Αναβρασμός στη Liberation.
Η εφημερίδα -εγκεφαλικό παιδί του Ζαν Πωλ Σαρτρ και του Σερζ Ζυλί από το μακρινό 1973- γιορτάζει με αρκετά μαύρο τρόπο τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της. Οι εργαζόμενοι αποφάσιασαν πριν από λίγες ημέρες να απεργήσουν, θέλοντας να αντιταχθούν στις προτάσεις των ιδιοκτητών τους, που θεωρούν ότι μ’αυτό τον τρόπο αλλοιώνουν το ύφος και το πνεύμα της επι χρόνια ιδιαίτερης εφημερίδας. «Είμαστε εφημερίδα. Οχι εστιατόριο, όχι κοινωνικό δίκτυο, όχι πολιτιστικός χώρος, όχι τηλεοπτικό πλατό, όχι μπαρ, όχι εκκολαπτήριο start-up εταιρειών». Αυτό είναι το λιτό, αλλά εξόχως περιεκτικό μήνυμα των συντακτών στο πρωτοσέλιδο της 8ης Φεβρουαρίου και δείγμα του χάσματος ανάμεσα σε συντάκτες και μετόχους. Από την πλευρά τους οι μέτοχοι δήλωσαν ξεκάθαρα πως αν οι συντάκτες δεν ακολουθήσουν τις επιταγές τους, τότε η Liberation δεν θα έχει μέλλον.
Όλα ξεκίνησαν όταν η εφημερίδα, όπως και το σύνολο των εντύπων παγκοσμίως, σημείωσε πτώση στις πωλήσεις. Στην περίπτωση της Liberation βέβαια, μιλάμε για τις χειρότερες τον τελευταίων δεκαπέντε ετών. Το Νοέμβρη που μας πέρασε σημείωσε αρνητικό ρεκόρ, λίγο κάτω από τις 100.000 πωλήσεις φύλλων. Το θέμα εν προκειμένω δεν είναι αν θα σταματήσει η κυκλοφορία της Liberation. Πιο πολύ φαντάζει σαν μια σύγκρουση του παραδοσιακού με το σύγχρονο. Η ανανέωση που προτείνουν οι μέτοχοι, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα πνοή και κυρίως να αυξήσει τα έσοδα αλλά, σύμφωνα με τους συντάκτες, θα αλλοιώσει εντελώς το χαρακτήρα του “brand name Liberation” που διατηρούσε πάντοτε το εναλλακτικό στυλ και τη λοξή ματιά.
Γιατί η απεργία δεν είναι το ζήτημα. Απεργίες των εργαζομένων έχει ξαναγίνει όχι μια και δυο φορές. Και το 2005, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους μετόχους, τους Μπρινό Λεντού, Εντουάρ ντε Ροτσίλντ, τον ιταλικό όμιλο Ersel και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ενώ συχνά οι συντάκτες έβρισκαν διάφορους ευφάνταστους τρόπους να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σε διάφορα θέματα .
