Αν ένα από τα resolutions σας για το 2020 είναι να τρώτε καλά έξω, τότε σίγουρα μέσα στον χειμώνα οι προορισμοί για να εκπληρώσετε αυτόν τον στόχο αυξήθηκαν. Από comfort ιταλική μέχρι κλασική γαλλική κουζίνα, από το πλέον αναμενόμενο opening που… δεν είναι ακριβώς εστιατόριο μέχρι τις νέες εκπλήξεις του Παγκρατίου, και, τέλος, από την υψηλή γαστρονομία που σερβίρεται στο rooftop ενός ξενοδοχείου μέχρι εκείνη που προσφέρεται σε street food εκδοχή, αυτές είναι οι 11 νόστιμες αφίξεις στην πόλη που ήδη συζητιούνται μεταξύ των foodies.
Το εστιατόριο που οδηγούσε πολλούς μέχρι το Μαρούσι, το Άνετον (Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Αθήνα, 210 8066700) μόλις μετακόμισε στην καρδιά του κέντρου. 14 χρόνια μετά, η συνταγή στην κουζίνα που το έκανε δημοφιλές παραμένει η ίδια: Μοντέρνα ελληνική κουζίνα, η εμπειρία είναι comfort fine dining, τα προϊόντα ελληνικά κι αυστηρά εποχικά. Πιστό στη φιλοσοφία του, το εστιατόριο ανανεώνει το μενού του κάθε 40 μέρες περίπου. «Απλά ακούμε τη φύση που μας καθοδηγεί στο πώς να φάμε νόστιμα, μας φαίνεται απόλυτα λογικό», όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Φωτόπουλος για όσα μας μαγειρεύει ο σεφ και συν-ιδιοκτήτης, Βασίλης Ζωής.
Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα οpenings του φετινού Χειμώνα ήταν αυτό του Provellegioς (Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, 210 5234749), εκεί που θα τρώμε κεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και πίτσες από τον ξυλόφουρνο την άλλη, ενώ φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, τα δικά τους τυριά, το δικό τους παγωτό, τη δική του μπίρα. Το μενού του Σωτήρη Κοντιζά θα είναι ρευστό ανάλογα με το σε τι πειραματίζεται εκείνη τη μέρα η κουζίνα. Κι όπως μας συστήθηκε ο ίδιος: «ο Provellegios όπως ακριβώς ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο που τον στεγάζει, ο οποίος δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό: θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφεύρει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του, να επιχειρεί καθημερινά να καταλήξει στη χαρτογράφηση του DNA της ομάδας του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν που φιλοδοξεί να φτιάξει».
Πίσω από την πόρτα ενός πρώην συνεργείου στον Κεραμεικό κρύβεται ένα νέο νόστιμο μυστικό. Το Steve’s (Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, 211 169126) θέλει να μοιάζει με food market σε κήπο της Νέας Υόρκης με συνταγές είναι εμπνευσμένες από την ιταλική κουζίνα των μεταναστών. Ένα hidden alley restaurant που σερβίρει πίτσα, τηγανιτά ραβιόλι, mac ‘n’ cheese σε vegan εκδοχή. Στο Steve’s η ιταλική κουζίνα προσφέρεται στην πιο #foodporn εκδοχή της και με μπόλικη προετοιμασία: για παράδειγμα, το αρωματικό ζυμάρι της πίτσας ωριμάζει για τέσσερις μέρες ενώ φτιάχνει από την αρχή το δικό του λουκάνικο και το συνοδεύει με βουτυρένιο πουρέ πατάτας και πεκορίνο. Για τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη (48 Urban Garden,The Big Kahuna) που διαμόρφωσε το ιδιαίτερο μικροκλίμα το οποίο κοιτάζει προς την ανοιχτή -σαν άλλη καντίνα- κουζίνα του, όσο υπάρχει καλομαγειρεμένο comfort φαγητό, «τόσο δεν υπάρχει λόγος να σκας για τίποτα».
Αν περπατήσετε στην πολυσύχναστη Αρχελάου θα πέσετε πάνω στο Lost Athens (Αρχελάου 7, 210 7230832) που επιχειρεί κάτι ιδιαίτερο. Έχει στην κάβα του πενήντα μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, αλλά δε δίνει έμφαση μόνο σε αυτές. Το μενού του δεν χωρίζεται στις γνωστές κατηγορίες αλλά αναλόγως με τον τρόπο που θα καταναλώσουμε τις προτάσεις του Κώστα Νασιόπουλου: με το χέρι, με κουτάλι ή με πιρούνι και μαχαίρι. Με επιρροές από τη Μεσόγειο, την Αμερική και την Ασία το Lost Athens προσφέρει από tacos μέχρι λαχανοντολμάδες με twist σε ένα industrial περιβάλλον. Σε έναν τοίχο του μαγαζιού διαβάζουμε τη φράση “Εnjoy your fucking dinner”.
