Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

5 +1 προτάσεις για να φάτε οικονομικά ψάρι στην Αθήνα

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται συνέχεια. Να μη σταματάνε οι λίστες. Να μοιράζεται η πληροφορία. Να ξεφύγουμε από το φόβο, «μη τα γράφετε, θα χαλάσουν». Πρέπει ο κόσμος να ξέρει. Έτσι καταγράφουμε μερικές προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί για ψάρι και ο λογαριασμός δεν θα προκαλέσει έμφραγμα ή απώλεια συνείδησης (15 με 25 ευρώ).

Μην περιμένετε γκουρμέ καταστάσεις. Φιλέτο γόπας, μαριναρισμένες γούνες με κόλιανδρο και μαλλί της γριάς, η κανταΐφι από πλοκάμι καλαμαριού με μαρμελάδα από βαλσαμωμένες σουρικάτες. Πολλά τηγανητά, ελάχιστα ψητά, σαλάτες, τηγανητές πατάτες, χύμα κρασί. Καθαρά, νοικοκυρεμένα, με μια οσμή στα ρούχα να μένει ορισμένες φορές ώστε να την πάρεις μαζί σου.

Τέλος στην ερώτηση, καλά, χειμώνα για ψάρια μας λες; Η απάντηση ναι, γιατί τώρα βγαίνουν τα καλύτερα. 

Τριαντάφυλλος της Νοστιμιάς

Παλιά είχε δίπλα του μόνο καταστήματα. Τίποτα να φας να πιεις. Ήταν κάτι σαν το κρυμμένο μυστικό του κέντρου. Αυτά που βρίσκεις σε μια «στοά». Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα αλλά η ποιότητα παραμένει η τίμια.

Ο Τριαντάφυλλος από το “Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς” στην οδό Λέκκα

Ο Τριαντάφυλλος , ο μαγαζάτορας δηλαδή, έχει τη φήμη ότι ξέρει από που να ψωνίσει από την ψαραγορά στη Βαρβάκειο. Δεν είναι και κάτι λίγο αυτό. Ευτυχώς δεν κρατάει το μυστικό για τον εαυτό του. Ρωτήστε τον και θα σας πει. Είτε κάτσετε στη στοά είτε στο εσωτερικό που μοιάζει να είναι σκαμμένο σ’ ένα βράχο, μπορείτε να παραγγείλετε σαρδέλα ψητή παντρεμένη (με κρεμμυδάκι και μαϊντανό), θράψαλο ψητό, γαρίδες τηγανητές, μπακαλιαράκια φρέσκα ψητά (βελούδο). Τα συνοδεύεται με χόρτα εποχής και με φάβα.

Σαρδέλα παντρεμένη.

Φυσικά πατάτες τηγανητές και λευκό κρασί να ρέει άφθονο. Αν σας πέσει η πίεση, μην ανησυχήσετε, έχει ένα σωρό ζαχαροπλαστεία για να επανέλθετε.

Λέκκα 22 (εντός στοάς), 210 3227298

Το Παραδοσιακό (Ευγενία)

H βιτρίνα της Ευγενίας

Εδώ δεν είμαι αντικειμενικός. Τρώω εκεί τα τελευταία 30 χρόνια. Για μια περίοδο μάλιστα έτρωγα μόνο εκεί. Για μια περίοδο, πριν γίνει το μεγάλο μπουμ ποιότητας στην από εκεί πλευρά του Συντάγματος, είχε αν και μαγειρείο το καλύτερο φαγητό της περιοχής.

Απαραίτητο στον κατάλογο το καλαμάρι ή το θράψαλο.

Η κυρία Ευγενία δένει στην κουζίνα και ο κύριος Δημήτρης στις δημόσιες σχέσεις. Τρώμε θράψαλο ψητό, χταπόδι, όποτε έχει αθερίνα ή γαύρο (πολλές φορές και ψητό με μπόλικο σκόρδο), μπαρμπούνια ή κουτσομούρες (όποιος καταλαβαίνει τη διαφορά, ας μας στείλει ένα άρθρο να μας την εξηγήσει) και μη διστάσετε μπροστά στο φρέσκο μπακαλιαράκι το ψητό. Πάλι 

Βουλής 44Α, Σύνταγμα, 210 3214121

Υπερωκεάνειον

Μιλάμε για το ντεκόρ!

Στον Πειραιά. Κλασικό στέκι. Τα έχουμε γράψει καλύτερα εδώ.  Πιο μερακλίδικο ντεκόρ, πιο κοντά στη θάλασσα και με πιο περίτεχνο μενού. Σίγουρα όμως θα βρείτε και κλασικές αξίες όπως φρέσκο ψιλό ψάρι, μπαρμπούνια και γαρίδες. Πρέπει να κλείσετε από πριν γιατί δύσκολα βρίσκετε τραπέζι. 

Υπερωκεάνειον, Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, τηλ. 210 418 0030

Τις λιγουρεύεστε;

Μόσχος

Η γνωστή μάντρα του Μόσχου.

Όταν έχει καλό καιρό είναι σχεδόν μαγικό να κάθεσαι έξω, πλάι στην άσπρη μάντρα που όλοι νομίζουν ότι είναι νεκροταφείο ή σταθμός τρένων ενώ είναι νοσοκομειακές αποθήκες. Αυτή η αίσθηση ότι βρέθηκες ξαφνικά σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο. Υπάρχει, δεν ξέρω πως να το περιγράψω, φανταστική σχέση τιμής και ποιότητας. Στον κατάλογο υπάρχει όλη η γκάμα: από ψητή σαρδέλα και λίγο μεγαλύτερα ψάρια, καλαμάρι σε όλες τις μορφές (άραγε τον τρώμε ή όχι τον γόνο;), τραγανό ψιλό γαριδάκι και τ’ απαραίτητα συνοδευτικά, δηλαδή πατάτες, χόρτα και τα συναφή.

Λεωφόρος Ειρήνης 19 και Ελένης, Ταύρος, 210 3466355 

Απαραίτητο σκεύος.

Σταμναγκάθι για να γλιστράει το φαγητό.

Μύδια αχνιστά.

Καφενείο Μοντέρνοι Καιροί (Λάκης)

Απρόσκλητος επισκέπτης. Η θρυλική μπριζόλα του Λάκη.

Εδώ έχουμε ανατροπή γιατί η αλήθεια πως σε αυτό το σημείο της Πανόρμου θα βρεθείς για να γευτείς τη γιγάντια χοιρινή μπριζόλα. Γι´αυτό πήγα και εγώ. Με έκπληξη κατάλαβα όμως, ότι υπάρχει και αρκετή θάλασσα στον κατάλογο. Τηγανητά κυρίως αλλά αρκετά φρέσκα και οικονομικά.

Νικολάου Γεννηματά 17, Πανόρμου, 30 21 0691 3293

Λέσβος

Κλείνουμε με μια κλασική αξία, ένα στέκι με όλη τη σημασία της λέξης, ένα ωραίο ραντεβού αφού ψωνίσετε τα βιβλία σας. Το τζουκ μποξ παραμένει σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, όπως και η ξυδάτες σουπιές. Θα βρείτε όλο τον κατάλογο από τα γνωστά τηγανητά, το χαρακτηριστικό του είναι ότι τα σερβίρει στο άψε σβήσε. Τα Σάββατα, συμβαίνει το εξής καταπληκτικό, αφού το «πιάνο» ανάβει και αντιλαλεί ζωντανή μουσική. 

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα, 2103814525

Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης
Tags: ψάρια