Επειδή το κλίμα στην εφημερίδα είναι πολλαπλώς βεβαρημένο (σταθερή πτώση της κυκλοφορίας, επανειλημμένη άρνηση των μετόχων να δεχθούν προτάσεις των συντακτών, άρση της εμπιστοσύνης των συντακτών προς το διευθυντήριο της εφημερίδας με 86% και νέα αρνηση της εργοδοσίας να αλλάξει τη διεύθυνση, απολύσεις και μειώσεις μισθών χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα) τα πράγματα πλέον φαίνεται να είναι πολύ πιο άκαμπτα και χωρίς συμβιβασμούς. Γιατί εδώ, αλλάζει η κουλτούρα κατά μια έννοια: Το γαλλικό μοντέλο της εφημερίδας, θα μετατραπεί σε ένα brand name, κοινώς θα “αμερικανοποιηθεί” και το όνομα “Liberation” δεν θα είναι συνώνυμο ενός πράγματος -εφημερίδας, ενημέρωσης, εναλλακτικότητας, πείτε το όπως θέλετε- αλλά ένα τεράστιο χωνευτήρι που θα συνδυάζει πολλά μέσα μαζί, για να γίνει κάτι πολύ πιο σύγχρονο και διαδραστικό. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μέχρι στιγμής, η εφημερίδα διαθέτει ως συμπληρωματικό μέσο, τον ιστότοπό της. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το κοινό φαίνεται να συμμερίζεται τη γνώμη των μετόχων, αφού θεωρούν την εφημερίδα “αρκετά συντηρητική” και χρήζουσα ανανέωσης για να ακολουθήσει τις επιταγές της μιντιακής εξέλιξης. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, χωρίς να παραβλέπουν την αναγκη εκσυγχρονισμού, δίνουν περισσότερο βάρος στο υφιστάμενο κλίμα και την αντιμετώπισή τους εκ μέρους της εργοδοσίας. Οι κυριότερες ενστάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι αλλαγές που προτείνονται έγιναν σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να τεθούν στις διαπραγματεύσεις, συμφωνα με την παράδοση της εφημερίδας, ενώ ταυτόχρονα η απαξιωτική αντιμετώπιση από τον Λεντού, που τους αποκάλεσε “στενόμυαλους”, σίγουρα δε βοήθησε την κατάσταση. Εν γένει, θεωρούν ότι θα χαθεί η “ψυχή” και τα όσα πρεσβεύει η εφημερίδα για να μετατραπεί σε κάτι πιο γυαλιστερό, πιο καινούριο, ένα προϊόν που θα θυμίζει τη Liberation κατ’όνομα και όχι κατ’ουσία, ενώ σημαντικό ρόλο στη στάση τους παίζει και το γεγονός οτι η πρόταση των μετόχων περιλαμβάνει τη μετακόμιση των συντακτών σε άλλο κτήριο ώστε η σημερινή έδρα της εφημερίδας να γίνει ένας χώρος, όπου υπό την ονομασία και το λογότυπο της Liberation, θα φιλοξενούνται εστιατόρια, κοινωνικά δίκτυα, πολιτιστικοί χώροι, τηλεοπτικά πλατό, μπαρ και εκκολαπτήρια start-up εταιρειών.
Παρά το βαρύ κλίμα, παρά την ανυποχώρητη στάση και των δύο πλευρών και τη σκληρή γραμμή της εργοδοσίας, η εφημερίδα κυκλοφορεί κανονικά καθώς οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η παρατεταμένη απουσία της από την αγορά θα ισοδυναμούσε με το οριστικό κλείσιμό της.
Εσχάτως, ο Διευθυντής Νικολά Ντεμοράν που βρέθηκε στο σταυροδρόμι των “πυρών” ανάμεσα σε συντάκτες και μετόχους, παραιτήθηκε, αρκετούς μήνες αφ’ ότου οισυντάκτες είχαν καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Διεύθυνσης την οποία δεν είχαν αποδεχθεί οι μέτοχοι. Τουναντίον, πρόσθεσαν κι έναν επιπλέον Διευθυντή, δείγμα του χάσματος ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο Νικολά Ντεμοράν, αποφάσισε να φύγει ύστερα από περίπου τρία χρόνια ως διευθυντής της εφημερίδας, για να προσπαθήσει να εξομαλύνει την κόντρα και να βοηθήσει στο να απεμπλακεί η κατάσταση, αλλά και μετά την άρνηση της σύνταξης (!) να δημοσιευθεί στο φύλλο της 8ης Φεβρουαρίου κείμενό του με την άποψή του για την παρούσα κρίση.Έκτοτε δεν είχε πατήσει το πόδι του στην εφημερίδα.
Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές λύση δεν έχει βρεθεί. Εκείνοι που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο είναι οι συντάκτες, οι οποίοι μάλιστα δέχονται κριτική και από πολλούς αναγνώστες τους: στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν πολλές παραλλαγές του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας όπου ο τίτλος “Ειμαστε μία εφημερίδα” έχει αντικατασταθεί με τον τίτλο ” Είμαστε στον 21ο αιώνα ” .Η λογική υπαγορεύει πως κάποια στιγμή θα λυγίσουν και θα συμβιβαστούν με τους μετόχους, καθώς εάν πράξουν διαφορετικά η Liberation κινδυνεύει να μείνει μια ανάμνηση του παρελθόντος. Αυτό που πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί είναι ότι παρά το βαρύ κλίμα, παρά την ανυποχώρητη στάση και των δύο πλευρών και τη σκληρή γραμμή της εργοδοσίας, η εφημερίδα κυκλοφορεί κανονικά καθώς οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η παρατεταμένη απουσία της από την αγορά θα ισοδυναμούσε με το οριστικό κλείσιμό της.
‘Οποια και αν είναι η τελική έκβαση της κρίσης, είναι δεδομένο πως η Liberation βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.
Ακολουθεί μία επιλογή από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας στα 40 χρόνια της Ιστορίας της.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
VIEW ALL 33 PHOTOS
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
1/33
17 Απριλίου 1980, θάνατος του Ζαν Πολ Σαρτρ: Η Liberation αποχαιρετά τον συνιδρυτή της,
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
2/33
10 Σεπτεμβρίου 1976, με τον τίτλο της στα κινέζικα,η εφημερίδα κλείνει το μάτι στο μαοϊκό παρελθόν της με αφορμή το θάνατο του Προέδρου Μάο. Αριστερά, Κρατικό έγκλημα τιτλοφορεί την άρνηση του Ζισκάρ να δώσει χάρη στον Κριστιλαν Ρανυτσί, τον τελευταίο καταδικασμένο σε θάνατο που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
3/33
Στις 21 Δεκεμβρίου του 1979 ,100η επέτειο των γενεθλίων του Στάλιν, ειρωνεία στην πρώτη σελίδα: Τιμή και δόξα στον αθάνατο Στάλιν, είναι ο τίτλος.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
4/33
Το φύλλο αριστερά έχει ημερομηνία...23, 24, 25, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου και τίτλο δανεισμένο από τον Γκενσμπούρ : Σ αγαπώ, ούτε κι εγώ. Με αυτόν τον τρόπο ανακοινώνεται η επ' αορίστω αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας.Στις 21 ο Σερζ Ζυλί είχε επιτύχει να εξασφαλίσει από τη διχασμένη σύνταξη πλήρεις εξουσίες διευθυντή και ετοιμάζει την έκδοση μιας πιο σύγχρονης εφημερίδας, κάτι που θα γίνει στις 12 Μαϊου, δύο ημέρες μετά την εκλογή του Μιτεράν στην Προεδρία της Γαλλίας. Ο τίτλος αναφέρεται τόσο στη χώρα όσο και στην εφημερίδα: Επιτέλους, η περιπέτεια. (δεξιά)
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
5/33
Δείγμα του υπέροχου χιούμορ των τίτλων της Liberation: Μετά την απόπειρα κατά του Πάπα στις 14 Μαίου 1981, ο τίτλος είναι: Ιωάννης-Παύλος ο 2ος, επίσκεψη αστραπή στον Παράδεισο.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
6/33
Μην αντέχοντας το βρετανικό παραλήρημα για το γάμο του Καρόλου με τη Νταϊάνα, η Liberation γιορτάζει το γεγονός με το δικό της τρόπο
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
7/33
