Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Στο Beef Briskers σιγοψήνουν το κρέας για δέκα ώρες, πριν φτάσει στο πιάτο σας

Στη δική μας ελεύθερη απόδοση brisket σημαίνει κρέας-λουκούμι, αυτό που λατρεύουν να φτιάχνουν στο Τέξας καπνίζοντάς το ώρες ολόκληρες πάνω σε αρωματικά ξύλα οξιάς και πεκάν. Οι Τεξανοί κληρονόμησαν την παράδοση αυτή από τους Ινδιάνους, την έκαναν σήμα-κατατεθέν της πολιτείας που το BBQ έχει σχεδόν θρησκευτικές διαστάσεις και φυσικά την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια της σαρωτικής επαναφοράς μιας πιο σοφιστικέ κρεατοφαγίας, παραλλαγές της σιγοψημένης στηθοπλευράς μοσχαριού συναντά κανείς στις περισσότερες κουζίνες και πόλεις του πλανήτη. Τώρα και στην Αθήνα…

Στο Beef Briskers, που μόλις άνοιξε στην οδό Περικλέους – κατηφορίζοντας λίγα μέτρα από το Σύνταγμα, το κρέας από στήθος μοσχαριού black angus, σιγοψήνεται για δέκα ολόκληρες ώρες πριν περαστεί από το τηγάνι και φτάσει τελικά στο πιάτο σας ανάμεσα σε δυο φέτες αφράτου ψωμιού μπριος, γαρνιρισμένο με την χειροποίητη σως που έχετε διαλέξει ανάμεσα σε 12 γεύσεις. Τα briskers, έτσι λέγονται τα σάντουιτς, προσφέρονται σε τρία μεγεθη (mini στα 3.80 €/ standars από 5.50 ως 6.60 €/ epic για τους δυνατούς παίκτες από 8.10 ως 8.90 €)

Οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείτε να συνδυάσετε το κρέας σας με την αγαπημένη Jack Daniels σως και τυρί τρίμηνης ωρίμασης στο New Yorker ή να μείνετε στο αυθεντικό μονοπάτι και να προτιμήσετε το Colorado Ranch με καραμελωμένα κρεμμύδια, τυρί τσένταρ και bbq σως. Εναλλακτικά, μπορείτε συνδυάσετε το κρέας με σωστή σως Καίσαρα με αντζούγια ή ακόμα και να πειραματιστείτε, προσαρμόζοντας την τεξανή παράδοση στις ελληνικές γεύσεις και βάζοντας αμερικάνικο brisket σε σως ντάκου, φτιαγμένη από ντομάτες και ξύδι μπαλσάμικο στο Greek D-Light.

New Yorker: brisket με καπνιστό τυρί τρίμηνης ωρίμανσης, sauce Jack Daniels και μαγιονέζα πάνω σε ψωμί μπριός.

Αν είστε πιο περιπετειώδεις και δεν φοβάστε τα πικάντικα, μπορείτε να επιλέξετε το Tex-Mex brisket , με τυρί τσένταρ, πικάντικη σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι-μαγιονέζα sour cream πάνω σε αυθεντικές μεξικανικές τορτίγιες. Στον ίδιο πικάντικο δρόμο, αλλά με περισσότερη αίσθηση ανατολής κινείται και το Bollywood brisket που πλαισιώνεται από κρεμμύδια με κάρυ, relish από ντοματίνια και γιαούρτι, σερβιρισμένο σε ψωμί μπριος. 

Όσοι δε βιάζονται και θέλουν να απολαμβάνουν αργά το φαγητό τους (ή θέλουν ένα πιο πλήρες γεύμα) μπορούν να προτιμήσουν τα πιάτα όπου η στηθοπλευρά σερβίρεται σε μερίδα π.χ. με ντοματίνια και φρέσκες τηγανητές πατάτες  ή μια σαλάτα brisket (πάντα συνοδεία των σως της επιλογής σας). Ας πούμε την Onion Salad, με ντοματίνια, iceberg, καραμελωμένα κρεμμύδια και κρέμα μπαλσάμικο, ενώ για τους πιο παραδοσιακούς υπάρχει πάντα και η κλασσική Vintage Chef’s Salad, που στο Beef Briskers της δίνουν την αξία που πρέπει, μιας και εκτός από τα ντοματίνια, το iceberg, το τυρί έμενταλ και το αυγό, έχει την σεφ σως, που φτιάχνεται χειροποίητα από τον σεφ του μαγαζιού.

Colorado Ranch: Brisket με καραμελωμένα κρεμμύδια, iceberg, BBQ sauce και μαγιονέζα πάνω σε ψωμί μπριος

Αν όμως, είστε από αυτούς που τρέχουν όλη μέρα και δεν προλαβαίνουν πάντα να φάνε πάνω από ένα τραπέζι με την ησυχία τους, δεν είναι ανάγκη να πεταχτείτε να το πάρετε οι ίδιοι από το μαγαζί, μπορείτε πάντα να το παραγγείλετε και να το απολαύσετε στη δουλειά ή αν μένετε κέντρο στη ζεστασιά του σπιτιού σας, καθώς το delivery του μαγαζιού λειτουργεί 12.00-23:00 από Δευτέρα έως Σάββατο (το μαγαζί αντίστοιχα μένει ανοικτό μέχρι τις 23.00 καθημερινά, και μεχρί τη 1 μετά τα μεσάνυχτα Παρ. και Σαβ.)

Το κρέας έρχεται αποκλειστικά από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και ψήνεται με τον ίδιο τρόπο που το ψήνουν στα μπάρμπεκιου του Τέξας. Ο  Άρης, υπεύθυνος του Beef Briskers, μας λέει ότι οι Αθηναίοι έχουν αρχίσει να το αγαπούν και να το προτιμάνε ως μια γρήγορη, νόστιμη και ποιοτική λύση για να χορτάσουν μέσα στη μέρα τους. «Τώρα το μαθαίνουν και φαίνεται να τους αρέσει πολύ, καθώς φεύγει από την πεπατημένη του γύρου, χωρίς όμως να απομακρύνεται πολύ από τις γεύσεις μας, που είναι άρρηκτα δεμένες με το κρέας». Ο Άρης είναι εκεί απ’ όταν το μαγαζί φτιαχνόταν κι όπως μας εκμυστηρεύεται, «το Beef Briskers φτιάχτηκε με πολύ αγάπη από τους ιδιοκτήτες που ήθελαν να φέρουν κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα και οι 8 άνθρωποι που δουλεύουμε μέσα, λειτουργούμε ως οικογένεια». Ως γνωστόν το οικογενειακό φαγητό είναι και το πιο νόστιμο

Beef Briskers, Περικλέους 30-32, Αθήνα. Τηλ: 210 3222.862
briskers.info
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι