάλευρο και απαλά ινδικά μπαχαρικά.
Οι τιμές των ορεκτικών ξεκινούν από τα 3 ευρώ ενώ των κυρίως από τα 8, ενώ το σουβλάκι κοστίζει 4 ευρώ. Κι αν δεν προτιμάτε ένα σιροπιαστό γλυκό όπως το Gulab jaman από ελαφριά ζύμη, επιλέξτε ένα ινδικό τσάι με μπαχαρικά, με μια ελαφρώς γλυκιά γεύση ιδανική για να συνοδεύσει τα πιάτα σας ή να λειτουργήσει σαν επιδόρπιο.