Στους αποχαιρετισμούς δεν μπορεί να την ανταγωνιστει κανείς: αριστερά 19 Οκτωβρίου 1982, θάνατος του σοσιαλιστή Μαντές Φρανς, δεξιά 12 Νοεμβρίου 1982, ο θάνατος ενός Τσάρου με ξενάγηση στα παράσημά του Λεονίντ Μπέζνιεφ
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
8/33
1η Δεκεμβρίου 1982. Για τη Liberation, άνθρωπος εκείνης της χρονιάς ήταν ο E.T.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
9/33
2 Αυγούστου 1983. Εποχή προ ευρώ: το δολάριο φθάνει την τιμή -ρεκόρ των 8 φράγκων, η Ευρώπη βρίσκεται σε πανικό. Αριστερά, ένα ποτ πουρί πρωτοσέλιδων του 1983.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
10/33
Αποχαιρετισμών συνέχεια: 11-12 Φεβρουαρίου 1984, θάνατος του Αντρόποφ. Αριστερά, Ένα άλμα στο Διάστημα", 8 Φεβρουαρίου 1984 , οι αστροναύτες του Τσάλεντζερ βγαίνουν για πρώτη φορά από το διαστημόπλοιο χωρίς να είναι συνδεδεμένοι με αυτό.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
11/33
! Ιανουαρίου 1985. Ο Μπαγκς Μπάνι μας δηλώνει: Ο Όργουελ έπεσε έξω. Τίποτε από όσα φοβερά προέβλεπε για το 1984 δεν συνέβη.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
12/33
1η Οκτωβρίου 1985: Μία λέξη μόνο, Σιμόν, για τη μεγάλη Σινιορέ, 10 μέρες μετά, 11 Οκτωβρίου, Ο Γίγαντας για τον Όρσον Γουέλς
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
13/33
29-30 Αυγούστου 1987, η Μαντόνα βρίσκεται στο Παρίσι για μία συναυλία, η εφημερίδα δεν έχει ούτε έναν τίτλο στο πρωτοσέλιδο. Δεξιά, πρωτοσέλιδα του 1987.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
14/33
12 φεβρουαρίου 1990 : Εικοσιεπτά χρόνια μετά είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου για την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
15/33
Αριστερά, 16 Ιανουαρίου 1991: Η ειρήνη αγωνιά .Δεξιά, 17 Ιανουαρίου 1991, Πόλεμος
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
16/33
7 Μαϊου 1992 , με μία φράση πολλαπλών ερμηνειών (που όλες τους όμως ταιριάζουν στην περίπτωση) ο θάνατος της Μάρλεν Ντήτριχ στην πρώτη σελίδα. Αριστερά, πρωτοσέλιδα του 1992 για την έναρξη της Συνδιάσκεψης για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, τα εγκαίνια της Γιουροντίσνεϊ έξω από το Παρίσι (Καλως ήλθατε στην Πόλη του Σκρουτζ), ο θάνατος του Φράνσις Μπέικον και οι φυλετικές ταραχές στο Λος Άντζελες
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
17/33
4 Νοεμβρίου 1992, εκλογή του Μπιλ Κλίντον, Το Νέο Κύμα είναι ο τίτλος, ενώ αριστερά, μεταξύ άλλων, Σνιφ, για το θάνατο του πατέρα των Στρουμφ και σχολιασμός των πρώτων μέτρων κατά του καπνίσματος με έναν καπνιστή στριμωγμένο στο πρωτοσέλιδο: Χώρος καπνιστών
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
18/33
Αριστερά, 20 Δεκεμβρίου 1996, θάνατος του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, δεξιά, 20 Φεβρουαρίου 1997, θάνατος του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ: " Ο Μεγάλος Τιμονιέρης του κινεζικού καπιταλισμου¨
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
19/33
Δεξιά, 30 Ιουνίου 1997 :Χονγκ Κόνγκ, η τελευταία ημέρα, αριστερά : Πολ Ποτ, η πτώση ενός τέρατος, τίτλος που χαιρετίζει τη σύλληψη του εξολοθρευτή της Καμπότζης και Κουστώ de profundis με τον εμβληματικό μπερέ του ωκεανογράφου που πέθανε στις 25 Ιουνίου του 1997