Στο Huaca Nikkei Resto Bar (Τιμολέοντος 1, 211 4138347), το μενού που επιμελήθηκε o Δημήτρης Κότσαλης εκτελείται από τον Κώστα Χατζηϊωαννίδη κι είναι ένα μείγμα ιαπωνικών και περουβιανών γεύσεων, με κλασικά πιάτα από τις δύο χώρες έτσι όπως τα ερμηνεύει η κουζίνα αυτού του νέου bar-resto. Στην ίδια λογική, η μπάρα του προτείνει signature cocktails με την υπογραφή του πολυβραβευμένου mixologist Άρη Χατζηαντωνίου, με περουβιανές πινελιές φυσικά.
Στην οδό Σπευσίππου, το Brasserie Lorraine (Σπευσίππου 1Α, 210 7243009), ένα από τα νέα γαλλικά εστιατόρια του κέντρου, κλασικό τόσο στη διακόσμησή του όσο και στο μενού του που υπογράφει ο Παναγιώτης Ζώκος. Ανοίγει νωρίς το μεσημέρι με κρουασάν, croque madame και croque monsieur κι έπειτα σερβίρει εμβληματικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας όπως «entrecôte με café de Paris».
Στην οδό Πλουτάρχου, οι γαλλικές τεχνικές παντρεύονται με την ευρύτερη Μεσόγειο και την Ελλάδα στο Ciboulette (Πλουτάρχου 16-18, 210 5241120). Κι εδώ μας υποδέχονται από νωρίς, καθώς από το πρωί σερβίρονται tartines, μπρουσκέτες και σάντουιτς, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα βρείτε πιάτα όπως κεφτέδες βιολογικών ρεβιθιών με κουρκουμά και μουστάρδα ή σφυρίδα με κρέμα μπρόκολου και καραμελωμένο κόκκινο λάχανο.
Στoν πεζόδρομο της Χάρητος, το σχεδόν ομώνυμο Harites (Xάρητος 43, 210 7227771) με την εντυπωσιακή αισθητική επενδύει στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη. Πολλά και καλά ακούγονται για το αρνάκι του μαγειρεμένο στη μαντεμένια γάστρα, τα αυγά με τηγανητές πατάτες και κρέμα από στάκα, τη μανέστρα με short ribs και την ποικιλία ψητών μανιταριών με κάστανο, κρεμμύδι και κονιάκ.
Στον δρόμο της Popaganda, στην οδό Κολοκοτρώνη, o πληθωρικός σεφ Ηλίας Σκουλάς ενώνει τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Ακτύπη των Johnie Hot Dog και μας παρουσιάζουν το YECHEF (Κολοκοτρώνη 11), μια πιο «γαστρονομική» (sic) εκδοχή street food με διεθνείς αναφορές. Διαφορετικά hot dogs και burgers, πατάτες poutines, συνταγές που δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε σε χάρτινο σκαφάκι και στο χέρι, αλλά και συνεργασίες με γνωστούς μάγους της κουζίνας μας περιμένουν σε αυτό τον μικροσκοπικό χώρο που ήρθε να προστεθεί στον χάρτη του ποιοτικού γρήγορου φαγητού της πόλης.
H υψηλή γαστρονομία συναντά το casual dining στο Stories Urban Bistronomy (Βορέου 5-7, Μοναστηράκι, 210 3311444). Εδώ θα απολαύσουμε gourmet τεχνικές και προσεκτικά επιλεγμένες ελληνικές πρώτες ύλες με σύγχρονη προσέγγιση από τον Γιάννη Λιόκα σε πιάτα όπως κριθαράκι με καραβίδα, μοσχαρίσια ουρά, πούδρα από βασιλομανίταρα και για γλυκό ένα τσουρέκι με πικρή σοκολάτα, κάρδαμο, πραλίνα και γρανίτα μανταρίνι που αν και μοντέρνα θυμίζουν κάτι από την παραδοσιακή εγχώρια κουζίνα.