Ζούμε σε μια εποχή που το συναίσθημα και η προσωπική άποψη μοιάζουν να έχουν σαφώς μεγαλύτερη επιρροή απ’ ότι τα αντικειμενικά γεγονότα. Απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτό που κάποτε θεωρούσαμε «μεσότητα» ή έχουμε βάλει πλώρη προς ολοταχώς προς ένα εντελώς διαφορετικό ξεκίνημα; Ενώ ανακαλύπτουμε καινούργιους πλανήτες, παλεύουμε μετά βίας να διατηρήσουμε τον δικό μας. Η ελπίδα και η αλήθεια χορεύουν μαζί, καθώς φτάνουμε σε ένα καινούργιο σύνορο για την ανθρωπότητα και το TedxAthens μας προσκάλεσε να εξερευνήσουμε την έννοια του ορίου. 


Περάσαμε ολόκληρο το προηγούμενο Σάββατο στο επιβλητικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου έλαβε χώρα το σύγχρονο και διεθνές πολυσυνέδριο ιδεών, με κεντρικό άξονα το “EDGE”. Εκεί λάβαμε μέρος σε workshops και Q&A sessions και ακούσαμε ενδιαφέρουσες ομιλίες από ανθρώπους πολλών και διαφορετικών κλάδων και τις «οριακές» προσεγγίσεις τους. Η Δάφνη Ματζιαράκη, η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ “4.1 Miles” που κατέγραψε σε 21 λεπτά τις προσπάθειες του καπετάνιου Παπαδόπουλου να σώσει τους πρόσφυγες που έφταναν στα παράλια της Λέσβου από την Τουρκία ήταν εκεί και μίλησε για την εμπειρία της. «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι βάρκες έρχονταν σχεδόν κάθε μία ώρα και πραγματικά, θυμάμαι να κοιτάζω τον ουρανό και να λέω “Που είναι τα ελικόπτερα; Που είναι όλοι;”» αναρωτήθηκε. Εκτός από πέντε εθελοντές και μερικά άτομα του λιμενικού μέσα στην θάλασσα, δεν υπήρχε κανείς. Όλος ο κόσμος γνώριζε αλλά κανείς δεν ήταν εκεί. Τα ανθρώπινα όρια είναι ευαίσθητα μεν, απέραντα δε.

«Γιατί οι άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα;» Ο Tom Gash, κυβερνητικός σύμβουλος για την πολιτική εγκλημάτων, μίλησε με έναν πρωτόγνωρο τρόπο για την εγκληματικότητα ως χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Μας έκανε να δούμε από άλλη οπτική τους εγκληματίες, δείχνοντας πως όλοι μας είμαστε όχι απλά εν δυνάμει κακοί άνθρωποι, αλλά ότι έχουμε παρανομήσει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. «Οι παράνομες πράξεις μπορούν να περιοριστούν, αν περιοριστούν οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή ο εκτεταμένος φωτισμός στους δρόμους.» Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ουτοπικά, αλλά τα παραδείγματα του Tom Gash και τα αποτελέσματα ερευνών που μας ανέφερε ήταν αρκετά πειστικά, ώστε να μπορέσουμε να ελπίσουμε πως υπάρχει λύση για το αύριο.

Τα όρια ξεπεράστηκαν και στην τεχνολογία των πληρωμών καθώς σε ένα ξεχωριστό Mastercard Innovation Corner στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκληρής είδαμε το «αύριο» των συναλλαγών σήμερα και είναι εύκολο, γρήγορο και ασφαλές, καθώς πλέον δεν απαιτεί την δήλωση των προσωπικών μας στοιχείων σε κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε για ηλεκτρονικές αγορές. Την παράσταση όμως έκλεψε ο Pepper, το διάσημο ρομπότ που μας μιλούσε και καταλάβαινε τα βασικά συναισθήματά μας, ακόμη και από τον τόνο της φωνής μας και το που δίνουμε έμφαση, ενώ μπορεί να παίρνει τις παραγγελίες μας και να πραγματοποιεί online συναλλαγές μέσω της παγκόσμιας, omni-channel, ψηφιακής υπηρεσίας πληρωμών Masterpass. Προσθέτοντας στην ευκολία της σύγχρονης ζωής, είδαμε σε live demo και ένα ντιζαϊνάτο ψυγείο, που ‘διαβάζει’ τί λείπει από το εσωτερικό του και σου δίνει τη δυνατότητα να παραγγείλεις online τα ψώνια του super market, μέσω μιας μικρής οθόνης στην επιφάνειά του, πληρώνοντας απλά με ένα άγγιγμα. Welcome to the edge of a new world”… 

Για το τέλος, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ που μας μετέφερε την δύναμη ψυχής της και μας απήγγειλε την «Ευλογία της έλλειψης.» Κι ενώ το TEDxAthens επεξεργάζεται τα όρια και το άγνωστο, η ποιήτριά μας είπε:

«Στέρησέ με –παρακαλώ το Άγνωστο–
στέρησέ με κι άλλο
για να επιζήσω.»