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
20/33
4 Αυγούστου 1997. Θάνατος του Ουίλιαμ Μπάροουζ
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
21/33
Αριστερά:Το viagra αρχίζει να πωλείται στις ΗΠΑ.Ο τίτλος δίπλα στη μπανάνα: Στύσεις: το μικρό χάπι που ανεβαίνει, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ. Δεξιά, 16-17 Μαϊου 1998, θάνατος του Φρανκ Σινάτρα, και τίτλος-λογοπαίγνιο με αναφορές στην ταινία Κάποτε στην Αμερική
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
22/33
Αριστερά, 10 Νοεμβρίου 1998. Μία όμορφη ζωή: θάνατος του Ζαν Μαραί. Δεξιά , 26 Νοεμβρίου 1998, τη μέρα των γενεθλίων του Πινοτσετ, η Βουλή των Λόρδων απορρίπτει το αίτημα ασυλίας και ο πρώην δικτάτορας εξακολουθεί να κρατείται στη Βρετανία
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
23/33
11 Αυγούστου 1999, ευρηματικό πρωτοσέλιδο και τίτλος για την τελευταία ολική έκλειψη ηλίου του 20ου αιώνα
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
24/33
1-2 Ιανουαρίου 2000: Μια νύχτα στο 2000. Το πέρασμα στον 21ο αιώνα σε όλον τον κόσμο μέσα από χιλιάδες μηνύματα των αναγνωστών.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
25/33
Αριστερά, 15 Μαϊου 2001, εκλογή του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, και δεξιά, 31 Αυγούστου 2001, 4 μήνες πριν από την κυκλοφορία γίνεται η αποκάλυψη του ευρώ και η Liberation καλεί τους αναγνώστες να το κόψουν από την πρώτη σελίδα της.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
26/33
8 Οκτωβρίου 2001, Το χτύπημα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και δεξιά, 1-2 Δεκεμβρίου 2001, θάνατος του Τζώρτζ Χάρισον : George in the sky with Lennon.
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
27/33
31 Δεκεμβρίου 2001: Με μία φωτογραφική αναπαράσταση της φιγούρας που κοσμούσε το γαλλικό φράγκο η Liberation αποχαιρετά το εθνικό νόμισμα. Στο φράγκο, η πατρίς ευγνωμονούσα γράφει ο τίτλος. Δεξιά, 1η Ιανουαρίου 2002 : Λοιπόν, Ευρώ;
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
28/33
22 Απριλιου 2002 , την επαύριο του ολέθριου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών που έφερνε τον ακροδεξιό πολιτικό στο δεύτερο γύρο, το ΟΧΙ της Liberation στον Λε Πεν
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
29/33
13-14 Δεκεμβρίου 2003 , για τα 80στά του γενέθλια, ο Άντονι Ταπιές εικονογραφεί όλη την εφημερίδα-αντί φωτογραφιών.Μεταξύ των πρωτοσέλιδων αριστερά και ένα ειδικό τεύχος κατά του καύσωνα
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
30/33
12 Νοεμβρίου 2004. Ο Γιάσερ Αραφάτ κηδεύεται στη Ραμάλα. Και τώρα; αναρωτιέται από το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
31/33
30 Ιουνίου 2006, Η Liberation αλλάζει σελίδα: Ο συνιδρυτής και επί 33 χρόνια Διευθυντής της εφημερίδας Σερζ Ζυλί αποχωρεί και οι συντάκτες τον αποχαιρετούν με ένα πρωτοσέλιδο: Γεια σου Σερζ
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
32/33
Αριστερά το πρωτοσέλιδο για την ημέρα της Γενικής Απεργίας στις 29 Ιανουαρίου 2009. Δεξιά ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κάνει την έκπληξη τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009
Θα είναι αυτό το τέλος της Liberation;
14.02.2014
33/33
27-28 Ιουνίου, θάνατος του Μάικλ Τζάκσον : Too Bad